Rôzne

Kysnutá bábovka.

trencanka - bez fotkytrencanka, 24. apríla 2012

Piekla som prvýkrat kysnutú babovku. Po upečení som ju nechala asi 10 minút vychladnuť vo forme a potom som ju vyklopila. Išla ťažko a trochu som ju natrhla. Má sa kysnutá bábovka vyklopiť až po úplnom vychladnutí?

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
...ja ju vyklapam ako aj piskotovu,ak sa stane ze sa mi prilepi a nechce mrska hned von,tak na vrch formy polozim mokru vykrutenu utierku,vypadne sama a ked ani vtedy nie,vyjedame lyzicou:-)
orchidea
Mohlo sa ti to stať aj preto, že si nie veľmi dobre vytrela formu tukom, mne sa to už tiež stalo. Po upečení ju nechám vychladnúť a potom vyklopím.
tatranka
v prvom rade musí byť dobre vymazaná forma studeným maslom,alebo iným tukom.Tiež dôsledne vysypať múkou.To je základ.Ak by nešla von,ani tak,v tom prípade ti dobre radí @marianne69.Treba dať naformu vyžmýkanú utierku.A ona sa potom pekne vyklopí.
Ináč už potom len tá lyžica je platná.No asi naozaj nebude treba.Len dobre vymazať!!!!!
jelenik
to ja jej pohrozim, ze ak sa nevyklopi, tak rozbijem formu /a pri pocitaci, ked nechce posluchat, lepsie povedane, ked neviem co robit, tak poviem, ze ho rozoberiem a nezlozim. A on sa rychlo spamata/ a o chvilu je vyklopena :) Je pravda, ze ta mokra utierka pomaha..
ujojohny
My formu potrieme maslom alebo iným tulom a posypeme kokosom zatial vždy vypadla máme formu z jánskeho skla od babky
lilienocka
Uvolnila si kraje babovky od formy? Niekedy sa to tam prilepi a treba tomu pomoct trosku.... Inak vymazat a vysypat. Malo by to fungovat. Ja mam formu z janskeho skla a som velmi spokojna. Babovka sa vzdy tesi von :-)
trencanka
Dakujem za rady. Trosku som tu babovecku preskumala z blizka a zistila som, ze ked som ju povrchu potierala vajickom, zatieklo aj pod babovku, tak sa trosku prilepila. Kysnutu babovku som robila tak, ze cesto som vyvalkala a naplnila ako na kakaovy zavin. Trosku tej plnky vytieklo pri peceni do formy, zavin na niektorych miestach praskol. Tak asi aj preto. Vymastena bola dost a este je aj taka teflonova. Po vychladnuti som ju nakrajala, niektore kusky sa rozpadaju trochu ale inak v pohode.
evanaaa
@trencanka , načo si povrchpotierala vajíčkom, to je treba? Lebo som o tom nepočula, ale asi si to nemala a vajce účinkovalo ako lep.
A ešte, pre ostatných - prečo píšete o forme z jenského skla ako z - jánskeho. Jánske sú ohne na sv. Jána, ale nie tvrdené sklo.
lilienocka
Ani som si to neuvedomila, ani neviem , či mam formu zo simaxu alebo z jenskeho skla.... Hlavna vec , ze sme vyriesili problem s prilepenou babovkou :-)
turistka
Na kysnutú bábovku si pamätám ako dieťa, no nikdy som ju nepiekla. No mám zážitok z kúpy formy. U nás bol obchodík-bazár a v ňom sa vo výklade vždy objavovali rôzne potrebné veci do domácnosti. Raz som len tak očkom hodila do výkladu a stála tam bábovková forma z pálenej hliny s glazúrou za 5,- Kčs, nuž bola takpovediac zadarmo. Mám ju odvtedy doma, stále obzerám, čo na nej je bazárové, no žiadnu chybu som na nej nikdy nenašla. Dokonca je taká dobrá, že mi v nej za tie roky ešte nikdy neprihorela bábovka. Kto vie, čo by mi urobila s kysnutou, treba mi vyskúšať.