Varenie

Kyslá smotana

sovka62 - fotkasovka62, 28. mája 2011

Keď som asi pred tromi týždňami cválala do obchodu len pre kyslú smotanu, lebo tej, čo som mala doma končila záruka na druhý deň a nechcela som riskovať, rozmýšľala som, aké by bola skvelé mať doma aj kyslú smotanu trvanlivú.
Minulú sobotu mi na regáli s mliečnymi výrobkami skočila do do očí tmavomodrá tetrapaková krabičky, takú som predtým ešte nevidela. Popravila som si multifokály na nose a čítam:
Novinka. Smotana zakysaná 15 %. Spotrebuje do 15.08.2011. Takže mi niekto splnil želanie.
Schopila som rovno dve. Dnes som piekla smotanové osúšiky, tak som ju vyskúšala. Po otvorení som zistila, že je hustá a má naozaj dobrú chuť.
Ale na osúchoch sa chovala inak ako čerstvá, stekala na plech, čo čerstvá nikdy nerobí.
Takže odporúčam vyskúšať na studeno, prípadne do cesta, zátrepky a podobne. V každom prípade ma potešilo, že aj takýto výrobok sa objavil na našom trhu, aj keď na ten dobrý nápad prišli Poliaci.

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
otázne je - prečo za tepla redla a stekala!
To je to i isté ako s lekvármi. Ak ich dovaríš bez "chémie", nebude ti riedky lekvár z buchiet vytekať, ak pridáš "urýchľovače", lekvár je vhodný leda tak na chlieb a palacinky.
sovka62
Áno, @arasidka , uvažuješ presne ako ja. Trvanlivosť mliečnych výrobkov sa získava ultra vysokým zahriatím a to sa s kyslou smotanou spraviť nedá, lebo by sa zrazila, takže zrejme zahriali smotanu sladkú a dokyslili a zahustili ju, len Poliaci a ten pán hore vedia čím. Ale myslím si, že to by nemuselo byť na škodu, ak ju niekto chce použiť napr. do uhorkového šalátu, ktorý sa je za studena. Jasné, že čerstvá je čerstvá, ale keď máš do obchodu ďaleko ako ja, tak aj túto náhradu uvítaš.
evas13
Sovka klasické smotany majú tri-štyri týždne záruku, však aj to je dosť na záruku. Robila som dnes smotanovú tortu a záruka na kyslú smotanu bola do 14.6.2011. Neviem ako ďaleko máš do obchodu, ale keď raz za dva týždne vždy sa dá niečo so smotany urobiť.
hubata
@sovka62 ale 18 % kyslú smotanu dávam do mrazáka. U nás býva v obchode CBA a bežne ju mrazím, nechám pri izbovej teplote rozmraziť (vyložím večer) a nevšimla som si že by menila chuť alebo konzistenciu.
sovka62
No nehovor, @hubata a čo si nás tu na Vareche už dávno neinformovala? Hneď v pondelok dám doniesť smotanu a vyskúšam.
A, mimochodom, zas je to o tom, že chýba rubrika dobré rady, nápady. Práve tam by patrila tvoja informácia, že kyslá smotana sa dá mraziť.
hubata
Ešte som chcela povedať, že keď tú smotanu rozmrazím, tak ju v miske prešľahám, lebo sú v nej kryštáliky tak aby sa to tak spojilo. Teraz ma napadá: kým si ju dala na to cesto prešľahala si ju alebo len tak kydla na cesto? Nebola preto taká vodová že nebola dobre spojená?
sovka62
Nič som s ňou nerobila, lyžičkou som ju vybrala z obalu a dala na cesto. A držala tam pekne, v kôpke, kým som to nestrčila do vyhriatej rúry. Až potom začala nezodpovedne stekať, dokonca tak, že zatiekla aj pod fóliu (to si dovolila dosť). Ale ja ani s čerstvou nerobím nič. Na ceste urobím kopček a šup do rúry. Ale tá čerstvá pekne ostane na mieste, ktoré som jej pridelila.
hubata
Mrazenú prešľahaj, aby sa to dobre spojilo. Len tak pár krát prešľahaj najlepšie tým tyčovým mixérom. Ja takmer všetko mrazím. Hanbím sa priznať, ale ja som taká šporovlivá, mne je to ľúto vyhodiť keď voľačo zvýši.
sovka62
Ďakujem za radu, určite to skúsim. A za šetrnosť sa nehanbi. Podľa mňa je hanba vyhadzovať to čo niekto prácne dorobil a vyrobil, ak sa to dá ešte použiť. Ja veru tiež zbytočne nevyhadzujem, som z generácie, kde mladšie deti nosili oblečenie po starších, kde sa zo starých šiat ušili nové, kde sa sveter deravý na lakťoch od školskej lavice rozpáral a uplietol sa nový, ak sa pridala ďalšia vlna, alebo sa z neho uplietla aspoň vesta, kde sa odkladali papierové vrecká z cukru a múky na ďalšie použitie. O potravinách už ani nehovorím a to ešte neboli chladničky.
3sandra3
