Varenie

Karamel - s vodou alebo bez

silvia16 - fotkasilvia16, 18. decembra 2021

Na mojej ceste ako sa naučiť piecť /samouk som sa rozhodla vyskúšať karamel. Pamätala som si, že keď som ho raz v minulosti vyskúšala skončil celý v koši, tak som chcela vedieť, čo som urobila zle a aký je najlepší spôsob prípravy. Videla som zopár odkazov ako veď ale do karamelu sa voda nedáva.
Keď som si to pekne preštudovala, prišla som na to, že karamel sa dá pripraviť dvoma spôsobmi, s vodou alebo bez a že nie je až taký ťažký keď viete ako na to. Ktorý spôsob používate vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
@silvia16 , no, nie je karamel ako karamel. Než začneš s prípravou, musíš vdiet' ,na čo to chceš. Chceš podrvit'? -netreba voda. Chceš do nejakej plnky alebo na polevu ?, tam už či voda alebo iná tekutina treba . Na griláž - zase rozne - smotana, kondenzované mlieko sladené, nesladené, ..... Ja robím karamel tak : že si nasypem do širokej panvice cukor +- 30 dkg a zapnem plyn a ohrievam nie velmi prudko. Nemiešam kým aspoň polovica cukru nie je rozpustená. a potom pomalu aby som nenarobila velké hrče, kým sa cukor nerozpustí a nezhnedne . Odstavím z plynu a vlejem do neho kondenz. mlieko . pekne zakypí zabublá, ja mu dohovorím aby nebláznil a pekne ho vymiešam do hladka . Potom pridám jedno celé maslo a miešam d'alej, až sa mi to pekne spojí. Ak trocha vychladne , pridám orechy, kokos, ... čo ma napadne. Nedávno som robila podla rcp. z Varechy, kde do už karamelu sa pridáva zmiešané ohriate kondenz. mlieko s maslom. NO,,, je to dobré, ale mne sa zdá ,že je karamelová chut' akosi umenšená. Ale pochválily mi grilážky,
A ešte jeden postreh, dnešné chytré neprilnavé panvice ,či hrnce, si dost¨dlho držia teplo, tak je treba dávat' pozor , aby sa karamel neprepálil. aj ked' už je mimo tep.zdroj. Ale myslím, že ty to vieš,.
A už len dodatok. Moj sporák stojí na chodbe za závesom. Ono to nie je tak jednoduché. Prišli sme na to, že je teba vymenit' kuch. pracovnú dosku, no a to už aj drez,( teraz zase pátram po vhodnom dreze ) ,možno digestor.... takže po novom roku ... pochválím sa. Prajem spokojné a št'astné Vianoce a lepší nový rok, ako minulý.
sovka62
Asi mas na mysli karamel, priprava ktoreho zacia tym, ze sa cukru prida voda, privedie sa do varu, postupne sa odparuje az cukro skramelizuje. Nemiesa, len sa obcas podla potreby potrasie nadobou. Vyhoda je, ze sa netvoria hrudy, ako ked sa uz skramelizovany cukor snazime premiesat s tym, co je este surovy.
silvia16
Ako prvé pridám komentár k hlavnému, lebo tam je málo písmeniek, tak som nemohla napísať všetko čo som chcela. @varecha mohli by ste pridať väčšie množstvo písmen do diskusie? Je ťažké začať diskusiu s obmedzeným množstvom. Len ak by sa dalo.

