Kuchyňa a vybavenie

Krabička na vajíčka

ajuschka - fotkaajuschka, 27. júla 2011

milí kolegovia :)

Včera bol slávnostný okamih, v našom novom kuríne (máme ho mesiac a pol) sa objavilo prvé, úplne prvé vajíčko!
Tak sme celý večer slávili tento nevídaný úspech nášho farmárskeho života, a mňa napadlo, že my máme vlastne 9 sliepok. sme na tie vajíčka dvaja. Tak určite budeme mať prebytky....
Je ich aj kam darovať aj kam predať o a mňa napadlo, že by bolo krásne mať na ne vlastné krabičky. z recyklovaného papiera, také pomaľované....

Uvažujem ale nad spôsobom ako to urobiť, a zatiaľ ma nič schodné nenapadá. Teda viem ako sa robí ručný papier, ale ako ho dostať do požadovaného tvaru, to je problém :(

Milí kolegovia, nenapadá vás nič?

Aja

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
no ja pri tom množstve sliepok a stravníkov by som doporučila, ak čírou náhodou ich bude prebytok- lebo recepty na Vareche sú aj s vajíčkami, každá obdarovaná osoba sa poteší, keď ich dostane v nejakom košíčku, mištičke a pod.
ajuschka
no to hej, preto som chcela spraviť vlastné krabičky na vajká, ešte by som aj spotrebovala tie kvantá letákov čo nám chodia do schránky :)
megginr
@ajuschka - a keby to neboli uplne take krabicky na vajka, v akych normalne dostaneme vajicka v obchode, ale klasicke krabicky a vo vnutri niecim vystlane? napr. slamou, to by bolo celkom pekne :)) l
marcy
@egre ška :) do toho lejáka si mi podsunula super nápady ,vďaka
matata1
Nešlo by to aj takto: naniesť papierovú hmotu na tie plastové obaly (možno to bude treba niečím namazať), v ktorých bežne predávajú vajíčka v obchodoch, nechať vyschnúť, odlúpnuť, obstrihať...?
julica
ja som robievala z papiera rozne veci, technika kašírovania moze pomoct. Postup bol taky, ze rozmoceny papier (letaky sa rozmocit daju?) sa potrhal, rozmixoval, pridala sa k nemu sadra a skrob na bielizen - z tejto hmoty sa daju tvorit rozne predmety. Byt tebou, vymazem nou plastove podlozky na vajicka, po zaschnuti vyberiem, namalujem, prelakujem hoci aj lakom na drevo. Pekne si si to vymyslela :)
ajuschka
@julica a ta hmota mi z toho neposteká? tým si práve nie som istá....
a jasné že aj letáky sa musia rozmočiť. ešte môžem pridať zmáčadlo čo sa používa pri záhradných postrekoch
matata1
Tá hmota by tam mala držať. Pamätám si, že ako decká sme to patlali na nafúknuté balóniky, a držalo to super. Vyrábali sme z toho vázy, hlavy pre bábky do bábkového divadla a iné vecičky.
julica
@matata1 , rovnako myslíme :) Nie, neposteká, lebo je hustá, nesmie byť v nej veľa vody, normálne to tam napatláš, len daj pozor, aby sa ešte vmestilo vajíčko :)
evusik
a nemohlo by sa to patlať z vonkajšej strany? možno by to aj lepšie držalo
julica
@evusik má pravdu, lepšie bude zvonku, no možno aj z oboch strán, prípadne tam nechať aj ten plast, len ho predtým obstrihnúť na požadovaný tvar. júj, asi sa na to dám aj ja alebo čo :)
ajuschka
no vidiím že sa nás ide zabávať viacero, tak veľa zdaru :)
huck
mne sa pači najjednoduchšia a pri tom velmi pekna krabička , ktoru navrhla egreška!
ajuschka
ano ta je pekna, ale vajka maju vydrzat aj nejaky ten prevoz a tak, cize by bolo lepsie take zatvaracie priamo na vajka. a slamy a tak tie nie je... vsetko sa susi pipinam do kurina na podstielku aby mali celu zimu
evusik
možno by stačilo zobrať tie papierové krabičky v ktorých predávajú vajíčka a pomaľovať ich farbami, alebo si vymyslieť vlastné logo, akože domáca výroba - niečo vtipné a to tam dať, alebo ten papierový obal vystlať kockovanou látkou aby to bolo veselé, také dedinské v tom dobrom slova zmysle :-)
