Rôzne

Linecké keksíky

tanicena - fotkatanicena, 9. septembra 2013

Viem, že na vareche sú desiatky receptov na linecké cesto, vyskúšala
som ich veľmi veľa, ale.... Ani jeden sa nepodobá na tie od mojej babky.
Žiaľ babka už nie je recept tiež nie.
To čo ja hľadám boli tenučké veľmi bledé až biele kolieska plnené
džemom. Jej kolieska boli veľmi mekučké, nie sypké ale skôr vlhké.
Pozná niekto takéto niečo od svojej babky??? :)

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
však ked si upečieš linecké kolieska-zlepíš džemom-a dáš do dozy-ony zvlhnú..ja mám rada chrumkavé..aby boli biele?? no-nepeč doružova...ale len krátko-nabielo...sama si počkám-či dá niekto iný tip..
irenaw
od mojej babky: múka:maslo:cukor v pomere 3:2:1 a k tomu 3-4 žĺtky na 750 g múky podľa veľkosti žĺtkov, piecť krátko na 160°C, domáci marhuľový džem. časť masla možno nahradiť domácou masťou (cca 2-3 PL), cesto nechať odležať v chlade, pri vaľkaní múčiť len minimálne, od ďalšej múky budú tvrdšie. skladovať v dobre tesniacej nádobe.
nadia56
moja babicka do klasickeho lineckeho cesta pridavala stavu z polovicky citrona, tak ich peciem aj ja, vyskusaj, mozno to bude to, co hladas, pekny den ti zelam :-)
janara
..400 g hl. múka, 1 žltok, 120 g práš.cukor, 1 Hera, 1/2 prášku do pečiva
piecť do "bleda", zlepovať ríbezľovým džemom, usklanovať v uzavretej dóze
ela77
@tanicena , skús tento recept. Ja som ho dostala ako recept na linecké, ktoré vraj robievali na štrbe na svatby vo veľkom. Odvtedy robím iba tieto. Cukor dám ale menšie množstvo, aby sa neprepaľovalo do červena toľko. Je to pomer tiež 3:2:1, ale ako som pozerala aj ostatné tu ponúkané tak je pomer surovín iný. Mne sa tento recept páčil práve preto, lebo je tam menej tuku )masla) ako v iných keksoch. Pre to väčšie množstvo tuku sú teda sypké a to ty nechceš. Oni po upečení budú tvrdé, ale po zlepení a odležaní zmäknú a nebudú sypké. Takže pomer 3diely múka hladká, 2 diely cukor práškový (ja ale dávam menej) a 1 diel tuku (margarín, maslo a pod), Troška prášok do pečiva, ale iba kapánek. Pôvodný recept je na 3 kg múka a vtedy tam ide prášok do pečiva a iba jedno vajce. Takže svoje miery si potom prispôsob. Bude sa to ťažšie zpracovávať, tak ja si pridám buď mlieko, alebo kyslú smotanu, aby sa dalo cesto lepšie vymiesiť a robiť s ním. Skús možno je to práve to čo hladáš.
afrodit
Podľa mojich skúsenosti a hlavne mamičky ich treba piecť krátko aby boli svetlé a plniť vlažné a hlavne nechať postáť v zavretej nádobe a sú potom napite.
vlasatka
Ja mám tiež od jednej cukrárky odporučenie, že originál linecké keksy sa robia tak, ako uviedla @tanicena. čiže zachovávať uvedený pomer surovín. A pravda je, že po týždni sú najlepšie, keď sú odstáte. Ja mám zo svadobných zákuskov najradšej tieto linecké, pretože tie sa pečú ako prvé a v sobotu na svadbe sú už tak fajne odležané že sa rozpadajú na jazyku. Mňam, asi si nejaké upečiem.
evanaaa
Škoda, že sa táto diskusia nedá uložiť, lebo je tu pár dobrých rád na linecké cestá, jedine, žeby som si ich opísala do zošita. Linecké a vanilkové rožky sú moje obľúbence :-)
hubata
Jáááj keď všetky svadobné koláče sú nezabudnuteľné nielen linecké .....
babi
Neviem či to nebude recept, ktorý mám od mojej svokry. Je to veľmi starý a overený recept. Ja dodnes podľa neho pečiem tieto zlepované linecké kolieska. Recept je iný ako bezné linecké cesto. vyskúšaj.
recept:
3 žľtka uvarené na tvrdo
4PL pr. cuktu
300 g hl. múka
250g masla
Z vajec uvarených na tvrdo, vyberiem žľtka , najemno postrúham, pridám cukor ( môžeš aj vanilkový) zmeknuté maslo a múku.
Vypracujem hladké cesto , na tenko rozvalkam a vykrajujem kolieska.
mimka946
Skus - 3kg hl.muky+2kg praš.cukor + 1kg tuk (uprav podla mnozstva ake potrebuješ)