Rôzne

Kolko kg zemiakov budem asi potrebovat?

frauakbari - fotkafrauakbari, 5. februára 2013

Jedna moja velmi dobrá známa bude v nedelu oslavovat narodeniny a tak ma poziadala, ci by som jej neurobila zemiakovy salat.Chcem sa vas ale opytat, ci uz mate niekto skusenost s jeho pripravou pre cca.30 osôb.Kolko kg zemiakov budem asi tak potrebovat?Lebo ja absolutne netusim a nechcem to zasa s mnozstvom prepast.

@zareaguj


Diskusia k téme

gastronom
Moj nazor : Jedna porcia zemiakoveho salatu pre jednu osobu je zhruba 200 - 250 gram. ( cize jedno kilo zemiakov vystaci na 4 -5 porcie / potrebujes 7 kg na 30 porcii ) musis pocitat ze do toho salatu budes davat aj vajicka , uhorky , majonezu. Napis ako to dopadlo / ci bolo dost toho salatu ( honbre@comcast.net / Stanley , vlastnil som restauraciu - cize o mnozstach zhruba nieco viem , nieco ti poradim - pridaj do salatu trocha na jemno postruhaneho cerstveho chrenu / jednu plnu polievkovu lyzicu )
hubata
eee .... aký krásny avatar máš @gastronom.
A ten chren nezmení veľmi pôvodnú chuť šalátu?
@frauakbari urob si ho dopredu, je dobré ak zemiaky naberú chute, vtedy je šalát chutnejší
gastronom
hubata : chren nezmeni chut salatu , skor zvyrazni chut - taktiez vona je lahodna ( priklad: majonezu + smotanu , trocha horcice a chren zmiesat , perfektna priloha k udeninam ) niekto dava do salatu cibulu , osobne cibulu nedavam , lebo ked salat postoji - zvodnatie
kuchticka
Verim, ze chren skutocne zvyrazni chut zemiakoveho salatu, alebo cohokolvek kam sa chren pridava. Milujem chren! - skoro vsade.
viera1
@frauakbari šalát si urob v sobotu,ja robím toto množstvo pravidelne pre celú rodinu,je to na 10kg šalátu:7kg zemiakov,2fl uhoriek (670ml),4 cibule (oblanžírovať),1Pl cukru,2KL soli,1KL MČK,1/2kg mrkvy,hrášok nedávam,dávam sterilizovanú kápiu(nakrájanú na kocky) a 630ml majonézy,ktorú nastavím múčnou kašou z 1l mlieka a 4PL hl. múky + voda z uhoriek.Šalát je vláčny a nespôsobuje ťažkosti s trávením.
viera1
Ups,napísala som to ako keby nálev z uhoriek išiel do múčnej kaše:nálev pridáme k ostatným surovinám.
klotilda
@viera1 šalát ktorý si tu dala daj na Varechu, aby som si ho mohla dať do kuchárskej knihy.
marcy
he,he aj mňa to o pár mesiacov čaká,tiež 30 osôb a čo bude Tvoja známa k tomu podávať ?
afataga
ja davam aj jablko pokrajane na malinke kusocky, vobec ho tam necitit, ale tiez zvyrazni chut, davam aj cibulu, ved tento salat asi nebude dlho stat a tiez robim den vopred, aby sa chute spojili
aretta
Takto ma tu týrate? Momentálne tu slintám jak bobor nad ovsenou kašou :-)
arasidka
Včera som prišla k mame. Sedela pred kuchynskou linkou a s námahou krájala už uvarené zemiaky.
Mami, to čo robíš?
Na, zemákový šalát, ten mój...aaaale, už nevládzem...
Tak si choď ľahnúť, ja to dokončím...
Ale ziscujem, že nemám dost octu...
Neva, mami, já to vybavím...choď dopozerať tú detektívku, nech vieš, kto to urobil ! :)
tak som mamu uložila do postele, zabehla som k susedke, reku, fajn, bude ocot a "kus reči". A dobre mi to padlo. Zemiakový šalát som dokončovala a to sa už mamina teperila ku me, že ona bude "aspon kukat".
Zemiaky som zamiešala s cibuľkou, ktorú si už mama stihla trošku prevariť, aby jej nerobila v "hube taškosci".
Beriem mleté korenie a mama na to: To mi tam nedávaj, to nescem...
Dóbre, mleté korenie nedáme , a čo tak trochu šťavy z uhoriek a nakrájam ti tam aspoň kyslé uhorky...
any to nescem, já lúbil takýto obyčajný, jako ket sme boli chudobní, len zemáky , cibula a ocet...
Šalát bol hotový a tak som sa jej spýtala, čo urobím z tých kuracích drobiek z polievky.
Nyšt, uš sem urobila, kukny do kastróla, pekne sem to na cibulke udusila, aj šeckú tu mrkvu sem do teho dala, a fčuleky mi nachystaj ktemu šeckému ešče tarhonu.
Do polhodinky bolo všetko hotové a mamina povedala: No vidzíš, a máš aj dva dny pokoj, mám toko jedziva, že móžete aj vy dojst k obedu.