ajuschka
ano aj to by slo, al enemam tolko tych papierovych obalov :) napad ale pekny, mohol by z toho byt aj pekny ihelnicek... kebyze to nielen vystelies, ale tu vystelku aj vyplnis niecim :)
ajuschka
ano to som dnes našla a silno intenzívne uvažujem, že to vyskúšam. a možno skúsim do toho povpletať nejako aj tie oddelenia na každé vajko :) uvidíme čo z toho bude :)
3sandra3
teda musím konštatovať, že pekné nápady sú tu...skvelé
tothka
Nedala by sa použiť aj tzv. servítková technika , teda dekupáž ? Použiť by sa mohli staré obaly z vajíčok kúpených v obchode.
julica
Dala by sa aj dekupáž, ale zas ak nemá doma na ňu materiál, kvôli podložkám by sa mi nechcelo kupovať. Ale zas možno by objavila čaro dekupáže: my sme so sestrou vyrobili z obyčajnej plechovej krhličky krásnu romantickú kvetinovú, teta má v predsieni aj sskrinku dekupážovanú a vyzerá to fakt dobre.
anina43
šikulky ste vy tu všetky, a čo všetko dokážete vytvoriť, mňa by to ani len nenapadlo, @ajuschka prajem ti nech sa dielko podarí, dostala si toľko cenných info, musí to byť božský pocit ísť si vybrať do nového kurína prvé vajíčko, nech ti sliepočky nesú a robia radosť všetkým, ktorým vajíčka zanesieš
ajuschka
@anina43 je to úplne úžasné, 2 hodiny som skákala okolo kurína ako blázon :D. Potom som letela domov, vajíčko odvážiť, premerať a zapísať do znáškového reportu :D
Len tak mimochodom - včera bolo vajko číslo dva, a dnes je už tretieee :D
huck
ajuchka - huraaaa! Bude vajičok neboj! A radosti s nimi nech len pribuda! :))
ajuschka
@huck ano ano, presne tak, poskakujeme okolo kurína obaja aj so psami, až sa bojím, že to tie pipiny prestane baviť :D ale snáď nie... mala by som sa chytro pustiť do tej krabičky, lebo keď už sú tri, už musia mať čestné miesto :D
huck
prepač- ajuschka - skomolila som ti nechtiac meno...
huck
... aj ja bi som chcela kuriiiin!! Psika na delenie radosti a starosti už mam, ale chybaju mi ešte kurin a pipiny:)) Snad bude v buducnosti aj to! A tebe prajem vela radosti s vdačnymi pipinami! Prajem vam( vospolok) velaaa zdravych vajičok ktore použiješ na krasne receptiky tu na vareche!!!!
ajuschka
no psice ja mam dve, tak uz ani neviem kam mam delit :D
a ak chces kurin a mas nan trosku miesta, tak daj vediet, frajer sa vyrobou kurinov trosku zaobera :)
babidka
Mila Ajuska - nechcem ti brat prvotne nadsenie nad vajickami :-) Ale chovam sliepocky uz nejaky ten rok a veruze nebudes mat kazdy den 9 vajicok....Normalne sa sliepocky nesu tak kazdy druhy den , ale ked je prilis horuco alebo prilis zima tak sa nenesu takmer vobec :-(((No a este aspon 2x do roka sa preperuju /zhadzuju perie a nahradzuju ich novym/ a to trva asi tak 4-6 tyzdnov kedy sa "takmer" nenesu....v jari na nich pride kvokanie a to sa "kvokajuce" nenesu tiez :-) Ale aby som ti neskazila radost - su to mile a velmi mudre stvorenia a nelutujem ani jeden den , ze som sa na ich chov odhodlala . chut domacich vajicok - neexistuje nahrada :-) Ja sa aj po niekolkych rokoch tesim kazdemu vajicku a veruze ich "iba tak" nerozdavam . Ozdobne krabicky sice nemam /:-)/ , vazit aj pocitat som uz davno prestala/:-)/ , prva generacia mojich nosnic uz davno -pradavno vymrela/zvacsa na starobu:-)/ ale na ten krasny pocit z prvych "mojich" vajicok som este nezabudla....
anina43