Na myslí mám karamelový krém, do ktorého sa nakoniec pridá smotana a maslo. Ale v prvom kroku pri skaramelizovaní krému so prišla pri študovaní na to, že tento prvý krok sa dá pripraviť buď so samím cukrom, ktorý je najlepšie prisipávať po častiach ako píše hore @tomeska alebo cukor zaliať vodou a počkať kým sa voda vyparí a začne sa cukor karamelizovať. Ja som vyskúšala pripraviť karamel obidvoma spôsobmi a mne sa zdal spôsob s vodou oveľa ľahší, než bez vody. So spôsobom s vodou je menšia možnosť cukor pripáliť, pretože hrncom môžete zahúšať (pri tomto spôsobe sa cukor vôbec nemieša, aby sa nezhrčkavel). Pri suchom karamele: môžete miešať, ale môj prvý pokus sa mi cukor uplne zhrčkaviel - dala som všetok cukor a dole sa začal karamelizovať, pri čom hore ešte ani nebol roztopený, tak som ho premiešala a samé hrčky, tak som to skúsila na druhý krát a zašala som s menšou dávkou cukru a po roztopení som začala pridávať viac, kde som nemusela skoro nič miešať, až pri konci úplne jemňučko som primiešala ešte neroztopený cukor.

Na konci som pridala do skaramelizovaného cukru smotanu, maslo, vanilkový extrakt a soľ.

Zopár typov:
pôužite vyšší hrniec s hrubším dnom (cukor vybublinkuje dosť vysoko pri pridaní smotany),
prihrejte si smotanu, aby teplota nebola príliš veľkého rozdielu,
karamel nemiešame, aby sa nezhrudkaviel,
čím hustejší chceme karamel, tým viac ho zohrievame/varíme po pridaní smotany a masla,
silvia16
@tomeska (19.12.2021 00:41)

dakujem za komentár a opísanie vašého postupu. Máte vo všetkom pravdu. A tie panvice, áno, ešte varia chvíľu potom ako ich dám dole, tak si na to treba dať pozor.
Mne sa tedo podarilo neurobiť hrudky pri druhom pokuse o suchý karamel. Ale pridávala som cukor postupne a premiešala jemnučko iba ku koncu. Takže je to určite miešaním, kedy sa urobia hrčky. Pri nemiešaní sa hrčky neurobia.

Prajem veľa šťastia s novou kuchyňou. Určite nám daj vedieť ako si dopadla. Pozri si moje video ako som si ja zmenila kuchynu. Mám ju veľmi malinku, tak som musela poriadne poroymýšľať ako si to uľahčiť.
silvia16
@sovka62 (19.12.2021 14:52)

ano, presne tento spôsob mi viac vyhovuje. So zaliatým cukrom. Zdá sa mi to jednoduchšie. Dakujem.
pivonka
Do svojho receptu dávaš kondenzované mlieko nesladené? Ja som po mnohých rokoch urobila grilážky podľa maminho receptu. Je presne totožný s tvojim, ale už neviem, z akého dôvodu som mala pripísanú poznámku pri kondenzovanom mlieku že "sladené". No, som sklamaná, lebo sú podľa mňa presladené. A to sme si vždy vraveli, že mamine grilážky nemajú konkurenciu. Nabudúce chcem dať už len nesladené ale rada by som vedela tvoju skúsenosť.
tomeska
@pivonka (20.12.2021 17:53) Ak je tvoja otázka pre mňa, tak dávam sladené i nesladené km. So sladeným je hustejší karamel , s nesladeným riedší , ale na sladkosti to velký rozdiel nie je, A robím na panvici už 28 cm širokej. ,vrstva cukru je tenšia a rychlejšie a rovnomernejšie sa topí.

pivonka
@tomeska (20.12.2021 22:56)
Ano, @tomeska , reagovala som na teba. Neviem prečo mi už druhý krát sa neukázalo, na koho reagujem ale ako vidím, už sa to napravilo.
Veľmi ti ďakujem za užitočné rady. To mlieko budem rozhodne dávať nesladené, predsa len to pomôže aspoň trochu. Ale už mám reakciu od rodiny, že griláž má aj tak veľký úspech. Po rokoch som sa totiž dozvedela, že švagriná mojej dcéry má veľmi rada griláž ale oni ho v rodine nerobievali. Dostala výslužku a mala radosť. Aj K.Černoch v jednom vianočnom albume spieval "radost si nadělují".
Ešte by som chcela doplniť ten náš spoločný recept, že orechov dávam 200 g.
Ešte raz ďakujem a prajem ti radostné Vianoce.