Takže denné menu bolo: Polievka z kuracích drobiek, do toho zavarená domáca tarhoňa, čo som urobila z dvoch bielok, ktoré zostali pred pár dňami, keď mama piekla trubičky.Ako hlavné jedlo bolo tarhoňové rizoto a mamin špeciálny "krumplový šalát s cibulu". A potom poobede prišla pre zmenu susedka k mame. Miesto pohárika octu, čo sme jej dlhovali, dostala od mamy čerstvé vanilkové trubičky. A boli sme spokojné všetky.
Ja viem, nič moc príbeh, ale keď som si to všetko spočítala, tak ten obed nestál veľa, z kuracích drobiek, vážiacich 42 Dkg bola polievka, rizoto , tarhoňa bola cenovo zanedbateľná, /2 bielka a múky "kolko znese"/. Zemiakový šalát z piatich stredných zemiakov, jedna veľká cibuľa a octový nálev. A mama má jedla aspoň na dva dni a vôbec jej nevadí, že nebude mať každý deň niečo iné. Keď to zrátam, tak to dokopy mohlo stáť , ne nech to para tlačí, cirka asi 2,- až 2,5O euro. A to sa ulezie ešte aj mne a sestre, keď dnes bude u nej . A rizoto bolo fakt parádne.
afataga
@arasidka som sa dobre zasmiala :-))) a mas pravdu, kto ma rad kuracie drobky, preco nie takto?
frauakbari
Poctivo som tuto každému odpísala a ono mi to nepridalo komentár...ach jaj musím to všetko písať odznova :(
@gastronom , ďakujem, snáď 8 kg zemiakov bude dosť a nevieš mi ešte povedať koľko vajíčok mám doň dať?Mám počítať 1 vajíčko na osobu,alebo je to veľa? Plánujem totižto potom z toho šalátu ešte odobrať asi tak 5 porcií, nech máme aj doma na obed a večeru ;)
Nápad s chrenom sa mi pozdáva, len neviem ako pochodí u oslávenkyne a hostí, snáď najprv vyskúšam na malom množstve.
@hubata , šalát budem robiť už zajtra, najneskôr v piatok,lebo v sobotu už pocestuje na oslavy.
@viera1 veľmi sa mi páči tvoj nápad s blanšírovanou cibuľou, osobne mi nerobí práve najlepšie surová cibuľa v šaláte,ale úprimne sa priznám,že ma doposiaľ ešte nenapadlo zaliať ju horúcou vodou,dúfam,že na to nezabudnem :D a snáď ma to nenapadne až keď budem vmiešavať surovú cibuľu do šalátu :O
@marcy , bohužiaľ ešte neviem čo bude k nemu podávať, akosi nebolo času rozoberať kompletné menu...moja predtucha mi ale vraví ,že to bude viedenský rezeň a možno budú švédske stoly...po oslave ti dám vedieť čo k tomu bolo.
@afataga priznám sa,že som ešte nepočula o jablku v šaláte, ale s radosťou vyskúšam.
@arasidka , presne taký zemiakový šalát ako ty opisuješ v tvojom príbehu robia tuto v Korutánsku. Varené zemiaky,ošúpané,pokrájané na kolieska, na kolieska pokrájaná surová cibuľa, to všetko okorenené a osolené a zaliaté octom. Náš slovenský zemiakovo-majonézový šalát tu nepoznajú.Ešte pred rokmi,som si raz z donáškovej služby objednala "Kartoffelnsalat", ach ako sa mi slinky naňho zbiehali a keď mi ho priniesli, už som sa nemohla dočkať až ho ochutnám... ale z dózy na mňa čumelo zopár krúžkov zemiakov a cibule, čo si plávali v octe. Obrovské sklamanie nastalo ešte väčšmi, keď som to ochutnala.Odvtedy som už nikdy viac tento šalát nejedla. Moja známa raz celkom náhodou u nás ochutnala "ten náš" a odvtedy, vždy keď ho robím, na Vianoce, na Veľkú noc, na nejaké oslavy, alebo len tak,vždy jej musím za jednu veľkú misu poslať. A recept jej nedám a nedám :D veď potom by už nemala dôvod chodiť na kávu ;)
Všetkým veľmi pekne ďakujem za komentáre a pripomienky
frauakbari
Ozaj celkom som zabudla, ktosi tu písal že dáva smotanu do šalátu. Ja dávam biely jogurt a majonézou už len dochutím.Tatársku omáčku nedávam vôbec.Šalat sa nádherne odľahčí.Moja mama dáva naopak len majonézu a tatársku omáčku,čo je pre mňa už priveľmi ťažké.
afataga
ak chces vyskusat s tym jablkom, tak si trochu odober do misky a tam skus, ak by vam to predsa len malo nechutit, to som sa trochu domotala, ale myslim, ze si pochopila :-)
2010
A ja mam rad od babky aj ten krumplovy bavorsky salat bez majonezy, hovadzi vyvar, ocot, cibula ,horcica ,petrzlenova vnat , udene maso, super :-)


