Rôzne

Laci pečene /pečeňe/

darinocka - fotkadarinocka, 19. februára 2015

Pred xxxxx rokmi sme začali chodievať do Maďarska,nákupy kúpaliská...Zvyčajne sme sa stavili v Miškolci na Búzatér /Pšeničné námestie/ - tržnica,
východniari poznajú a tam na pľaci predávali úúúúúžasnééé Laci pecsenye.Bola to krkovička pečená v masti,k tomu rýchlokvaška uhorka,feferón a fantastický biely chlieb.Na pôvodnom trhovisku na požiadanie dokonca aj chlebík ponorili do toho super výpeku.Ale ako spieva Janka Kirschner..Nič už nie je také..Len moja chuť na to fajné Laci...ani ujo google mi nič neobjavil,furt je tam tá cigánska pečienka.Ibaže to papáničko bolo úplne iné.Prosím,nemá z vás niekto recept,ako na to? Podeľte sa,ešte raz prosím a ďakujem ;*)

@zareaguj


Diskusia k téme

hanka56
viděla jsem to dělat v televizi Nejsem si jistá, ale možná to ukazovali v té soutěži ( už nevím jak se jmenovala ) jak vařili a soutěžili slováci i češi. Vyhrály to párance v jednom kole, potom koža,také nějaké hovězí co se vařilo v igelitu a víc nevím. Mám za to že tenhle recept tam byl také.Měli větší kastrol a tam bylo rozpuštěné ale 3l sádla a v tom se peklo maso ale nejsem si 100% jistá. Možná si někdo vzpomene :-)
darinocka
ďakujem aj mne sa zdá,že mäsko bolo vo väčšom množstve masti,neskôr ho už mávali v stánkoch len uložené v pekáči,v tuku a ohrievali v MW...
honestka
ak posluzi v madarcine tu je recept z YT.




Dalsie linky z Google ak si das do: Translate, prelozi ti recept do slovenciny ak sa medzitym neponukne niekto z tejto stranky.
kukulienka71
Krkovička z horeuvedeného receptu je pred úpravou potretá korením a ochucovadlom, potom sa okraje narežú, aby sa neskrúcali a uložia na masťou potretý plech. Pečie sa v rúre a počas pečenia sa obracia a potiera olejom s červenou paprikou a nakrájaným cesnakom(1,5dcl oleja, 1PL červ. papriky, strúčik cesnaku) Krkovička je s kosťou, zvykom je na Lacipecsenye dávať rezne s kosťou. Niekto ich pečie na panvici a výhradne na masti z mangalice. Podľa mňa to je chutnejšie. Podáva sa medzi dvoma chlebíkmi, s čalamádou, nakladanou zeleninou, horčicou
gubics
Pozrela som si to video a zhrozila som sa. Tá baba ktorá tam robila Lacipecsenye nemá elementárne vzdelanie z gastronómie.Podľa mňa to čo ona robila je obyčajná pečená krkovička, ale nie Lacipecsenye. Po prvé nemali by sa dávať spolu piecť pokrájané plátky mäsa a dvojkilová krkovička v jednom kuse, lebo pokrájané mäso sa vysuší, kým ten veľký kus krkovičky sa prepečie. Pri obracaní mäsa sa majú použiť klieštiky na mäso a nie pichať do toho vidličku, a to ešte niekoľko krát ako ona to mäso obracala. Vytečie z mäsa šťáva od tých vpichov.Takto upečené mäso nikdy nebude mať chuť ako lacipecsenye, ktoré kúpite na trhovisku.Tu vám ponukám jeden z množstva receptov ktoré používajú trhovníci. Vezmete 1 kg krkovičky, nakrájajte kolmo na vlákno mäsa, posolíte , popepríte a posypete červenou paprikou, necháte minimum 1 hodinu odležať v chladničke. Asi 10 dkg masti z mangalice (olej nepoužívať) rozpustíte v malom pekáči, poukladáte tam mäso odležané a z oboch strán prudko opečiete kým dostane belavú farbu, potom priložíte 3 strúčky rozpučeného cesnaku, podlejete vodou a 0,5 dl bieleho polosuchého bieleho vína a mäsko dopečieme až do výpeku. Dovtedy by to už malo byť mäkké a upečené. Podávame buď medzi chlebom, alebo ryžou. Skúste a nech sa vám darí. (Čo sa týka prekladača Google, na to sa nemôžete úplne spoľahnúť lebo niekedy vypíše úplné nezmysli .)
kukulienka71
@gubics , máš pravdu, tiež som si to všimla:-( Taký kusisko mäsa by som určite počas pečenia na čas zakryla a nepichala pri obracaní do mäsa. Tie menšie kusy hádam povyberala skôr.
gubics
Keď ukázala finálny produkt, tak tam bolo to veľké kusisko mäsa a vedľa mäsko pokrájané na plátky. Ja keď robím krkovičku v jednom kuse, tak to dávam piecť do železného pekáča, so všetkými ingredienciami (soľ, mleté čierne korenie , cesnak, paprika)vedľa sa môže dať aj čerstvá paprika a paradajky, podlejem vodou a bezpodmienečne zakryjem pokrievkou, ktorú odstránim len v poslednej fáze pečenia, keď som to mäsko obrátila, aby to chytilo chrumkavú kôrku.
hubata
Myslím že celé tajomstvo je v tom, že mäso sa namočí z večera do rána do mlieka ochuteného cesnakom a cibuľou. Je to niečo na spôsob našej cigánskej pečienky, ale z kvalitného mäsa, nie z hyperbordelového.
abraka
mňam, viem presne čo myslíš, dala by som si hneď.. na jarmokoch a trhoch to predávajúpredrazene studene prepečene a bez chuti :-/