Varenie

Kvasnuté cesto

silvi - fotkasilvi, 10. septembra 2013

čavelky rada by som sa opýtala ked robím či ho mám nechať s
droždím vykvasiť raz a potom vytvarovať alebo stačí iba raz aby
vykyslo a šup ho do trúby. Prosím poraďte mi, čo je lepšie a prečo
je to tak. Zdravím vás zo slnečnej kanady.

@zareaguj


Diskusia k téme

luss44
kysnuté cesto vypracuj, nechaj v mise nakysnúť prikryté, potom vyklop na dosku, ešte raz jemne prehneť rukami, vytvaruj a daj na plech ešte podkysnúť 15-20 min. Hnetením vytlačíš vzduch a opätovným kysnutím bude cesto pekne nadýchané.
silvi
a s chlebom to je ako? koľkokrát ho mám dať kisiť a prečo ?
luss44
aj pri chlebe to robím tak, ako som popísala už vyššie. Kysnuté cesto robím často, tak 2-3x do týždňa, sladké a slané koláče, chleba a vždy to miesim takto, kysnúť nechávam 2x - na začiatku a potom ešte na plechu
tiginko
no zbohom a čavelky...zdravím z mokrého rybníka
rea1
dámy, akým jazykom to rozprávate? nerozumiem reči vášho kmeňa. :-)))
silvi
luss dakujem za rady.
Neviem cim by som si mala robit srandu ale peciem chleba lebo pride svokra a povedala mi ze sa dlho nezdrzi iba ze ma nauci piect chleba. tak potrebujem upiec ja nejaky aby sa naozaj dlho nezdrzala.
Neviem ako si vychadzate vy so svokrami ale ja ju neznesiem dlho ani ne chodbe nieto ani v kuchyni.
luss44
@silvi , nemáš za čo, budem rada ak sa Ti podľa mojej rady chlebík podarí a svokru prekvapíš :) daj potom vedieť ako to dopadlo. ja som včera piekla celozrnný ale v pekárničke, takže námaha bola minimálna. Svokru už nemám a veru mi aj chýba, hlavne kvôli deťom - nemajú starkú...
silvi
luss44 nechceš moju? haha troška humoru nezaškodí :-P
silvi
no svokruska tu uz bola a ako vzdy sme sa nedohodli, lebo ona tvrdi, ze sa iba vymiesa cesto da kysit a pecie. a ked som jej povedala ze vykisene sa este vytvaruje do bochnika a este necha kisit a potom pecie tak ona ze nie. a ja som nemala ziaden argument preco dvakrat kisit a nie raz tak vas prosim visvetlite mi aky to ma dovod?
julica
No, najlepsie je, ked kysne velmi pomalicky pomocou minimalnej davky drozdia, potom sa cesto da na dosku a pomaly preklada a kysne, preklada a kysne. Ziskas tak bubliny aj objem, ktory pri manipulacii (ked ho premiestnujes misy) stratis.
luss44
@silvi , ale veď nechaj svokru nech jej cesto kysne iba raz, Ty vyskúšaj opätovné kysnutie ako spomína aj @julica a basta fidli, a najbližšie ju ponúkni svojím chlebíkom a uvidíš že Ťa pochváli :)
hubata
Máš dobrú svokru, ty by si si zaslúžila takú svokru ako má moja nevesta .......
silvi
Ale stale sme sa nedopracovali k podstate problemu, ze preco je to tak ze treba tocesto na dvakrat kvasit. Neviete preco?
havino
my vieme prečo, ty vieš tiež si myslím, že druhým kvasením už vytvarovaného bochníka, bochník naberá na objeme, ved ti to logicky @julica napísala, nečítaš, ked požiadaš o radu? po lopate ti napísala, že cesto po prvom vykysnutí prepracujeme do požadovaného tvaru, vytlačíš z neho viac menej vzduch, ktorý vznikol pri kysnutí, kedže je to kysnuté cesto a nechceš mať z neho len taký mini a tuhý chlebíček, tak ďaľšim kysnutím po vytvarovaní cesto stále naberá na objeme, stáva sa vzdušnejším, bublinkovatie, vytvoria sa v ňom dierky. ved si skús upiecť chlieb hned po vytvarovaní a druhý upeč po pol hodine kysnutia ked ho vytvaruješ, uvidíš rozdiel, nie ?