2010
pozeram zabudol som na vokurcicky v naleve...
gordonko
@arasidka ....videl som už ten šalát - zemiaky, cibula ,ocot .... sestra ho robila .....to sa nedá jesť ...mam fajnovšiu ,,papulu,,
2010
@gordonko , tam je taka technicka zavada , to co sa na Slovensku predava ako ocot je kyselina na cistenie sporakov a nie surovina na varenie ale zober jemny vinny ocot a uvidis rozdiel.
gordonko
@2010 dakujem ja ostanem pri tom majonézovom s tatarkou ..... ked do pekla tak na peknom koni
arasidka
Gordonko, neny pravda! Babkin šalát s dobrým sladkokyslým nálevem je hotové nebíčko v papulke, to si piš. No ale šak - neny huba jako huba, že ano! Jak sa hovorí, si skromný človek, pri bársjakém starem víne a suchem saláme vydržíš ajhodne dlho ! Tak hovoríval mój dzedko a nebanuval.
1x slamca
arasidka
Majonézový šalát je u nás tak vzácny, že mi ho chlapi nedovolia urobiť viac ako dvakrát do roka - Vianoce a šibačka.Takisto aj vianočnú kapustnicu - vraj aby im bolo toto jedlo stále vzácne.
1x slamca
arasidka
2010 - ten obrázočok je tak chutný............. že sa naňho nemôžem dlhšie pozerať, lebo "cícím hlad".
arasidka
Vierka, ak budeš robiť ten šalát, tak si nakrájaj cibuľu, priprav si sladkokyslý nálev, nalej na cibuľu a nechaj zovrieť. Nálev vychladne a potom ho pridaj do šalátu. Cibuľa nie je ostrá" , ale zachová si vôňu aj chuť.
2010
@arasidka , presne ako u nas majonezovy len 2x do roka a nerobi sa ani na narodeniny, ale takyto octovy a podobne kedykolvek:-)
evanaaa
Presna aj u nás, ako píše @ara šidka, šalát 2x do roka a preto taký "poctivejší" s majonézou a nie jogurt, lebo smotana, keď ho často nejeme a takisto aj kapustnica, preto je aj nám vzácna. A nálev na ten obyčajný zemiakový sa prevára tiež, a vlažným sa zalievajú zemiaky. Niekedy sa k nim -a k cibuli- pridá aj pár uhoriek nadrobno krájaných.
viera1
@arasidka to píšeš mne ? Maturujem tu teraz nad tým, ale asi to malo patriť @frauakbari .Nevadí,rada sa zíde.Ja robievam slovenský zemiakový šalát (zeler,uhorky cibuľa).
arasidka
aha, prepáč, zachytila som výrazné Viera,tak som sa zmýlila. To vieš, sedím pri PC, cez celé okienko mám námet, ktorý práve maľujem na kraslicu, občas prepnem na Varechu, jedným okom prečítam, v rýchlosti napíšem , cvaknem späť na obrázok, a tak dokola. Kvôli dvojitej robote sa posledné dva dni neustále mýlim . Chcem toho stihnúť veľa, múza ma kope a chcem aj vedieť, čo je nového tu na Vareche.
arasidka
