Rôzne

Kdo ví odpoví

klukodvody - fotkaklukodvody, 9. apríla 2016

Moji milí. Tak jsem prohlížel vše co mám uložené a nějak jsem si uvědomil že v dnešní době různých šikulků mohu snadno přijít o všechna data a vše co mám uložené. Pokusil jsem se zcela bez úspěchu přetáhnout recepty na flešku a nebo kartu a zjistil jsem, že asi zvládnu lépe vaření než tuhle chytrou mašinku na které to dělám. No prostě se mně to nepovedlo. Doufám, že je tady někdo kdo o tom ví víc a poradí. Hrozně nerad bych o všechny recepty někdy přišel. Tak prosím pokud někdo ví a bude mně chtít poradit, udělá mně velkou radost. Díky předem.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
ja ako technicky antitalent to riesim tak, ze si ukladam linky receptov ( nie cely recept ) podla kategorii do zloziek no a skopirovat potom taketo zlozky na usb alebo pamatovku ide jednoducho
ked nieco chcem, kliknem na link a mam to otvorene :-)
maska10
Ja tiez velmi nerozumiem tejto masinke mam to viac-menej na listovanie a citanie a to co napisal(a) smejkad to je pre mna spanielska dedina
smejkad
idealne by bolo ukazat krok za krokom, ale to nezvladam
ide o to, ze ked kliknes pravym tlacitkom mysi na uplne najvyssi riadok v ramiku , on ostane modry , stlacis tlacitko ctrl a pismeno C, najdes miesto, kde to chces mat ulozene, tam si das kurzor mysi, stlacis ctrl V a mas ulozeny link.
ked potom v buducnosti kliknes na tento ulozeny link, ukaze sa ti presne ta stranka, ktoru si mala otvorenu, ked si robila ctrl C- ctrl V :-)
1x radost
klukodvody
@Smejkad děkuji za reakci na dotaz, takže vlastně překopíruješ odkazy a vlatsně tohle by šlo přetáhnout na flešku a když se něco stane s počítačem, tak to na zůstane na stránkách ale v mašince se to může ztratit. No není to přesně ono, ale je to řešení, Děkuji.
smejkad
presne tak, nevyhodou je, ze musis byt on line, vyhodou minimalne mnozstvo dat :-)
haji
Počítači nerozumím, ale link je na houby v případě, že dotyčný odejde z Varechy a vezme si sebou i recepty, stejně jako když zruší stránky apod. Pokud nezkopíruji celý text, neuložím u sebe, není odkaz odejítého člověka či zrušené stránky na nic. Pak hrozí další díl zábavy, kdy odejde můj počítač a já nemám uloženo mimo. Shrnuto silně laicky.
Jsem ti, @Klukodvody nepomohla, ale uvidím, co vyjde z tvého snažení a pak se vypnu k výkonu.
klukodvody
No a to je to o co mně jde. Já sice své recepty mám uložené, ale jde mně o recepty které mám v k.k. od všech co přidali recepty hodné uložení a není jich málo.
smejkad
Toto netuším, potom som teda asi mala šťastie, lebo mne fungujú všetky
katka78
@Haji (9.4.2016 15:32) okrem ukladania súborov na disku vlastného počítača, dajú sa súbory uložiť aj na externé úložiská (pamäťové karty, externé disky a pod.), alebo dokonca online, napr. na www.onedrive.com Hlavnou výhodou online úložísk je to, že má človek prístup ku svojim súborom kdekoľvek sa nachádza - teda na akomkoľvek mieste, na cudzom počítači atď. Podmienkou je pochopiteľne, aby mal ten počítač prístup na internet.
Čo sa týka varechy, recepty sa dajú uložiť buď priamo do KK - to vieme, alebo sa dajú uložiť ako píše @smejkad , teda skopírovaním linku konkrétneho receptu. Tento link sa potom dá uložiť rôzne - buď priamo v záložke prehliadača, alebo napr. vo wordovom dokumente. Samotný link je ale len akási cesta k receptu, to znamená, že ak daný recept autor zmaže, link mu už na nič nebude. Preto asi najistejší, ale momentálne aj najprácnejší spôsob je skopírovať celý text receptu, prípadne aj s obrázkami (CTRL+C) a vložiť ho do nejakého textového editora (CTRL+V), napríklad do wordu. Takýto wordový dokument/súbor si potom už ľubovoľne uložíte - do pamäti počítača, alebo na iné pamäťové médium (USB kľúč, pamäťová karta, externý disk..). Ja osobne (síce nie práve na recepty) často využívam najmä ten online priestor - teda ukladanie rôznych súborov priamo na internete, pretože pracujem na viacerých zariadeniach a prístup ku svojim súborom potrebujem kdekoľvek som. Ale využívam aj ostatné možnosti, podľa situácie. Samozrejme, voľba je na každom, lebo každý máme iné potreby.
Dúfam, že som to nenapísala zložito, poprípade vysvetlím ak budem vedieť.
PS: Donedávna sa dala veľmi jednoducho uložiť aj samotná KK, teda nemusel človek nepohodlne kopírovať jednotlivé recepty, bohužiaľ momentálne táto funkcia chýba, ktovie kedy a či vôbec bude. Celkovo sú aktuálne možnosti KK veľmi obmedzené, dúfam, že @tomas v dohľadom čase dokončí, čo sľúbil, pretože veľká devíza tejto stránky - kuchárska kniha, je momentálne využiteľná asi tak na 5%. Presúvanie receptov v KK, vyhľadávanie receptov v KK, ich zálohovanie mimo varecha.sk a tlač sú nekomfortné (až frustrujúce) aj pre PC zdatného človeka, nieto ešte pre veľkú časť užívateľov, ktorí sú predsa len v trochu zrelšom veku a to ma veľmi mrzí. Ale to už som trochu odbočila od témy tejto diskusie.
2x nadas a abi
afataga
@Katka78 (9.4.2016 16:38)

