Varenie

Krásny deň všetkým želám a pýtam sa....

frezia68 - fotkafrezia68, 23. januára 2011

Dievčatá so skúsenosťami poraďte.Môžem urobiť studeninu vopred aj 3-4 dni pred príchodom návštevy aby bola dobrá? Alebo,ako asi dlho vydrží v chladničke studenina,ak nedám tam žiadnu zeleninu,aby som nikomu nepokazila žalúdok,tobôž,ak by som ešte chcela aj nabaliť domov?Od @honestky viem,že sa dá aj namraziť a potom prevariť,ale nemám miesto.Ďaskujem za vyjadrenie,či radu :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

maarianna
ak myslíš huspeninu tak sa pamätám že sme ju mávali aj týždeň v komore ešte ked som bola decko, ale mama zeleninu nedávala, lebo by tak dlho nevydržala
tati2008
Huspenina vydrzi velmi dlho,az po zjedenie.Da sa uskladnit aj vonku ked je taka zima,ale treba ju prikryt.Ja varim len s cibulou,cesnakom a korenim.
klaura
Ja už mám navarenú huspeninku štyri dni, a ešte vydrží v chladnej komore aj dva týždne ... mám v nej chudé mäso, zeleninku, koliečko vajíčka a zelenú vňaťku ... to aby aj oku lahodila ... :)
sovka62
3-4 dni ti určite vydrží, mávali sme ju v studenej komore aj týždeň. Myslím, že ten stuhnutý rôsol pôsobí ako konzervat. Mäso sa pokazí, keď má prívod vzduchu, ale pod rôsol sa žiadny vzduch nedostane. Kedysi, kým neboli mrazičky, sa napríklad pečené mäso, bravčové a dokonca aj husacina skladovali až do leta, aj v lete, zaliate v masti a len v komore, nie v chladničke. Keď sa z nich odberalo, masť sa zohriala, aby bolo zase vzduchotesne uzavreté. Nikdy sa nepokazilo.
babidka
"Studzeninu" mávam v chladničke asi týždeň bez akejkoľvek ujmy -aj so zeleninou . Bez zeleniny sme ju v zime doma mávali v špajzi aj dlhšie , lebo otec ju mal veľmi rád a po zabíjačke sa jej vždy navarilo veľké množstvo . Rozmýšľam však , prečo sa to volá studzenina ked u nás sa vraví na niečo chladné , že je to "žimne " ?:-)
frezia68
Takže,na skoršiu spotrebu bude aj s vajíčkom a zeleninkou(aby aj oči jedli) a nabalím len s mäskom a prvýkrát pridám aj trocha údené.ĎAKUJEM !!!! Idem na to.
jerica
@frezia , keď sa ti chce pozri môj recept , nedaj veľa vody, len po mäso , keď chceš dlhšie skladovať mala by si pridať viac kože, tá ti spraví dobrú službu,huspeninka bude ako betón,u nás sme zeleninu nikdy nedávali nechceli sme mať chuť polievky,ale je na každom ako si spraví, dávam iba cesnak a cibuľu v šupke,koreniny soľ. Nie je dobré aby vrela na bublato,len ako keby si prihrievala. Skús možno sa ti to podarí. Nezabudni , pri varení sa nikdy nestresuj , potom máš výsledok taký aký si chcela .
frezia68
Ďakujem@jerica ,viem variť huspeninku,veľmi pomaly mi vrie a bude dlho :-))) len som nerobila toľko,ako teraz.Mrkvu pridám nakoniec a je len na ozdobu v miske pár koliesok a jedno koliesko vajíčka na tvrdo.A tiež som zliala prvú vodu z paprčok a koží,kolienká mám v druhom hrnci,tú nezlievam,len som pridala kúsok údeného.Len termín stretnutia sa ešte upresňuje a ja to chcem mať hotové skôr,preto moja otázka,lebo mám toho viac ešte v pláne.Ďakujem :-)
babidka
suhlasim:-)))) Lenže žimnicu mam aj kec mam horučku .....:-)Ale budzem znac , že kec hutorim s tobu ta žimnica budze studzenina.....
tonicka53
mňam, aj ja ľúbim "nastudeno" :-) u nás sa takto hovorí huspenine. musím sa poobzerať v komore po ingerdienciách a navarím, ale len v kotlíku, nie v kotlisku ako by si niekto myslel čo ma uzrel :-))) No to je ale sranda, pod serióznu otázku a takéto ježibaby sa zobrazujú :-)
tonicka53
kedy sa vlastne máme odmaskovať? fašiangy sú v tento rok véééľmi dlhé :-)))
evulines
Varila som aj ja a vydržala v chladničke 10 dní, treba dat viac koží a varit aspon 6-7 hodín a určite vydrží, mám to odskúšané.
tinca
ja varím huspeninu teraz pomenej, pre jedného je to nanič, ale keď som varila často, kľudne v chladničke aj týždeň, ale to len zabudnutá, lebo sa vždy pojedla. Ja dám 1-2 mrkvy na konečnú ozdobu aj vajíčko a vydržala. Pekne to vysvetlila @sovka
dumu54
Vydrží viac než týždeň, netreba si s tým robiť problém, ak je dobre uvarená , hustáááá a na chladnom mieste není problém!
mariaklara
Až sa mi slinky zbiehajú, hneď by som si dala. U nás sa huspenina podáva s nadrobno pokrájanou cibuľkou a málinko sa poleje octom. No a s chlebíkom, mňam.
murgaska
Len pozor ,aby neprimrzla!!!!!!!Zostane z nej tekutina!!!!!
frezia68
Všetkým ďakujem za pridané komentáre,studenina vydarená čaká hostí :-)))
verka1
Ak možem poradiť aj ja, tak si dopredu nalož cibuľu do octu, trochu posoľ a pridaj mleté čierne korenie podľa chuti. A bude na stole len jedna miska, z ktorej si budú hostia brať, koľko budú chcieť
frezia68
Ďakujem @verka1 ,my budeme mať šalotku na jemno nakrájanú a citrón....korenie a soľ je už v základe :-)))
murgaska
Netreba sa odmaskovat,len vymenit masku....LOL...dnes to urobim....