Keď som asi pred tromi týždňami cválala do obchodu len pre kyslú smotanu, lebo tej, čo som mala doma končila záruka na druhý deň a nechcela som riskovať, rozmýšľala som, aké by bola skvelé mať doma aj kyslú smotanu trvanlivú.
Minulú sobotu mi na regáli s mliečnymi výrobkami skočila do do očí tmavomodrá tetrapaková krabičky, takú som predtým ešte nevidela. Popravila som si multifokály na nose a čítam:
Novinka. Smotana zakysaná 15 %. Spotrebuje do 15.08.2011. Takže mi niekto splnil želanie.
Schopila som rovno dve. Dnes som piekla smotanové osúšiky, tak som ju vyskúšala. Po otvorení som zistila, že je hustá a má naozaj dobrú chuť.
Ale na osúchoch sa chovala inak ako čerstvá, stekala na plech, čo čerstvá nikdy nerobí.
Takže odporúčam vyskúšať na studeno, prípadne do cesta, zátrepky a podobne. V každom prípade ma potešilo, že aj takýto výrobok sa objavil na našom trhu, aj keď na ten dobrý nápad prišli Poliaci.
To je to i isté ako s lekvármi. Ak ich dovaríš bez "chémie", nebude ti riedky lekvár z buchiet vytekať, ak pridáš "urýchľovače", lekvár je vhodný leda tak na chlieb a palacinky.
A, mimochodom, zas je to o tom, že chýba rubrika dobré rady, nápady. Práve tam by patrila tvoja informácia, že kyslá smotana sa dá mraziť.
varecha.pravda.sk/recepty/crme-frache-slahackovy-kysly-kr...