Košíčky na muffiny na pečenie v plechu + vyklopenie muffín zo silikónovej formy
Pekne Vás pozdravujem kuchársko-cukrársky vospolok! :)
Obraciam sa na Vás s niekoľkými otázkami. Budem rada, keď si nájdete čas a pomôžete mi. Vďaka vopred. :)
Muffiny nepečiem často. Skôr naopak. Nie že by som nemala dobré recepty. V kuchárskej knihe mám nejeden, každý od šikovnej varecháčky. :) Mám i plech na muffiny (na 12 ks) i silikónovú formu, takú na šesť väčších muffín. No... nie som si celkom istá, aké košíčky použiť pri ich pečení (myslím samozrejme v plechu). Možno použiť obyčajné papierové? Alebo sú na to nejaké špeciálne, z iného materiálu? Minule som tu videla i recept, kde šli dokonca dva košíčky "pod" jednu muffinu... tak ako to je? Doma mám papierové košíčky, také "normálne", na kokosové či rumové guľky, poznáte to. Môžem piecť v nich?
A ešte jedna otázka - ako správne vyklopiť muffiny zo silikónovej formy (a treba formu pred liatím cesta nejako pripraviť? v zmysle - vymastiť, omúčniť?), aby sa pri tom nerozpadli (za tepla, či po vychladnutí)?
Vopred vďaka za Vaše odpovede a rady. Pekný deň všetkým.
1.) v plechovej forme, ktorú vymastím a vysypem múkou, po upečení ich buď napichnem na špajdlu a tak vyťahujem alebo nechám trochu vychladnúť, plech otočím hore dnom a klepnem ním po doske a muffiny krásne vypadnú...
2.) do plechovej formy vložím papierové košíčky, naplním a upečiem... papierové košíčky musia mať napísané na obale, že znesú teploty do 220°C
ak niekto používa dva papierové košíčky tak je to asi preto, že nemá plechovú formu a kladie muffinky priamo na plech a dva košíčky skôr udržia tvar...
3.) používam aj silikónovú formu na 6 muffín, tú som podľa návodu prvý krát umyla v saponáte, vymazala tukom a upiekla muffiny, teraz už pečiem bez vymazania a krásne sa upečú, nechám mierne vychladnúť, otočím formu a vlastne tie muffinky z nej vytlačím, ide to úplne bez problémov... mám aj samostatné silikónové košíčky a z tých len muffiny "vylúpnem"
na pecenie muffin su specialne kosicky a ked nemas formu na pecenie, tak jednoducho das cesto do dvoch kosickov, polozis na plech a das piect,
silikonove formicky som najskor umyla v saponatovej vode, trosku vymastila olejom - to bolo prve pecenie, potom uz len po peceni oplachnem, nemastim a pouzivam stale dokola:-) ked su upecene, chvilku pockam a spajlou alebo sparatkom vyberam na tacku, nech sa ti pecenie vydari a rodinke chuti:-)