Rôzne

Kritika

stefanm - fotkastefanm, 8. februára 2012


Áno . Toto je sľúbená kritika na , v receptoch uvedenú prácu , pod názvom „Bravčové pečené stehno pre veľkú rodinu, plus dobrých susedov“. Dovoľujem si ju uverejniť , pretože sa riadim podľa citátu : „Človek sa stáva veľkým, až keď kritizuje to, čo miluje. (Théodore de Banville).
Autor vo svojej „práci“ nám ponúka návod (recept) na prípravu bravčového stehna.Za variantu tepelného spracovania si zvolil tradičný spôsob prípravy – pečenie . Ale aký postup práce nám predkladá ? Svojimi poznámkami a fotografiami nás priam núti k zháňaniu stehna v celku aj s kosťou o hmotnosti 20 kg (17,5 kg!!) a k jeho následnému dochuteniu podľa jeho predstáv , ale hlavne , k pečeniu v „elektrickej“ rúre v dobe trvania 17 (sedemnásť!!!) hodín!!!Asi si neuvedomuje odkiaľ pochádza ! Zabúda na rodný Abov a stravu na ktorej bol „odchovaný“ – pečené zemiaku a kysla kapusta , ktoré zapíjal domácim ríbezľovým (viničkovým) vínom. Nebudem tu rozpisovať a prepočítavať ceny bravčového mäsa na našom trhu ani plakať nad stavom v našej energetike (mal som nedoplatok za elektrickú energiu 75E lebo som manželke dovolil prať 2x do týždňa a ja som si dovolil používať elektrickú rúru a novú elektrickú panvicu!), ale poukážem na jeho „morálny“ priestupok , ktorý ma zaráža!!!
Pravdepodobne dobre situovaný pán v pokročilom strednom veku , bývalý vyšší dôstojník ČSLA a , pre mňa , skvelý kuchár-amatér si dovolí prenechať cestu svojim pudom a neubráni sa , aby si neukrojil najlepšiu časť pečeného stehna a v tajnosti ju sebecky a egoisticky zje sám!!!Pred očami sa mi mihá obraz statného , bývalého kulturistu , ktorý s výrazom sadistu siaha po ocielke a brúsi si o ňu mäsiarsky nôž . Jeho oči blúdia po prítomných a vo chvíľke , keď ho nikto nesleduje , ukrajuje špičku pečienky a je ju . Jeho viečka sa rýchle zatvárajú , sánka spracováva obsah úst a na koreni jazyka zachytávajú kanáliky neopísateľú chuť , ktorá ho napĺňa blahom. Úsmev na perách prezrádza , že sa mu splnili všetky jeho predstavy o chuti tohto jedla . Viečka sa pomaly otvárajú , pohľad smeruje k nebu a opak dlane sa blíži k mastným perám . Dvom-troma šmahmi zotiera mastnou z úst a automatickým pohybom sa ruka blíži k stehnu , kde si ju poutiera , aby na ňom nezostala ani stopa po tomto poklesku.
Tak toto sa nerobí . Toto som musel autorovi vytknúť . Toto mi nedalo spať .
Dúfam drahý priateľ ( Fero @Sracz ) , že si nezabudol na slovíčka humor , sranda , satyra alebo „priateľský poddžub“ !!! 

Pozdravuje ťa @stefanm - Prešov

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
@stefanm a aby toho nebolo málo,ešte si dovolil aj použiť ELEKTRICKÝ nôž !Keby si postupoval podľa tohto receptu,musel by si VSD,a.s. založiť aj byt !
evanaaa
@tothka , zle čítaš, 17,5 kg! Tých 10 kíl sa kde podelo? U nás sa taký kus ujde len domácim, čo zabíjajú poriadneho bravka, lenže potom by nezostalo na iné. Lebo u mäsiara nekúpim a ešte s kosťou(!), leda by som si dopredu objednala. Ale zasa, na druhej strane by vyvstala dilema, v čom a kde piecť, keď u nás nie sú také tie americké sporáky a rúry, široké aj meter. My by sme neupiekli ani toho 20-kilového moriaka, kdeže. Takže, milý @stefanm , ani sa nedivím tvojmu rozhorčeniu, aj mňa to vzalo. Taký kuuus mäsa........
sovka62
Chcem tam ísť, aj ja chcem potajomky ochutnávať to stehno (čím väčšie bude, tým lepšie). A išla by som hneď teraz, pre boľavý zub (ktorý po zásahu pána doktora bolí ešte viac) som dnes skoro nejedla, tak sa i to stehno vznáša pred očami a idú na mňa mdloby......
štefan, to ty si to popísal tak, že som už skoro tam.
frezia68
Milý @stefanm ! V túto rannú hodinu,keď ešte ranné zore statočne odpočíva,lebo v zime je lenivé,ale ja som čulá po spravodlivom spánku a oddýchnutá tak,že by som aj buky váľala,nemôžem v bloku vyvíjať inú činnosť,len zapnúť laptop a tichúčko (nerušiac nikoho v bloku hlučnou činnosťou)sa venovaťčítaniu a došlo aj na Varechu.Tvoja kritika ma zaujala,lebo rada čítam Tvoje vtipné komentáre,uznávam Ťa ako lokálpatriota a tak sa tíško pochechtávajúc došla som s pobavením k záveru kritiky a tu neverím vlastným očiam.Lebo môjho kamaráta zo zámoria si zdehonestoval tak,že musím napísať túto oponentúru. Vidiac,že to ešte nečítal a nemôže sa brániť,mám výhrady k vete:"dvoma-troma šmahmi zotiera mastnotu z úst a utiera ruku do stehna" (voľne preložené),lebo to sa robí v mladosti,na vojne, v prírode......ale v prítomnosti celoživotnej lásky,svojho krajšieho a lepšieho JA ?Nikdy! Veď autor receptu tú kromku(a teraz prehĺtam naprázdno pri tej predstave) ten končok pečienky ochutnáva spolu so svojou láskou a v duchu vidím,ako spôsobne a distingvovane používa obrúsok a nie spakruky...otrasná predstava.A touto oponentúrou si dovoľujem mať iný náhľad na záver receptu a vopred sa ospravedlňujem,ale nemôžem ináč.Veď sa kukni na foto @sr áczca,tie šediny.....spakruky utrieť ústa a do stehna....? Vylúčené a basta!Milý @sr ácz,veď sa ozvi,nie?
kuchticka
No darmo, nas Stefan vie vsetkych nabudit a jeho kritika druheho Pistu sa iste neminula ucinkom. Tak nech sluzi na zdravie kamarati Stefanovia!!! Nabuduce si vymente rolu a nenechajte na seba dlho cakat s vasimi zabavnymi prekarackami, kritikami a recenziami. Ved sa chceme i smiat nie len varit a chodit do roboty. Uz sa tesim.
Mala som obavu, ze musim napravovat Stefanovu reputaciu dobreho zabavaca na Vareche a poprosit o odpustenie.