ja to robim presne tak isto, rcp skopirujem, vlozim do wordu a ulozim na svoj pc a zalohujem na USB, ukladat len link je riziko ako uz bolo popisane vyssie
bubaya
Ja si kopírujem recepty úplne jednoducho. Uložím do KK, a tie, ktoré budem častejšie používať si skopírujem.
1. otvorím recept.
2.Prejdem od nadpisu až po koniec rp - prípadne, ak je zaujímavé, tak aj celú diskusiu, myšou, pričom držím stlačené ľavé tlačítko na myši. Text sa mi podfarbí na modro.
3. Kliknem na pravé tlačidlo - otvorí sa tabuľka. Kliknem na KOPIROVAT - COPY
4. Otvorím si textový dokument - napr. Word Pad, alebo Open Office - Nový dokument.
5. Myškou prejdem na bielu plochu nového dokumentu. Kliknem na pravú myšku, otvorí sa mi tabuľka - kliknem na PRILEPIŤ - PASTE - kto nemá slovenčinu.
6. Prekopíruje sa mi celý recept. Podľa potreby recept upravím.
7. Uložím do svojich Dokumentov - priečinok RECEPTY.
8. Dokumenty si pravidelne raz za mesiac zálohujem na dva USB kľúče, dôležité veci mám aj na CDčku.
bubaya
Ak chcem obrázok postupujem podobne.
1. Kliknem na obrázok pravou myškou
2. Zakliknem opäť KOPIROVAT
3. Ak pridávam do textu, kliknem pravou myškou na miesto, kde chcem umiestniť obrázok. V tabuľke zakliknem PRilepiť - Paste.
4. Ak pridávam obrázok ako prvý, potom podľa bodu v prvom návode.
5. Keď chcem obrázok premiestniť, zmenšiť, zväčšiť, kliknem naň ľavou myšou, urobí sa okolo neho rámik a môžem s ním manipulovať.
6. Aj tak si najlepšie recepty vždy vytlačím a založím do fascikla, ktorý mám v kuchyni. Behať s vareškou a hrncom k počítaču sa mi neosvedčilo. To je najjednoduchšie zálohovanie. Papier nepustí.
zolik
tiez sa pridam. je to sice pracny proces, ale najistejsi. skopirovat do Word ako dokument a zalohovat na USB. ja moje data raz za mesiac preventivne zalohujem este aj na externom harddisku. jeden nikdy nevie a cert pocitacovy nikdy nespi.
klukodvody
@Katka78 díky moc za celkem velmi kompletní vysvětlení. To že kopíruji jak píšeš a dávám do wordu to dělám, ale jak píšeš je to příšerně zdlouhavé i když si otevřu okna a přesunuji. Je pravda, že tam si mohu udělat úpravy podle svého, ale to by chtělo hned ten který recept kopírovat, jinak je to nadlouho. No a kuchařská kniha je celkem další problém, chtěl jsem si ji rozdělit jak jsem zvyklý, abych mohl mít polévky, hlavní jídla, moučníky a recepty krajové a třeba babiček, ale to jsem nedal a ani to snad nejde. Je to škoda a děkuji mnohokrát za odpověď. To víš zvládám toho dost ale někdy jsem totálně ztracený.
klukodvody
Jejda než jsem odepsal, tak další rady. @Bubaya , @Afataga moc děkuji a snad se mně vydaří. Nejde o moje recepty, jde mně o ty Vaše, které máme uložené.
Ještě jednou moc děkuji.
haji
Děkuji všem za neocenitelné rady! Se s tím nějak popasuji.
aroooo
@Klukodvody keď máš recepty v KK a nerozdelené do jednotlivých tvojich kategórií, dá sa to dorobiť, len si musíš vytvoriť tie kategórie / polievky, mäso bravč., hov., ryby, rcp. babičiek,...../ a potom receptn za receptom ťuk-ťuk tam pozaraďovať. Niekedy sa dali takto rozdelené kategórie uložiť aj do svojho počítača napr. polievky a na začiatku nich bolo ako v knihe obsah a čísla strán.... či je to aj teraz...???
katka78
Milý @klukodvody , áno, bohužiaľ je to s tým kopírovaním receptov momentálne nepraktické a zdĺhavé, zostáva dúfať, že admin varechy to dorobí ako sľúbil. Uvidíme.
Čo sa týka rozdelenia kuchárskej knihy na rôzne kategórie - polievky, hlavné jedlá, múčniky atď. (každý podľa ľubovôle), to našťastie funguje. Treba si to urobiť v nastaveniach KK:  varecha.pravda.sk/kucharska-kniha/nastavenia...
. Ako píše aj @aroooo vyššie, najskôr si treba jednotlivé kolónky vytvoriť (cez "vytvor novú kolekciu"), pomenovať si ich (napr. polievky, múčniky..) a potom do nich jednotlivé recepty popresúvať - bohužiaľ zase po jednom. Do jednotlivých kolóniek sa recept dá presunúť cez tlačítko "presuň", pričom je už teraz po novom možné mať jeden recept zaradený vo viacerých kolónkach súčasne.
Vytvorené kolónky sa uložia buď v abecednom poradí, alebo chronologicky (v akom poradí boli vytvorené). Ak si ich chce človek zoradiť inak, môže systém trošku "oklamať" tým, že si ich ešte očísluje, napr. "001 Polievky, 002 Hlavné jedlá, 003 Múčniky". Tým si vlastne zabezpečí to, aby sa mu v "abecednom" zoradení ukázali jednotlivé kategórie podľa toho, ako si ich postupnosť očísloval. Dúfam, že to nepíšem zložito, ak by niečo, zase doplním ak budem vedieť :-)


