Rôzne

Kardiosoľ

sovka62 - fotkasovka62, 16. apríla 2011

@evanaaa , v ktorejsi diskusii spomínala, že namiesto bežnej kuchynskej soli používa kardiosoľ. Obaja máme vyšší tlak, tak som si vstúpila do svedomia a dnes som manžela požiadala, aby ju priniesol. Myslela som, že na balení bude nejaký návod, teda skôr pomer ako ňou soliť v porovnaní s bežnou soľou (ako napr. na sladidlách), ale nič také tam nie.
Aby som sa nemusela učiť metódou pokus- omyl, veľmi pekne prosím o radu skúsenejšie Varecháčky. Vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Sovka, hociktorá soľ so zníženým obsahom sodíka sa používa tak ako normálna jodidovaná kuchynská sol, netreva vypočítavať pomer solenia, či už je to tá Prešovská ( tú už márne hľadám, nevidím ju), alebo Mary, či tá Diétne soľ z lekárni, jedlo si solíš podľa chuti, príp.ochutnáš a aprisolíš a zždy budeš mať menej sodíka ako pri normálnej pri tom istom solení.
evanaaa
Ospravedlňujem sa za preklepy: - netreba, Diétna, vždy....
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za radu, zatiaľ som ňou osolila cesto na moravské koláče, dala som toľko koľko dávam bežnej soli. Uvidím, ako to dopadlo, zatiaľ sa ešte len pečú.
Vidíš, ako si ma inšpirovala, ja som ani netušila, že aj takáto soľ existuje, kým si ju ty nespomenula. Tak dúfam, že nám prospeje, ďakujem.
tothka
@sovka62 prezraď prosím, v ktorom markete sa dá táto soľ kúpiť? Nám by sa taká tiež zišla.
sovka62
Manžel ju dnes kúpil v Coop Jednota. Vážila 500g a stála 1 €.
sovka62
Áno, je to modrobiely balíček a je na ňom napísané kardiosoľ.
sracz
....... tak a k velkemu DAKUJEM sa z duse rad propajam aj ja, ako pre @sovka62 (moja vzacna priatelka Bubo Bubo), tak aj pre @evanaaa ! Pravdou je, za cely zivot spm solil skor pod priemer, ale po tom, 4o mi v roku 1997 namerali TK 225/180 (odnieslo si to moje prave oko) dennodenne uzivam TARKA_u a tlak sa mi upravil. Hned zajtra idem "zhanat" kardiosol a "vkombinujem" ju do nasej kuchyne. Este raz velke dakujem!
sracz
Ahoj @jegor - TARKA je jeden z najlepsich liekov, tabletka specialne urcena na znizenie a udrziavanie vysky TK - predstavuje kombinaciu dvoch zakladnych zloziek: ACE inhibitor a blokadu calcioveho kanala => mne osobne tento liek velmi pomohol a podnes pomaha. Liek je vyhradne na lekarsky predpis a vyraba sa v dvoch pomerovych kombinaciach, ale to vsetko Ti osobne vysvetli lekar specialista.
sovka62
No, Sracz môj milý, u nás mu to lekár asi ťažko vysvetlí. Lieky na tlak užívam viac ako 13 rokov, užívam akési generikum, ktoré účinkuje podmienečne. Zhodou okolností mi práve dnes ráno bolo mimoriadne nanič, keď som vstala z postele (opatrne a postupne ako vždy), tak ma zatočilo, že som stratila rovnováhu a pleslo ma dole, našťastie na čalúnenú lavičku. Odmerala som si tlak, namerala 51/172. No čo už, takýto a podobný tlak mám vždy, ale internista s tým nerobí načisto nič. Nový recept na ten istý liek a ten istý tlak. A podotýkam, že to už je druhý internista, prvého som opustila, práve kvôli tomu, že mi ten tlak nevedel upraviť.
evanaaa
Ja som mávala vysoký tlak, lieky mi pomohli až tak, že teraz mávam nízky, tak mi internistka upravila ich užívanie a jeden mi odobrala, mala by som si zmerať , či mám lepší, ale niekedy nie je ľahké nasadiť lieky správne, aby nebol ani vysoký ani moc nízky.Tiež sa občas zapotácam, ale hádam je lepšie ako keby mi mal hroziť infarkt.
A k tej kardiosoli - kupovala som ju v Jednote Coop tiež, ale už som ju tam dlho nevidela, tak kupujem Mary v Bille, ale to som už spomínala. A Diétnu majú v lekárni, je to malé množstvo, v korunách stála asi 45 Sk, používala som ju len na solenie chleba, a pod., nie pri varení, potom som objavila Prešovskú ( kardiosoľ) a teraz kupujem soľ Mary.
garbo
@sovka62

Ahoj...Ja uz niekoľko rokov objednávam potravinársky ,,chlorid draselny,, a miešam s floridovanou - jodidovanou soľou akože Presšovskou..( vyrábanou v Rakúsku nakoľko Prešov skrachoval a ostala iba značka) v pomere 1:1. V original kardiosoli je pomer 60 % chlorid sodný/ 40% chlorid draselny. Chlorid sodný tlak zvyšuje..., chlorid draselny znižuje...Robím to tak už zo 5r. a mam aj male deti....V malom je to predražené ...Objednajte 5kg balenie a budete mat na na dlhšiu dobu ,,vystaraáno,,. Link na chlorid draselny potravinarsky:  biopotravinyraj.sk/chlorid-draselny...
Dal som link na kilove balenie, nemali 5kg...Pekný den všetkým. Garbo