@ajuschka , vyvolala si vo mne toľko krásnych spomienok na detstvo a je to naozaj véééľmi dávno, keď sme bývali v dome nad fabrikou, postavil ho majiteľ pre svojich zamestnancov. Rodičia mali možnosť chovať si na dvore sliepočky, húsky , kačky, kozu i prasiatko, mali sme kocúra i mačku a tiež sme chodili do kurína vyberať vajíčka, ktoré nám maminka varila na mäkko /také bolo naj/ Ba spomenula som si aj na moment, keď suseda učila moju maminku štopať hus, tiekli mi slzičky po tvári, že húska toto musí strpieť. Koľko radosti som mala z prasiatka v chlieve, dávala som mu ružovú mašľu, kefovala som ho a keď poriadne pribralo, muselo pod nôž a nebolo väčšieho žiaľu pre nás deti. Tiež som si spomenula na klietku s bielou hrdličkou, ktorú sme mali na chodbovom okne a ktorú milovala moja mama. raz prišla z fabriky a našla len pierka, po hrdličke nič iné nezostalo, kocúr Kajo našiel spôsob ako sa k tejto vytúženej dobrote dostať. Jasne, že dostal výprask a keďže to bol môj miláčik a týždeň sa doma neukázal, prežívala som veľký žiaľ, že som ho navždy stratila. a psík puntík, ktorý bol ako biele klbko keď som ho doniesla domov a nástojila, aby mi o rodičia kúpili od jednej cigánskej rodiny. Potom si ho všetci tak obľúbili, že bol ako člen rodiny. Keď sme sa museli odsťahovať do mestečka, dali sme ho k rodine a po troch rokoch keď sme sa vrátili, psík každý deň prišiel na návštevu, všetkých nás svojim spôsobom vyobjímal, vytešil sa, ľahol pod stôl, podriemal si a bežal k novým majiteľom strážiť domček. Vtedy som si uvedomila ako 12 ročná, že život prináša zmeny, že straty niečoho krásneho k tomu patria a že musíme sa vedieť so všeličím zmieriť. aj @babidka to napísala krásne. prajem ti, aby sa sliepočkám darilo, aby niesli vajíčka a aby k nim pribudli aj ďalšie zvieratká.
julica
@babidka , náhodou našim sa teraz so sliepkami tak darí, že znášajú každý deň už od skorej jari, dosť niesli aj v zime. Ocko to zdôvodňuje potravou - trpezlivo im nakličuje každé zrno, ktorým ich kŕmi. A tie vajíčka majú takú farbu, ťe si až cudzí myslia, že koláč z nich vyzerá ako po umelých farbivách.
ajuschka
@julica , @babidka , @anina43 - no vy ste zlateeee :) my mame momentalne obdobie, ze sa tesime z kazdej somariny na zahrade aj v dome, vymyslame co by sme kde este mohli ozivit, dorobit, doplnit :) teraz pozorne sledujeme rast prvych troch (a jedinych) jablcok, a uz sa nemozeme dockat kedy dozreju. paradajkovy, marhulovy aj ceresnovy osial uz nastastie pominul, a tak sa teraz chvilu mozme zabavat s drobnostami ako krabicky na vajicka :)
anina43 uprimne, ale v dobrom ti zavidim krasne detstvo, ja patrim k tym co vyrastali v meste, a tak sa rozhodli takto odtial utiect do 100 rocneho domceka na dedinu :)

@babidka - co im to davate papat? ake zrno?? prosim prosim vsetky cenne rady sem, urcite sa zidu a dufam ze coskoro nafotim "umely" kolac :)

sjuz
ajuschka - gratulujem a úprimne závidím:) Sliepky sú aj môj sen:)) Ale fakt! Chystám sa na nekjaý malý kurín a zo štyri si chcem zaobstarať:)
Uvítam od teba každú radu, môžeš aj na mail, ak sa ti bude chcieť:)!!!
VĎaka!
ajuschka
ahoj sjuz,

odpísala som ti na mail, a našla som aj tvoje icq číslo tak už ti tam blikám :)
ajuschka
tak v pondelok sme sa s hmotnosťou vajíčka vyšplhali na 60g, a v utorok si ho tie pipiny sprosté rozbili (to utorkové).
Tak dnes doobeda držal priateľ stráž pri kuríne, aby nepadlo za obeť kanibalizmu aj to dnešné :) a uuuuž je v kuchyni a čaká na váženie