letisia
Kým bola stará Varecha, dali sa všetky recepty v pohode a jednoducho uložiť, resp. každá zložka samostatne, naraz všetky recepty v nej a nie pracne každý recept samostatne. Ani nebolo potrebné kopírovať recepty do wordu. A tak mám uložené napríklad ako súbor polievky, zákusky a podobne. No ale odkedy je nová Varecha, už sa to nedá. Aspoň ja som neprišla na to, že by sa to nejakým spôsobom dalo. Je to škoda.
discovery
Ja ukladam recepty takto:
- FireFox webovy prehliadac (asi na tom nezalezi),
- Foxit Reader, ako PDF Reader od Adobe, ale nainstaluje svoj ovladac tlaciarne Foxit Reader PDF Printer, takze ked dam tlacit, vyberiem Foxit...Printer a vytlaci priamo do .pdf suboru. A .pdf subor je uz u mna na disku a mozem ho kopirovat kam chcem.
Web stranka s receptom ma po novom tlacitko "Vytlac recept". To pouzivam, lebo pripravi stranku na tlac bez menu a inych zbytocnosti a vysledok je mensi a lepsie citatelny.
Ako nevyhodu vidim ze recept neobsahuje diskusiu ako volakedy, pritom tam byvali casto cenne pripomienky.