Aké máte skúsenosti s kozím mliekom? Pijete ho? Ak hej tak čisté, alebo si ho musíte ochutiť? Ak máte nejaké tipy na spracovanie na produkty pre deti aby im chutili, výroba jogurtov atď, sem s nimi...
Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 627 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vianočný zemiakový šalát s cviklou plný chuti a farieb +video -
Sušienková škatuľka s kandizovaným zázvorom -
Šťavnatá štefanská sekaná v slaninke. Tento sviatočný recept sa vždy podarí +video -
Orechový tart s ríbezľovým lekvárom -
Perníčky +fotopostup -
Raňajkové avokádové tortily +fotopostup -
Orieškové bochníčky s krémom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
Dietu sme držali skoro rok a zlepšilo sa to. Hlavne musíš čítať zloženie všetkých výrobkov - šunka, keksy, cukríka a aj žuvačky...
Držím palce :)
www.slnecnica.sk/vyrobca/dvur-ratiborice/...
Ja som kozie mlieko neskúšala, hoci teta kozy chová. Mne to strašne smrdí. Čítala som, že nie je dobré pri alergii na BKM dávať kozie mlieko. Aj to má svoje bielkoviny a alergia sa môže viac rozvinúť. Ale neviem, či je to pravda.
Tie potvory rohate sa nechcu past verte mi kolkorat som prisiel s placom , akurat tak ohryzat daake kriky a utekat prec.
Chápem Ťa, že máš obavy o svoje dieťatko a chcela by si mu čo najlepšie pre jeho zdravie a vývoj. Ak má dieťa intoleranciu-neznášanlivosť na kravské mlieko, je pravdepodobné, že organizmus sa bez neho zaobíde a za každú cenu do dieťaťa "tlačiť" mlieko nemá zmysel. Tak ako písala mariane, vápnika je dostatok aj v iných potravinách, preto by bolo možno vhodnejšie syna nastaviť na tieto potraviny, poznám ľudí, ktorí sú už v dospelom veku a doteraz okrem materského mlieka iné nekonzumujú, ani ich výrobky. Ak však chceš obohatiť jedálniček syna tak bohato postačí, ak mu občas naservíruješ napríklad kozí syr. S pridávaním doplnkov vápnika by som odporučila opatrnosť, veľmi diskutabilné a myslím aj nebezpečné, pokiaľ nemáš zistenú jeho hladinu v organizme. Svojvoľné užívanie minerálov najmä pre deti môže mať fatálny dôsledok./Dovolím si poznámku, Calciový sirup má veľmi zlú chuť, to by som si dala radšej glg kozieho mlieka :-)/
Nepochybujem o liečivých účinkoch kozieho mlieka, osobne poznám ľudí, ktorí sú pesvedčení, že práve kozie mlieko im pomohlo zvládnuť aj rakovinu, no je to predovšetkým v disciplíne a viere. Tvoj syn, ale chorý nie je :-) iba neznáša mlieko a to nie je choroba.
V škôlke je dnes do určitej miery aj povinnosť, akceptovať dietetické odchylky, ak sú podložené lekárskou správou, teda nemal by to byť problém. Nerob si zbytočné starosti, výdavky so zháňaním kozích a nahrážkových mliečnych výrobkov, nestresuj syna ich chuťou, priprav mu napríklad makové guľky, plné vápnika, ktoré môžeš mať doma vždy v zásobe a určite mu budú chutit.
Makové guľky sa pripravia z mletého maku, s pridaním hrozienok, sekaných vopred namočených orechov a medu, také množstvo, aby sa dali dobre formovať guľky, ktoré sa obalia v kokose a uložia v chlade. /250 gr maku, 100 gr orechov, 50 gr hrozienka 3-4 Pl tekutý med, kokos na obalovanie/.
Mäknutie kostí, osteoporóza u dospelých, krivica u detí, svalové kŕče (tetania), nervozita, problémy so spánkom, strata veselosti a vyrovnanosti, zvýšená kazivosť zubov, chorobná krvácavosť, opuchy slizníc rôznych orgánov, svrbenie kože a iné alergické prejavy.
