Rôzne

Kvasené uhorky

ivanluky - bez fotkyivanluky, 22. júla 2011

potrebujem poradiť ako si doma pripraviť v zaváranom pohári kvasené uhorky, vďaka

@zareaguj


Diskusia k téme

hubarka35
na kvasáky potrebujeme slniečko,takže až sa vyčasý môžeš robit-ja ich robim takto:velké uhorky umyjem a narežem na bokoch do kríža,na spodok pohara dávam kôpor a suchy chleba,poukladám uhorky-zasypem solou-tu podla chuti ako chcem slané...a zas kôpor,krajec chleba a viničný list umytý-uzavriem vekom z dieramy alebo celofánom dierovyným.robievam to v 5litrovom pohári.ten položim na tacku a šup na balkon-ked je pekne slnečno,za tri dni su kvasaky hotové.
tothka
Kvasáky kľudne nalož do pohára hoci aj dnes, veď v bytoch je stále dosť teplo a ony začnú kvasiť aj pri izbovej teplote. Ja robievam podobne ako hubarka35, umyté uhorky narežem po dlžke,my máme radšej menšie, pozor, neprekrojiť ich celé, ale len asii 1-2 cm od kraja, aby sa ti nerozpadli, ja zvyknem väčším uhorkám odrojiť aj končeky, aby rýchlejšie prekvasili. Kôpor a ak máš rád. pridaj aj feferónku , chlieb pre urýchlenie kvasenia, prikryjem gázou, ke´d je slnečno sú na balkone, ale vykysnú aj v kuchyni. Verím, že sa ti podaria a budú chutiť.
verka1
ja robím už roky takto: uhorky napichám. Na spodok pohára dám kôpor a vinný list. A zalejem slanou vodou, 50 g na liter vody. A na jeden deň dám kúsok chlebovej kôrky, prikryť a čakať. Čím teplejšie, tým sú skôr hotové.
rikina
ja robím tak ako @verka1 , teda vinný list, chlieb a kôpor. Uhorkám odkrojím tie šušníky, na bokoch nakrojím, naukladám do pohára a zalejem vodou, ktorej som pridala soľ podľa chuti /asi tak 1PL-nie kopcom/ a cca pol deci octu na 5 l pohár...sú vždy vynikajúce...
hubata
Jáááj ešte že si mi ich pripomenul, idem ich pozrieť či sú už jedlé ........
alenka0901
ja robím takto-do 5-l pohára na spodok dám kôpor, potom poukladám uhorky na bokoch nakrojené, medzi do dávam cibuľu na štvrťky nakrájanú a očistený cesnak asi 1 hlavičku, navrch dávam asi 2 menšie plátky chleba opečené v hriankovači a zalejem vodou, do ktorej pridám soľ. Zakryjem celofánom alebo mikroténovým sáčkom a nechám vonku asi 3-4 dni. Keď sú vykvasené, chlieb vyberiem .
evanaaa
No, neviem, že by sa do kvasených uhoriek dával ocot, cibuľa, ap., ale aj to je možné. Ja len viem, že kedysi sa dávalo- okrem nakrojených uhoriek len ten kôpor, vinný list, suchý chlieb - najlepšie patka, zabalená do gázy, aby sa chliebn netrúsil a zbytočne nekalil vodu. Tiež sa môžu skrojiť vršky, ako to robí aj Rikina, vrch sa spevní drievkom a zakryje plátenkom alebo gázou - pohár.
emilh
kvasáky - do kapustného suda dám 3 - 5 kg uhoriek, ktoré napichám ihlicou, aby unikal počas kvasenia kysličník uhličitý, dalej pridám kôpor, pár vínnych listov, strúčiky cesnaku, soľ - 50 gr. na 1 l vody, korenia čierne a nové, očistený chren. Žiaden chlieb, stačí teplá voda, asi 60 st., tiež urýchli kvasný proces.
jegor
prečo ocot to som ešte nepočul ,ja dávam ešte aj almu-papriku alebo feferonku
bejulienka
všetko, čo čítam, si kvasené uhorky, ktoré môžete hneď zbaštiť. Ale ako ukončiť "zaváranie" kvašákov, keď ich chcem mať na neskoršie, na zimu? Poraďte čo najskôr, aj dnes by som sa do toho pustila
nadia56
bejulienka,
recept mam od mojej maminy a podla neho zakladam uhorky uz roky:
uhorky ako kvasaky na zimu robim tak, ze cele umyte uhorky naukladam do pohara-sedmicky, pridam stiplavu papricku a zalejem prevarenym nalevom: na liter vody 3 deka soli, uzatvorim srobovacim vieckom, pohar obratim hore nohami, dam do druheho dna do deky, obcas sa uhorky zakalia, to nevadi, casom sa vycistia, na spodu pohara usadenina nie je na zavadu, ulozim do chladnejsej miestnosti a vydrzia aj dva roky,
podla chuti si do nich mozes popridavat co mas rad-a, ja som zvyknuta len s palivou paprickou,
nech sa ti vydaria a vsetym chutia:-)
anafel
Naložil som cca 1 kg uhoriek do dvoj litrového pohára / uhorky, kôpor,
chren a kúsok kôrky z chlebíka, 2 PL soli/.
Po vykvasení / 4 dni /, boli všetky uhorky úplne mäkké!
Kde som spravil chybu?