Varenie

Karamelové košíčky

ivaxxx - bez fotkyivaxxx, 14. októbra 2015

Zdravím.
Neviete mi niekto prosím poradiť čo robiť , aby si karamelová plnka zo salka (z 1ks. kondenzované skaramelizované mlieko + 140 maslo) , udržala svoj tvar ?
Už som to skúšala na všetky spôsoby - tak - aj tak a stále nijak :)
Salko používam vychladené , maslo Rajo , plním to v chladnej miestnosti , ruky mám " večne studené" , už som to dala aj pred plnením zachladiť, či v domnienke že bude tuhšia pridala viac masla a výsledok stále rovnaký. Po 30 sekundách po krásnom "šľahačkovom" tvare ani stopa a mám skôr jazierko v košíčku ,než čiapočku.
Prosím ak máte niekto nejaký typ-či trik ......budem strašne vďačná.
Ďakujem. Iva.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nenapísala si aké Salko si použila, či si ho doma dve hodiny varila, alebo kúpila karamelizované. V druhom prípade môžeš robiť čo hceš, plnka bude riedka, lebo to Salko je riedke ako brča. Ani chuť nemá rovnakú ako to klasické, uvarené doma, chutí ko pripálené. Kúpila som ho raz, ale už nikdy viac. Keď som videla, čo v tej plechovke je a ochutnala, radšej som si spravila plnku z vajec šľahaných nad parou a Salko vyhodila. Vrátila som sa k starému, osvedčenému, naraz kúpim a uvarím tri-štyri plechovice a takto mi vydržia aj niekoľko mesiacov, vždy pripravené na použitie.
luss44
robím podobne ako @sovka62 , uvarím konzervu obyčajného sladeného salka 2 hod., nechám vychladnúť a pridávam postupne do vyšlahaného masla. Naučila som sa tak od mamy, chodili sme jej tajne ako deti vyjedať to uvarené salko rovno z konzervy. Vyjedám ho aj teraz, i keď už nie tajne :)
lianka
@ivaxxx , skús vymiešať klasické uvarené Salko, ako píšu @sovka a @luss s klasickým maslom /nie rastlinným/ ručne nie šľahačom. Mám takú skúsenosť, že keď sa šľahá šľahačom, plnka má tendenciu roztekať sa / nie vždy, iba niekedy, neprišla som na to, kde je chyba/. Keď to vymiešam ručne je tuhšia.
1x ivaxxx
lianka
Zabudla som dodať, že plnku robím z jedného Salka a 250 g masla.
1x ivaxxx
sovka62
Áno, aj ja, na jedno Salko 250g masla, samozrejme pravé, s margarínmi sa nekamarátim.
1x ivaxxx
evanaaa
@ivaxxx , ako píšeš, použila si skondenzované karamelizované mlieko,a asi v tom je ten pes zakopaný, ako ti píše aj @sovka , že z neho riadna plnka nebude. Takže sa zbytočne trápiš, treba použiť obyčajné Salko alebo si karamel spraviť ako ti radia.
1x ivaxxx
ivaxxx
Ďakujem.
Ste super. Maslo som použila Rajo - živočíšne ,klasické , ale asi to bude v tom salku , lebo vždy som použila to skaramelizované - už v obchode :)
Takže treba klasiku a variť doma .... pridať viac masla....vymiešať ručne.
Dobre vedieť ! Blížia sa sviatky - takže príležitostí odskúšať to po Vašom - bude dosť.
Ďakujem. Iva.
...pri najbližšej príležitosti dám info ako som dopadla.
ivaxxx
....v najhoršom prípade skúsim ten karamel, šľahačku maslo .
mesiar50
@ivaxxx
Ahoj.
Prepáč, ale mne sa ten tvoj pomer masla a uvareného salka nejak,, nepozdáva."Dávno som krém z vareného salka nerobil, ale sa jasne pamätám, že som krém miešal z 250 g masla a pridával som k nemu to uvarené salko.(2 h.varenia)Niekde som čítal, že plnky by mali obsahovať aspoň 70% masla aby po vymiešaní a následnom schladení v chladničke pekne stuhli.
Takúto plnku môžeš nastaviť aj zlatým klasom uvarený v mlieku.V zásade je pomer 1zlatý klas + 300 ml mlieka, aby sme mali hustý puding a vymiešané maslo a uvarené salko.Krémy miešam vždy na najpomalšom stupni šľahača, .Puding, salko primiešavam po častiach k spenenému maslu.Suroviny by mali mať izbovú teplotu(dokonca polku masla a zlatý klas šľahám za tepla)Krém nenechávam kopcom v nádobe, ale ho roztiahnem buď na väčší tanier, alebo aj pekáč, aby sa mi skôr vychladil resp.stuhol.
Nech sa ti darí a želám každému pekný večer.