Rôzne

Krásna Hôrka

babkamt - fotkababkamt, 10. marca 2012

Pozerali ste správy ? Zostala som zhrozená pri správe , že zhorela na
Krásnej Hôrke nie len strecha , ale aj vzácne exponáty. V čase , keď
si nemôžeme dovoliť opravovať napríklad cesty po povodniach ,
stane sa takáto vec. Všade vo svete si svoje kultúrne pamiatky
chránia , udržujú a tu sa stane niečo takéto. Štát nemá peniaze na
sanáciu pamiatok. Ale čo zanecháme našim vnúčatám a
pravnúčatám ? Asi len ruiny.

@zareaguj


Diskusia k téme

sima27
Strašné, pár vecí čo na slovensku mamé a ešte aj tie sa znehodnotia. Ešte že som tam bola minulý rok :-)
irenaw
aj my sme stratili reč, som z toho smutná, bola som tam niekoľkokrát a ešte by som niekoľkokrát chcela :( vraj idú vyhlásiť zbierku. s tou predpokladanou príčinou požiaru ma načisto dorazili.
mauosko
Tak ja som bol na tomto hrade asi pred 30 rokmi. Pamätám si naň veľmi matne. Ježiši, pred dvomi rokmi som si dal záväzok, že postupne navštívim čo najviac hradov a zámkov na Slovensku. Betliar a Krásnu hôrku som plánoval na toto leto. Zostal som šokovaný, sklamaný, nahnevaný....... aj na našich spoluobčanov.
marianne69
...bolo mi do placu,ked som to videla,tento rok sme ho mali v plane.Som zvedava ci za to niekto ponesie aj zodpovednost.Myslela som si,ze vypalovanie travy je na Slovensku trestne...
arasidka
Nenávratná škoda! Vrátila som sa poobede z Moravy, a len čo sme prišli domov, volal mi syn, čo sa deje : Mami, zostali mi len fotografie a video z leta, už to viac neexistuje.
V lete si spravili krásny výlet aj s deťmi, syn je náruživý fotograf, nafotil si rôzne detaily z interiérov, tešili sa, že si to v lete zopakujú. Ja len verím, že slovenský národ priloží ruku k dielu a pomôže zbierkou ,aby sa mohlo vybudovať aspoň sčasti to, čo pohltili plamene.
3sandra3
to je strašné,,, ja normálne plačem,,, bola som tam nedávno a teraz, keď vidím tú skazu,,, vypalovanie trávy každý rešpektuje, len istá skupina ľudí nie.
kikkus
do plaču mi je z toho, nemozem uverit, ze ludia si nedaju povedat a stale praktizuju taketo veci...
jerica
vraj vypalovali trávu, tak taký hazard nemá obdobu,aj ja mám zopár fotiek,ale to je slabá náplasť na škody , ktoré sú nenahraditeľné aleaj nevyčísliteľné , to by tak jedine na ležatú osmičku:-(
marcy
" hladová dolina " prišla o perlu :-((....obrovská škoda... pozerať na takúto skazu už niečoho krásne zrenovovaného je hrozne frustrujúce....fakt,sĺzy ako hrachy :-(((
celeblith
vypalovanie je zakazane, ale aj tak to robia, nikdy som nepochopila na co a teraz si to odniesol hrad :(
dufala som, ze iba strecha... :(
bejgi
keď zhorí dom, postaví sa iný... ale to, je história...je to len a len pre nedodržanie zákonov v našom štáte, nik netrestá tých čo vypaľujú trávu, je to smutné ako si ničíme svoju krásnu krajinu :(((
pacik
úplne som šokovaná a je mi do plaču, ten pocit bezmocnosti je hrozný...
julica
Vraj sa podarilo zachovať väčšinu zbierok - aspoň niečo. Pripadá mi dosť zvláštne, že taký ľahko identifikovateľný požiar sa nepodarilo včas zastaviť, asi nebolo hasičov... @3sandra3 , vypaľujú všetci a všade, žiaľ.
hubata
Neverím že požiar vznikol len od vypaľovania trávy rómami, horela predsa najviac strecha v celom areáli. Pravdu sa dozvieme podľa toho ktorému podnikateľovi sa ujde nadštandardná dotácia zo štátneho rozpočtu na kúpu pozemku a opravu hradu. Možno si počká aj na peniažky zo zbierky Slovákov na jeho opravu. Tiež mi je podozrivé že sa to stalo v dobe volieb, keď policajti a požiarnici monitorovali volebné miestnosti a nie hrady a zámky.
Tak sa to predsa bežne robí: pre atraktívny pozemok sa nechá úmyselne zdevastovať budova bezdomovcami a rómami a ešte táto špekulácia je pozitívne hodnotená euráčikmi u podnikateľa ak zo štátneho rozpočtu si tam postaví - hotel. Vopred sa ospravedlňujem ak to v tomto prípade tak nebude.
