Varenie

Ligurček

kimlo - fotkakimlo, 31. augusta 2014

Varecháči, ako uchovávate ligurček? Mrazením alebo sušením? Ide mi o to aby pokiaľ možno zostali celé vetvičky, nie drvené lístky. Vďaka za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

skillet
Mrazím celé listy na stonkách v podlhovastej dóze, vždy vyberiem do polievky jednu celú vetvičku. Mám aj sušený, zavesený, ale mrazený má krajšiu farbu a v polievke viac vonia.
abdul
Tiež mrazím. Pohúžvaný v kockách a potom len kocka šup do polievky.
marianne
susim cele vetvicky ako bylinky,ususene do papieroveho vrecka alebo nejakej dozy ci flase..v polievke v zime,perfektne...aj ligurceku sa darilo dobre tento rok a mam ho riadny chvoj a plnu dozu uz nasusenu,nemrazim...
pacik
Vlani som mrazila nakrájaný, osvedčilo sa mi to.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Zamrazim,každú vrstvu byliny prekryjem fóliou v doze,vyberám a nechám rozmrazit ponorene v studenej vode Tak urobím petržlen,zeler,kopor.po vybratie z vody polozite na kuchynský papier a môžete použiť tiež na ozdobovanie,nepolame ,ma pekne farbu.
evusik
ligurček môžeš sušiť aj mraziť, ale sušený stráca svoju arómu preto je lepšie ho mraziť...
ja tiež suším celé stonky, samozrejme po zmrazení sa lámu, tomu nezabrániš, ja dávam celé byle do veľkého zatváracieho sáčku uložím ho naplocho nechám zmraziť, no ale časom sa mi to domrví, no a dávať to do dózy zaberie zas veľa miesta... ale to čo ti radí @lba je asi najlepšia rada ako uchovať celé zamrazené stonky...
havino
aj mrazím, aj suším, do mraziaka dávam celé stonky aj s lístkami, kto by to krájal?? a ked ich nebudeš v mrazáku mrviť a hýbať s nimi, tak aj také do polievky vyberieš, to ti ručím, ja ich takto mrazím celé, ako kyticu a ked potrebujem len vňaťku, pomiagam sáčok a mám drobnú vňať a do polievky dávam vyvariť už len čistú stonku, to isté aj s petržlenom
havino
a mrazím si aj tie duté hrubé stonky, tie majú grády s vôňou, tie mám pokrájané na kúsky a tak si ich vyberám
kuchticka
Susim I mrazim. Susene (iba obrate listky) sa velmi hodia do fasirky v zime,alebo ineho mlateho masa, zamrazene pouzijem pri vareni do polievok, omacky.
babidka
Ja si jednotlive stonky aj s listkami prelozim tak na 3x , zabalim do alobalu , dam do Zip sacka a mrazim . Tak mrazim vsetko -od petrzlenu , estragon , bazalku , koriander ...Na bylinky mam jednu mensiu zasuvku, Zip sacky mam vyrazne oznacene a nic sa mi nemiesa, nemrvi.Ked ligurcek dam do polievky takto zmrazeny , iba sa teplom rozvinie lebo nie je zlomeny.
gubics
Ja všetky bylinky mrazím, keď ich mám veľmi veľa, tak aj suším.
lacquer
Ja prekladam solou v kompotovom pohari a drzim v chladnicke, rovnako aj zelerovu vnat. Potom podla potreby oplachnem vodou a pridam do jedla.
tinca
@kimlo ja málo používam ligurček /na moju škodu/,ale moja maminka ho mrazila. Ak môžem poradiť ja si mrazím bylinky v plastových plochých dózach z chilli papričiek,je to dobre skladné a pekne sa dajú oddeliť /petržlen,zeler,kôpor,bazalka a.p./
zdezda
@kimlo , my na Záhorí, dávame bylinky do "masci", či "fčuleky" do oleja, po novom :-)
kuchticka
@kimlo , ak nechas ligurcek vyrast do semena - (ja mam kazdy rok I semena, ktore sa velmi hoodia ako korenie. Ususim a pomeliem (na mlynku na korenie) a pridavam do chleba, lebo peciem chlieb iba doma, ziadny nekupujem. Je to bezva korenie a nahradi ti susene listky tejto chutovo dobrej rastliny.
kimlo
Ďakume Vám všetkým za rady, nakoniec som sa rozhodol pre verziu od @babidka , balené v alobale.
macka1
Ja by som sa chcela opytat,mam zasadeny ligurcek v zahradke aj v kvetinaci.Na zimu by som si ho chcela preniest do panelaka na balkon s loggiou mame zaskleny.Kto ma skusenost,vydrzi mi tam?Dakujem za rady.Tiez vyskusam balenie v alobale.
1x macka1
warisiss
Ja nakladam ligurcek aj dalsie "polievkove" bylinky do soli. Jednoducho umytu rastlinu (vcelku alebo nasekanu) natlacim do flasky a presypavam solou, tak od oka. Uchovavam v chladnicke. Chuti to fantasticky, milujem si ho potom z polievky vyberat a zuvkat.