Varenie

Kysnuté halušky :(

slavka11 - bez fotkyslavka11, 13. júla 2011

Ahojte vsetci co ste sa zapojili do diskusie Madarske parene buchty - kysnute halusky. Dakujem za pomoc pri hladani a rieseni co by to tak mohlo byt
Skusala som recept podla Aleny. Vsetko bolo super od zamiesenia cesta az po vlozenie do hrnca. No a tam to aj skoncilo. Mam dva prihorete hrnce, ktore neviem ci vobec pojdu vycistit (to sa mi teda este za celu moju 20 rocnu kucharsku karieru nestalo. Ak neratam ze som si raz varila zemiaky a zabudla som na to a ked vyvrela voda uz sa iba piekli do cierna) a na taniery teda ani zdaleka to co by to byt malo. Prosto toto je jeden z tych receptov, ktore sa urobit na zaklade receptu nedaju treba to vidiet robit profika a vychytat vsetky nuansy k tomu aby to bolo to co to ma byt. Ak mate niekto odvahu a skusite to drzim palce a ak nahodou viete o niekom kto to vie robit tak mi dajte kontakt preberiem s nim kde mohol byt problem.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
tak sorry, volala som kamarátke, jedna babka to robila pred nimi a podarilo sa jej to. Naliala si vodu tak, že boli zakryté? A pomaly to varila ? Naozaj ma to mrzi, myslela som si, že pomáham a ja som takto škodila...
slavka11
@alena45 ty si nerob ziadne vycitky. Ty si mi pomohla tym ze si zohnala receptik a posunula si mi ho. Robila som vsetko podla receptu aj som ich zaliala tak aby boli zakrye a pomalycky ich varila. Prosto treba na to nejaky ten grifik ktory proficky babky maju v rukach po rokoch praxe. Ja sice nie som zaciatocnicka vo vareni ved varim asi od svojich 10. rokov ale co sa tyka zalezitosti okolo mucnych jedal, ci uz varenych, parenych, vysmazanych ci pecenych na to treba vzdy presny recept. Tam sa improvizovat neda tak ako pri vareni jedal z masa ci zeleniny. Tak nevadi ak nieco nedodrzis alebo nahradis, ci preskocis. Akurat vymyslis novy recept ale v jedlach z muky je dolezity presny pomer a aj technologicky postup samotnej vyroby. Ako som pisala vyssie tak fakt cesto bolo zamiesene super. Dokonca som pouzila aj kvalitnu hladku muku ziadne tesco a pod. Vykyslo tiez velmi rychlo lebo je teplo. Rozvalkala som ho na doske, vykrajovala 2cm kolieska, vkladala do vymasteneho hrnca studenou mastou. Hrniec bol s hrubym dnom. Pekne som ich vymastila aj medzi sebou a kladla som sachovnicovo druhy rad. Potom som ich pekne zaliala vodou a sup na sporak potisku sa varit. No a tu sa to niekde pokazilo a skoncilo to neslavne. Treba vediet kedy to uz asi tak je odparene, mozno bol problem v tom ze som odokryvala vrchnak aj ked bol sklenny bol tak zaroseny ze som vobec nevidela co sa vo vnutri deje. Nevadi tak tento receptik nechavam zatial bokom mozno sa k nemu v buducnosti vratim. A vyskusam asi klasicke parene buchty na paraku, s lekvarom a basta fidli.
sovka62
@slavka11 , ja ich robievam plnené lekvárom, ale to je jedno. Postupujem presne ako ty, len ich dávam len do jedného radu (teda potrebujem veľký kastról). A nedávam ich na sporák, ale do vyhriatej rúry. Zospodu a z bokov kastróla sú pripražené do červena (preto treba toľko masti), a zvrchu mäkkučké. Ak máš ešte chuť, skús takto.
slavka11