Nedostatok vápnika môže byť aj dôsledkom nadmerného príjmu sodíka (teda najmä kuchynskej soli), alebo fosforu (napr. pri nadmernom konzumovaní limonády a bielkovín, najmä mäsa), ako aj dôsledkom jeho nadmerných strát prostredníctvom obličiek alebo nedostatočným vstrebávaním, napríklad pri poškodení čriev alebo nedostatku vitamínu D.
Nadbytok Vápnika:
Obličkové kamene, vápenatenie mäkkých tkanív (srdca,ciev,pankreasu), pokles svalového tonusu, nadmerné potenie, zápcha a zažívacie ťažkosti typu nevoľnosť (nauzea). Môže sa prejaviť ateroskleróza ako následok kalcifikácie cievnej steny.
Zhoršuje vstrebávanie iných prvkov.
Zdroj Vápnika:
mak, sezam, tofu, sója, mandle, orechy, ružičkový kel, brokolica, zelená zelenina, cvikla, mrkvová a zelerová šťava, pretržlenová vňať, slnečnicové semená, nízkotučné mliečne výrobky, bylina nátržník husí (odporúčaná denná dávka 800-1200 miligramov)
Využitie Vápnika:
Potrebný na pevné kosti, zuby, činnosť srdca, svalov a nervov, zrážanie krvi. Aktivuje enzýmy látkovej výmeny.
Hladinu vápnika udržiavajú prištítne telieska, vstrebávanie kalcia reguluje vitamín D. Vápnik sa vstrebáva do organizmu cez klky tenkého čreva.
Spotrebu Ca zvyšuje konzumácia cukru, kompótov, mäsa, kávy, čokolády a iných sladkostí, fajčenie, užívanie antibiotík a kortikoidov.
Vstrebávanie vápnika sťažujú sladkosti, pečivo z bielej múky, varené jedlá a mäkký syr.
@alena45 dúfam, že aj tu sa zhodneme :-)) ďakujem.
@sandramater dúfam, že aj toto Ti pomôže, nielen mak je zdrojom vápnika, ale určite v maku je ho najviac.
Ak môžem poradiť, čo sa týka bryndze - Kluknavská 100%-ná je podľa zloženia čistá ovčia bryndza - tiež dostať v Tescu - nie vždy, ale dostať - má taký červený obal
- je tam spomenutá aj bryndza
vpravo je v galérii tá kluknavská bryndza - zloženie: ovčí hrudkový syr vyrobený zo surového mlieka + soľ + syridlo
Veď čo vy dáte nekresťanské peniaze za homogenizované, termizované, riedené kozie mlieko, jogurty so všelijakými naočkovanými kultúrami, bohvie koľko dní starých a v akých podmienkach skladované - to môžte dať za benzín a viete čo jete. Ja neviem kde by sa teraz - v zime keď kozy mlieko len cvrkajú vzalo toľko výrobkov ak by boli len z kozieho mlieka!!!
Predsa Vám stačí kúpiť 1,5 l mlieka na týždeň a k tomu variť z tej zdravej dedinskej zeleniny a mäsa. Synček potrebuje predsa upraviť celú stravu nielen ho nadájať kozím mliekom veď to sa musí zbridiť aj dospelému čo má z toho rozum že musí. Stačí normálnym, prirodzeným spôsobom prejsť na dedinskú stravu a to môžte urobiť už aj zajtra: opýtať sa v nejakej dedine kto chová kozu (kravu) a tiež by vám predal z pivnice mrkvu, jablká, hrušky, kapustu, kaleráb, fazuľu ........
Hehe vyzývam Vás na súboj: o dva mesiace sa tu stretnime a poviete mi aké mal výsledky a či ho ešte bolieva bruško z takejto stravy - ale nepodvádzať chcem vidieť účty písané trasľavou rukou a nie z bio pokladne!
Pochádzam z vidieka, žijem na vidieku, denne som v styku s ľuďmi z vidieka a poznám dnešnú realitu.
Ak by bola pravdou skutočnosť, že Ty a Tvoja rodina sa živí iba potravinami od " Tvojej, chudobnej, pracovitej babky, tak Ti srdečne a úprimne gratulujem! :-)))
www.aspsk.sk/kozie_mlieko.htm...
A drzim palce.
A este taka poznamocka pre @lia66 , je rozdiel medzi intoleranciou na laktozu a alergiou na kravske mlieko, tak asi preto ti to kozie mlieko lekarka neodporucala, myslim.