Varenie

Linecké

dorenika - fotkadorenika, 4. decembra 2013

Ahojte napiekla som linecké už včera ale mala som iný recept a
mäkké sú už teraz akurát sa bojím že či sa do Vianoc zase
nepokazia.Mám ich v kartonovej škaluly v predchodbe kde je
najchladnjšie v dome,von ich dať nechcem pretože tu nemrzne a
počasie je veľmi vlhké.
Máte nejaké skúsenosti či sa kazia resp.ako tomu predísť?
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

mata3636
Nabudúce netreba piecť tak skoro. Linecké, keď sa natrie džemom, je na druhý deň mäkké, tak načo ho piecť 3 týždne dopredu. Jedine žeby ste si radi pochutnávali na starých koláčoch. Tieto, čo si teraz upiekla, zjedzte a v posledný predvianočný týždeň upeč nové. Skladuj ich na tej chodbe, nie na mraze, to nemusíš. Len ich maj v dobre uzavretej nádobe, nech nevyschnú
janikbj
naozaj skoro si napiekla :-) ja by som ich dala do mraznicky a vytiahla na stedry den ;)
alena45
ja som včera tiež zarobila na linecké, čoskoro upečiem, odložím, ale spájanie a zdobenie robíme pár dní pred Vianocami. Ak si ich spájala len džemom, tak sa nič nepokazí, len ten džem "zgumovatie".
radost
ako @alena45 vravím--ak len džem..nepokazia sa ani do budúceho roku..:-)mávame v plechovej krabici aj na Tri krále..ak zvýši..
to je výhoda suchého drobného neplnkového pečiva...
kuchticka
@dorenika - nepokazia sa, ale budu viacej make a nie tak chutne ako neskorsie pecene. Linecke pecivo peciem vzdy najneskor vsetko s orechami treba piect skorsie.
Neradim nikomu uskladnovat pecivo v kartonovych krabiciach, najma na dlhsi cas. Dostane cudnu prichut po roznych chemikaliach pre vyrobu toho papiera-kartonu. Najlepsie su uskladnene v plechovych krabiciach, ktore za tymto ucelom u nas predavaju roznych tvarov a velkosti. Prajem ti stastnu ruku a pekne vianocne pripravy.
evanaaa
Práve mám pred sebou NČ pre ženy a z neho citujem:
V 1. a 2. adventnom týždni pečieme medovníčky, vanilkové a orechové rožteky,
v 2. a 3. adv. týždni pečieme linecké cesto bez náplne, osie hniezda a sušienky,
v 3. a 4. adv. týždnipripravujeme nepečené cukrovinky , kokosky a pod. a nakoniec
1 až dva dni pred Vianocamiupečieme ďalšie cestá, posledný deň pred Štedrým dňom pripravíme plnky, naplníme cestá a ozdobíme polevou. Na Štedrý deň ráno upečieme vianočku a čerstvé štrudle.
naty
@evanaa super, tiež som rozmyšlala kedy čo začnem piecť ale linecke cesto už mám zarobené v chladničke, kolko podla vás vydrží zabalené v sáčku? :)
evanaaa
@naty , neviem, neskúšala som, ale už ho podľa mňa môžeš pomaly aj spracovať, a zlepovať až deň pred použitím.