Varenie

Keltíš

janac - fotkajanac, 21. marca 2010

Milí kuchári a kuchárky !!! ...prosím, neviete mi poradiť recept na tento koláč? Pochádzam z okolia Nitry, kde sa piekol na Veľkú noc... Ďakujem za pomoc!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

gittka
na plátno dáme pšenicu raž.stále vlhčíme,aby zrno vyklíčilo asi na 1cm klíky.všetko spolu pomelieme a zalejeme vodou.na druhý den scedíme.do vody zapracujeme múku na hustotu palacinkového cesta.vylejeme do pekáča asi do 1/2,lebo cesto sa pri pečení dvíha a buble.pečieme kým nie je pekne zlatohnedé.dobrú chut!!!
inak zaujímavá chut,ale zdravé
alena45
volá sa aj birač, zadaj do googlu, vybehne recept. Robila som ho, ale vôbec nám to nechutilo. Asi je nutné použiť len jačmenné zrno.
sovka62
Nie, jačmenné nie, v okolí Trnavy sa robí len z ražného zrna. Ale musím súhlasiť s Gittkou, roboty ako na kostole, ale chuť nič moc.
hannah22
raz pred rokmi som ho v záchvate zdravej výživy urobila , kopec práce a výsledok : jedla som ho sama , už máme rozmaznané pusinky ... :))
boxik
toto jedlo volakedy robievala moja babka , bolo to z ražných klíčkov a bolo to perfektne sladké s fantastickou kôrkou na povrchu. U nás sa to volalo kalkýš. Moju nebohú mamu mrzelo celý život ,že sa to od tej babky nenaučila. Aj sa o to pokúšala , ale nebolo to , čo robila babka.Teraz z toho ostali len spomienky na detstvo.
darinka55
Aj u nás sa to volá kalkýš presne by som zopakovala to čo napisala alebo napísal boxik ,len to bolo zo pšenice postup ten istý naklíčiť zomlieť a pridať trochu múky a potom v pekáči upiecť ,je to veľmi zdravé najmä teraz po zime, tie kllíčky.
janac
Ďakujem za recepty... určite vyskúšam !!!
sumko999
ahoj, naša matka ho robí pravidelne každý rok v pôste.. a naučil som sa to aj ja ..hovoríte že nemal dobrú chuť.. ak bol horký, mali ste priveľmi naklíčené zrno.. klíčky nesmú byť zelené, ale biele.. :-)
sumko999
a ešte jedna vychytávka.. robím si aj domáce pivo, takže skúšal som keltýš variť aj zo sladu, ktorý používam na výrobu zlatého moku.. asi 1kg zošrotovaného sladu zalejem cca litrom vody a nechám deň postáť, potom v rukách dobre vyžmýkam a scedím.. dalej pokračujete ako opísala Gittka :-)
mariamka
ladujem ho uz treti den, chlapi maju averziu,, mala som vyhodu, ze som dostala uz polotovar, t.j. zmixovane, precedene klicky, uz som len zarobila mukou a upiekla, je to vazne dobrota, neviem, preco sa to v dnesnej dobe uz nepraktizuje, pamatam si to z detstva, len jasne, boli sme "hlupi" a nevedeli ocenit, co nase dobre starke varili, je nacase vratit sa k tradiciam