ja som tiež dala zamraziť smotanu, no keď som ju neminula tak čo s ňou,,, tiež nebudem vyhadzovať... nedá mi to moje svedomie... smotanu som chcela použiť na nejaký koláč do plnky, ale keď som videla tú čudnú konzistenciu, tak som sa zľakla,,, do plnky som dala čerstvú, ešteže som mala... a teraz teda už viem, prečo bola taká, takže to boli tie kryštáliky, ktoré podľa HUBATA treba vyšľahať,,,vidíš, tak som zase múdrejšia ...tak som ju dala späť zamraziť a dodnes ju tam mám, tak ju použijem, keď budem variť nejakú omáčku , aby sa prevarila, hádam to tak bude dobré
marianne69
@hubata aj ja dakujem za radu,tiez strasne nerada vyhadzujem...slahacku davam bezne do mrazaku,ale kyslu smotanu som este nedavala...ale teraz uz smelo:-)....
janger
@sovka , ta kysla smotana obsahuje malo tuku, preto nie je vhodna na tepelne pouzitie. Ona sa potom tak zrazi a zvodnatie. Co by mohlo pomoct, najprv zamiesat do nej 1 polievkovu lyzicu (na 2,5dl smotany) majzeny a az potom pouzit. My tu mame kyslu smotanu tiez len s nizkym obsahom tuku a ta je vhodna len v studenej kuchyni. Na teple pouzitie pouzivam creme fraiche, to je vyse 30%.
sovka62
@janger , tá čerstvá kyslá smotana, ktorú bežne používam, má tiež len 14% tuku a nerozteká sa. Myslím, že tá trvanlivá bla zahustená želatínou, preto tiekla.
hubata
Aj ja myslím že len preto tiekla že bola nejako upravená aby bola trvanlivá, ale keď dáš čerstvú zmraziť, tak ti zostane v takom stave ako ju zmrazíš. Len ju treba naozaj prešľahať lebo vyzerá ..... ako by ju už niekto jedol.
honestka
V pripade ze mas doma napr iny druh (ako kysle mlieko, alebo cmar.. je mozne ze by ti posluzil aj "Crème fraîche (šľahačkový kyslý krém)"? vecer zarobis a do rana na teplom mieste krasne zhustne. Ale pravdu povediac sama s nim taketo "pecene" skusenosti nemam aj ked sa raz zberam upiect tie slavne posuchy so smotanou...
 varecha.pravda.sk/recepty/crme-frache-slahackovy-kysly-kr...
sovka62
@hinestka , tento recept som si uložila ako jeden z prvých, hneď ako si ho sem pridala. Už som aj robila a je to veeeeeeľmi dobré. Na varenie a pečenie by mi ho asi bolo ľúto použiť, je výborný s ovocím, napr. s jahodami. Oveľa chutnejší ako bežná šľahačka. A priznám sa bez mučenia, keď ho mám, povyjedám ho lyžicou vždy keď mi padne do oka.
gubics
Ja roky všetko zmrazujem, včetne smotany. Nie je dobré ovšem zmraziť polievku podbitú ktorá sa po rozmrazení nedá rozmixovať, lebo ostáva vodová, jedine že by ste z nej urobili krémovú polievku.V letnom období, keď chodím denne do záhrady nemám ani času ani chuť každý deň variť, preto varím 1-2 dni v týždni a rozporcované jedlo dávam zmraziť , a potom to mám ako nájdené. Je to aj ekonomické,keď sa navarí viac druhov vo väčšom množstve, a rozporcované sa potom dá obmieňať každý deň. Čo sa dá zohriať v mikrovlnke, tam zohrievam, čo je chutnejši keď je voľne rozmrazené, to vyberiem večer a do druhého dňa je akurát na konzumovanie po zohriati na sporáku.
sovka62
Moja sestra robí presne ako ty, @gubics , má nádobky, kde mrazí jednotlivé porcie. Ja som si na to nezvykla, mám poruke deti a ak navarím príliš veľa, posuniem im. Ale nám nevadí ani zjesť dva dni za sebou to isté, nemusíme mať iný obed, inú večeru a pod.
gubics
Keď navarené má kto hneď zjesť, tak je to iné caffe,ale ja žijem sama, moje dcéra žije 1500 km odo mňa v zahraničí, takže na tento systém som si zvykla pred rokmi a veľmi dobre sa mi osvedčil. Cez víkend si navarím viac druhov jedál a potom si ich len obmieňam.
celeblith
na kyslej smotane je vyznacena vzdy minimalna trvanlivost a nam vydrzi v chladnicke po zaruke poriadne dlho, tiez sme obcas cakali, ze co na nas vyskoci, ale ani nesplesnie, ani nezmeni konzistenciu a chut uz vobec nie...u nas sa jedlo tiez nevyhadzuje :)
trencanka
V kuchyni sa vyhybam potravinam s dlhou dobou trvanlivosti. Urcite bola smotana nejak upravovana. Nie je nad dobru smotanku.
evilauri
Celeblith@ u nas presne tak isto, (dokial neni este otvorena). Zrovna dnes sme nasli v chladnicke vakuovo balenu sunku, termin splatnosti mala do 12-teho maja. Naschval sme ju pred vyhodenim otvorili, len tak zo srandy, a cuduj sa svete, pekna ruzova vonava suncicka. Muzicek sa do nej hned aj pustil :-))))))
hanach
pamätám si najlepšiu na skysnutom domácom kravskom mliečku.