Tak, a teraz mi prezraďte, ako to robíte, že keď niekoho oslovujete jeho menom varecháča, ide vám to tak pekne. Ja som na to ešte neprišla, preto píšem meno klasicky na klávesnici mojimi prstami. A teraz ich mám riadne zababrané, ukazovák biely, prostredník je čistý, prstenník je fialovo-červený a malíček tiež hraje všetkými farbami :)
afataga
@ arasidka daj pred meno @ , teda pravy alt gr a zaroven male v a mas @ a hned bez medzery napis meno
arasidka
:) Inak, je to zaujímavá príhoda, lebo tomu predchádzalo niečo, čo ma zarazilo. Predtým, než som do toho obchodíka prišla s novým obrazom, bola somna pošte. Keď som odchádzala, netušiac, že o ulicu ďalej práve niekto lúpil v banke, vošiel do miestnosti mladý muž. Všimla som si aj jeho oblečenie, a hlavne výraz tváre. Akoby tápal, kde sa má postaviť, dáky bol vyľakaný.V duchu som si pomyslela, reku - čo sa tak dívaš, nejaký si vyšišorený, čo si vykradol banku?
Za pár minút som sa ocitla v krámiku s obrazmi a cestou som si všimla ruch hneď oproti - jasné - lúpež. Kamarátke som svoje z pošty povedala, aj to, že mal takú a takú bundu a zauímavé, čo ma v tej chvíli napadlo. Keď som to videla, tak tá bunda bola náramne podobná tej, čo som videla na tom mlaďochovi - myslím farba a celý opis sedel tiež. No, nech mi odpustí neznámy mladý muž, že som pri pohľade naňho hneď myslela na to, čo sa odohrávalo o jednu ulicu ďalej.
marcy
máš dar od Boha pretaviť klipy reality do vyšívaných obrazov,tréning sa potvrdil :-))
arasidka
marcy . trošku mi to rozpíš bližšie, aby som bola - hi hi - "v obraze".
marcy
vieš si zapamätať mladíka,kosca na lúke,či farby dramatickej oblohy,ktoré ihlou zvečníš na plátne....talent :-)))
arasidka
marcy , aha, pochopila som. Nuž, tieto obrazy mám pekne zviazané v knihe Ján Hála - Važec v obrazoch a z toho čerpám - tak po svojom i na maľovanie kraslíc. Ak dokončím sériu kraslíc, tak ich znovu dám do môjho blogu, ešte skôr, ako sa " rozbehnú do sveta ".
To je všetko škola mojej starej mamy - známej výšivkárky, ktorá sa narodila v Cíferi a tam musela vedieť každá ženská bytosť vyšívať.:)
Iste, naučila ma iba tento steh , ale mojich obrazov sa nedožila. Sú mnohé z obrazov i také, že neviem, ako budú vyzerať, keď ich dokončím - jednoducho ma niečo "trkne" v hlave, vyznačím si náznakovo horizont a idem..... Niekedy som sama prekvapená, ako som obraz skončila :)))
arasidka
Na hen - začali zme o krumplovém šaláce a dze zme skončili!
Asnaj z teho nebudú reči ! :)))
arasidka
Týmto končím - dievčatko z Važca - padla mi do oka, snáď sa mi podarí namaľovať ju.
gastronom
re: kuchticka ( ano stale sa schadzame na zabijacke - je to kazdorocna tradicia , taktiez grilovacka s pritelmi ) ak mas cas napis nieco E- mail honbre@comcast.net , Stanley