jozefj
Julica já nevypalujem.Zasa vieš všetko..Ako si prišla na to že Každý vypaluje.
izabella929
posledná správa o hrade, že exponáty zostali nepoškodené...škody sú vysoké..nádherný hrad, ktorý som vždy obdivovala...
ainy
ja som touto situáciou sklamaná, hrad po rekonštrukcii sa otvoril len v apríli 2011, rómske deti vypaľovali trávu...alebo len pofajčievali, bolo pekné počasie tak si možno robili oheň na opekanie....to čo sa deje v tomto štáte, kde sa čo komu odpustí a prepáči bez nesenia následkov je absurdné....aj včera v správach dávali reportáž, že týpek dovolil rómom, aby si vyzbierali drevo v jeho lese a oni mu ho zdevastovali, takmer vyrúbali....náš štát sa iba hraje na štát, ale je to veľký bordel.
Prepáčte mi, ktorí so mnou nesúhlasíte, ale som zo včerajšieho dňa veľmi sklamaná...aj z volieb....rôzne situácie a kauzy a dookola sľuby....
sovka62
Krásna Hôrka, Krásnohorské Podhradie, Betliar, moje milované miesta, kam som vodievala aj návštevy zo zahraničia, hoci je to od nás poriadne ďaleko a znamenalo to prespať na Gemeri. Pre mňa sa tieto miesta spájajú hlavne s históriou Rákoczyho povstania a Levočskou Bielou pani, vždy som tam cítila prítomnosť tých historických postáv. Som zhrozená, smutná a ak bude zbierka iste prispejem.
braxi
Hubata...súhlasím s Tebou...takto ľahko sa dá vypáliť hrad??????
To v minulých storočiach nevedeli?!...keď ho chceli dobiť?!
Je mi ľúto nás všetkých....
isabel1
Aj mne sa to zdá neskutočné ,kto za to ponesie následky? Bola som tam s vnukom,je to krásna spomienka.
torticka
Ja som bola ako žiačka na hrade Krásna Hôrka. Keď som to videla, slzy mi vyhŕkli. Veď to je neskutočné, čo sa stalo. Kto to bude všetko platiť!? Ja by som ich zavrela, až by boli čierny. Inak @hubata , aj ja s Tebou súhlasim.
matata1
Ja so msi veru aj poplakala. Na Gemeri som sa narodila a aj žijem, a táto nehorázna škoda ma úplne dorazila. Krásnu Hôrku so navštívila aspoň 10x, a už ju asi tak skoro nenavštívim. Je mi to nesmierne ľúto. Akurát v piatok som sledovala, ako sa z každej lúky a medze dymí, a niekedy oheň dosiahol aj domy v dedine. Len som čakala, kedy sa niečo chytí, a v sobotu to bolo nešťastie na svete. Niektorým ľuďom môžete aj oči vypichnúť, aj tak si nedajú povedať. Páchateľa v takomto prípade je takmer nemožné vypátrať.
hubata
Ostro protestujem proti tomu aby sa robila zbierka: rómovia majú svoj eurofond, majú svojho splnomocnenca vlády - tak nech za rómske deti zaplatia škodu tieto inštitúcie!!!!! Raz sa predsa musia naučiť že škodu musia zaplatiť a nie aby všetko za nich platili bieli a oni sa len priživujú!
To takáto pamiatka nemá svojho nočného a denného strážnika alebo nie je monitorovaná kamerami? Väčšiu hodnotu má potom cukríková vila nejakého podnikateľa, ktorý má nielen kamery vo vile, ale aj všelijaké ploštice, ako sme sa nedávno mohli všetci presvedčiť.
Kam to idú moje dane?
arasidka
Hubatá, v jednom príspevku píšeš čosi iné. Ja sama spochybňujem p príčinu požiaru, hlodá vo mne červík takisto, ako si ty písala v prvom príspevku. Pravdu sa dozvieme možno trochu neskôr, ale rozhodne je chybou nášho štátu, že takúto pamiatku v takomto prostredí nezabezpečili lepšie - drevené staré šindle - a vody v blízkom okolí nikde!!!Kde boli kompetentní, keď videli postupne vypaľovanie v okolí, rozhodne to nebolo po prvýkrát!!!
marcy
vypaľovaním vznikol komínový efekt,ktorý niekto podcenil :-(
julica
@hubata , a keby to podpalili ceske deti, dala by si to platit cechom, keby dieta vietnamskeho obchodnika, fakturu by si poslala do vietnamu, keby tinedzer slovenskej narodnosti, zaplatila by to asociacia tinedzerov slovenska... atd? :))