@sovka62 a kolko davas vody prosim? Tak ze su ponorene alebo menej. A mne sa este stalo aj to ze ako som naliala vodu tak oni sa odlepili od dna a plavali mi v tej vode. Takze mozno aj to bol problem (privela vody, tym padom dlho trvalo az sa odpari a cesticko sa potom rozmocilo a tak to slo dokola) Vies mi to nejak presnejsie prosim popisat. Mam na mysli od toho vlozenia do vymasteneho hrnca az do doby kedy to je hotove a ci to aj kontrolujes nadvihhnutim vrchnaka (asi by sa to nemalo robit ked ide o kysnute cesto).DAKUJEM za kazdu radu
pachola
ja som ako stará kuchárka chcela skúsiť ten recept,tak minulý piatok boli buchty na pare,napíšem,že už inakšie robiť ani nebudem,keď som aj roky robila na kastróli s utierkou pripevnenou gumkou...mám ťažký titánový kastról štvorcový, boli pri ňom recepty a som raz aj robila podľa toho žemlové knedle,ale akosi som zabudla nato...teraz vďaka tomuto receptu som to skúsila ,ale robila som buchty svojím spôsobom,ako vždy z polohrubej múky dala do vnútra marhuľu ,kastról som natrela šmalcom a dala predhriať,potom poukladala buchty/vošlo mi ich viac ako na utierke až 9 ks/ a vodu som dala teplú tak do polovice buchiet, za 5 minút sa už na mňa usmievali krásne naparené ,len vybrať a dať ďalšie
sovka62
@slavka11 , ja tam tie buchty dávam nahusto, nie sú medzi nimi medzery, takže plávať nemôžu, sú opreté jedna o druhú. Dávam ich do liatinového kastróla s priemerom 24 cm, vojde ich tam tak 12-14 (podľa veľkosti). Vlažnú vodu nalejem navrch, dve naberačky na polievku (plné tak, aby sa voda nevylievala. Zakryjem pokrievkou a šupnem do rúry. V teplovzdušnej rúre sa paria tak asi 25 minút pri teplote 180 st.C.
bozulka
Ja som tieto buchty mala veľmi rada.Chodila som nane k mojej tete.Bývali plnené slivkovým lekvárom /domácim/ posypané makom alebo orechami / vlastnej výroby/.Ja sama som si nikdy netrúfla ich urobiť.Robila ich ako Sovka len na sporáku.Neboli zaliate úplne.Možno bude vedieť @ čistinka, alebo @ janadelfi.???
cistinka
Hej, Božka...babka ich robievala na sporáku. Mala taký na ne taký veľký modrý smaltový kastról :-))) dobre si pamätáš!
evanaaa
Bozulka, Sovka ich nerobila na šporáku, ako píše, šupla ich do rúry, či nie?
cinkla
Ha-ha Evana, nebola si ucitelka ? Ty teda vychytas vsetky chyby.
bukvicka
aj som Ti písala už, robím podobne ako napr. aj Sovka, naukladám do misy z jenského skla, prikryjem druhou misou a šupnem do rúry, a keďže sklo je priesvitné, cca po 20 minútach otvorím rúru, a vidím či sú už pripečené a ak nie tak ich ešte trocha dopečiem aby boli chrumkavé. Takže pečenie v mise z jenského skla má svoje výhody.
slavka11
@bukvicka v bille maju teraz za body zvyhodnene tieto "pekaciky" z jenskeho skla a bodov mam uz milion :) a aj tak som mala v plane kupit si ho takze to vyskusam este takto. Snad to ozaj bude vidiet lebo ked som to teraz robila mala so sklenenu pokrievku ale voda bola hore tak nakondenzovana ze som vobec nevidela co sa vo vnutri deje :(
evanaaa
Slavka11, aj ja mám plno bodov, kúpila som si tú nízku koláčovú guľatú formu, ale keby to bolo len za body, mám ich viac, takto treba priplatiť a výjde ťa to na toľko, ako inde bez bodov.
Cinkla to bolo len malé upozornenie, na vychytávky je lepšia Marienka44, (haha, nech mi prepáči), nie nebola som učiteľka, len ako puberťáčka som sa na ňu hrávala.
bukvicka
... na porovnanie, moje simax 8 litrová súprava stála cca 20 eur.
hubata
Moja babka ich tiež robila spôsobom ako píše @sovka62. , ale na sporáku. Musela byť šikovná: rýchlo podliala buchty vodou, a okamžite ich zakryla pokrievkou. Pozor na ruky, aby ste sa neobarili !!!