Neklesajte na duchu, vobec to nie je take zle, interiery su uplne zachovane, vsetky obrazy, depozitare, fresky v poriadku... zhorelo len drevo na streche, aspon si hrad zasluzi nove sindle s protipoziarnym naterom.
hannah22
ale ved sa hasilo vodou, a tá si cestičku nájde a poničí čo stretne , zatiaľ nám asi nepovedali pravdu..... :(
marianne69
Ja som dnes pozerala v TV novinach,ze interiery su znicene na 20%. Len Boh vie,kde je pravda.Ale mladistvi by mali mat rodicov, ak mali do 15 rokov,ti su zodpovedni za nich a ak mali 15 rokov uz by mali zodpovedat sami za seba aj ked by boli trestani menej ako 18-rocny.Mozno sa mylim,ale to si moze fakt robit,kto chce co chce a nikomu sa nic nestane?
tothka
A na Krásnej Hôrke zase horí. Toľko v práve sledovanej televízii, je mi z toho veľmi smutno a pohľad na ruiny hradu sú strašné a vtláčajú mi slzy do očí. Nuž chlapci, stála tá cigareta za to?
siskam
Krásna hôrka, moja srdcová záležitosť, kde sme chodili takmer každý rok. Mám pocit akoby mi niekto umrel, tak mi je neskutočne smutno a zároveň z toho, že nikto za to nebude potrestaný, pretože to urobili zasrani 11 a 12 roční a ešte sa tvária, akoby im zhorela len šopa v ich cigánskej osade. Mali by potrestať aspoň ich rodičov. Banda! Dúfam, že bude vyhlásená zbierka, nech na tú hrôzu nemusíme pozerať.


arasidka
Ak je to pravda, že sa chlapci sami prihlásili, obaja maloletí,vraj z rómskej osady, dokonca jedného z nich trošku ukázali aj v tv novinách, tak potom by som mala jedno riešenie. Je to príležitosť pre nezamestnaných Rómov, v rámci aktivačných prác, nech odstraňujú ten odpad z okolia hradu, a z priestranstva hradu vonku. Ak by som bola vajdom tej dediny, tak by som to dala príkazom, nech si svoje renomé týmto aspoň trochu napravia. Ale už som veliká a na rozprávky neverím :)
julica
Statoční chlapci, že sa priznali. Mali by si od nich brať príklad naši politici. No a tu sa pozrite na tie interiéry  www.facebook.com/#...
!/media/set/?set=a.345066795536482.89245.172541149455715&type=1
babkamt
Správy dnes na obed - Joj > Znovu horelo. Bolo povedané , že nasadia strážnikov,aby nedošlo k ďalším škodám a požiarom. A už je to tu zase. Vraj zostalo len 30 percent vystavených exponátov. Verím , že hasiči v sobotu odviedli dobrú prácu. Začo im patrí vďaka.No dnes je pondelok a znovu horelo. Vzbudzuje to vo mne pocit , že to nebola náhoda.
hedviga8
Robím v oblasti poisťovníctva a viem, že vždy sa sleduje protipožiarne zabezpečenie, požiar je najčastejšie riziko. otázka stojí, či to bolo poistené,a kde a aké bolo zabezpečenie proti požiaru???????? ak je to v majetku štátu, kto s o to postaral????? alebo nepostaral, vždy sa sleduje zdroj vody na hasenie a dosah požiarnikov.....odpovie nám na toto niekto?
eva53
nikto nepovie celú pravdu - dvaja maloletí fajčili,zahodili vajgeľ či ako nazývajú špaky z cigariet . Keďže ochranári boli proti výrubu plevelných stromov pod hradom,od horiacej trávy sa chytili stromy a z nich strecha.Vietor dokonal svoje. Keby policajti nehliadkovali, rodičia tých maloletých by pokradli čo by chytili do rúk a lup by poputoval do ohnísk a zberných surovín.Vinníci jasní,len ochranári teraz držia huby a nikto ich ani nespomenul,veď to maloleté deti..................
hannah22
tak je to po celom Slovensku, robia si beztrestne čo chcú a nám sa smejú do očí....ma vraj menšina....
jozefj
JULICA To odkial máš že zhorela IBA Strecha?