Varenie

Kapustový šalát

merlinja - bez fotkymerlinja, 16. decembra 2013

Neviete niekto ako sa robí taký ten klasický kapustový šalát, čo
dávajú ako prílohu, či oblohu v reštikách. Taký obyčajný, len
kapusta, buď červená alebo biela. Nič tam nie je: mrkva, kukurica a
pod. len KAPUSTA!!!
Mám strašnú chuť naň a neviem nájsť žiadny recept! Kto robíte v
kuchyni? Prosím. :o)
Ľ.

@zareaguj


Diskusia k téme

cuketa
postrúhaná kapusta, pár kvapiek oleja, ocot, cukor, soľ
tetuska
ja dávam postrúhanú kapustu, cukor, soľ, citrodeko podľa chuti /len po troška dávať, šalát ma chutiť sladkokyslo, je vynikajúci, svieži... to isté môže byť aj z červenej kapusty...
tatranocka
Taký recept mám:
Nálev: 1 l vody, 0,3 l octu, 30 g soli, 80 g cukru. Sterilizovať môžeme bielu aj červenú kapustu. Hlávky očistí­me, odstránime vonkajšie poškodené listy, rozkrojíme, vykrojíme hlúby, nakrájame alebo postrúhame na tenké rezance. Pripra­víme slaný nálev (na 1 l vody 20 g soli) a dáme zovrieť. Vložíme kapustu a 1 minútu predvaríme. Scedíme a necháme na site od­kvapkať. Takto pripravenú kapustu zmiešame s rascou (1/4 ČL na 1 kg kapusty). Môžeme pridať aj cibuľu (1 stredné veľká, nadrob­no pokrájaná cibuľa na 1 kg kapusty). Potom do pohárov (0,72 l) natlačíme kapustu, zalejeme horúcim nálevom, uzatvoríme a ste­rilizujeme 40 - 50 minút pri teplote 90 °C.
honestka
Ak hladas slavny Coleslaw salat:
1. Hlavka zelena kapusta, postruhat mrkvy, 3/4 šálky majonéza,
2 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice cervena/ biela/ cibula,
2 lyžice cukru, 2 lyžice bieleho octu 5%, 1 lyžica horčice, 2 lyžičky zelerova soľ a dalej este soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podla chuti.
podobne video:=


xanadu1955
Možno Ti pomôže tento recept, aj ja som dlho hľadala recept kým mi jeden kuchár neporadil ako ho spraviť.

1 hlávková kapusta biela alebo červená väčšia
nakrájať na rezance
1 cibuľa menšia nakrájať na jemno
1 ČL soli mierne kopcom
2 PL kryštálový cukor mierne kopcom
3 PL octu - ja dávam octu trochu viac mám rada kyslejšiu
trochu oleja

Kapustu nastrúhame alebo nakrájame ja tenké rezance. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky.
Spravíme si nálev: Do menšieho hrnca dáme na dno trocha oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, keď sa zohreje pridáme soľ a cukor a restujeme kým sa cukor nerozpustí a cibuľka nie je mäkká potom pridáme ocot a zvýšime teplotu, privedieme do varu
a krátko povaríme aby ocot trocha stratil ostrú vôňu . Ak je cibuľka suchšia tak pridáme trošku vody aby sa cukor rozpustil. Horúcim nálevom zalejeme kapustu, premiešame a môžme hneď papať alebo môžme nechať oddýchnuť v chladničke, ja ho milujem hneď ako ho spravím, snáď ti bude chutiť, v reštauráciách ho podávajú na tanieroch ako prílohu.
mamamagda
Dávam kapustu,cibuľu, mrkev. Nálev: voda, ocot, cukor,soľ.
Tak to, sme ho robili v robote na jedálny.
viera1
Už som ho dávno nemala (ten,čo dala link @tatranocka ),ale zdá sa mi,že tam boli aj horčičné semiačka.Je vynikajúci ku zemiakovým plackám.
mata3636
@merlinja - a čo sa tak priamo opýtať kuchára v restike, kde ti ten šalát chutí? Nemyslím si, že by s tým bol problém.
alena45
@xanadu , aj ja mám problém, lebo nikdy neviem odhadnúť mieru surovín. Nemôžeš, prosím Ťa dať ten recept do receptov, nech si ho môžem uložiť ?
kimlo
Ja som sa pýtal priamo kuchára, je to len nastrúhaná surová kapusta, trocha vegety (on dal konkrétne Podravku) a olej. Stačí len premiešať. Používajú to ako prílohu k jedlám a niekto to dáva aj do žemle s cigánskou.
1x dandy
rulik
tiež si myslím, že to je len čistá kapusta s klasickými koreninami na šalát-soľ,cukor,ocot, kvapka oleja,voda a hlavne nechať odstáť aby trošku zmäkol a vyprchala aj tá silná vôňa kapusty
aroooo
Ja robím: kapusta,strúhaná mrkva na väčších slzičkách,nadrobno menšia cibuľa, MČK,soľ prípadne až po zaliatí nálevom. Nálev podľa vlastnej chuti: voda,ocot a trochu deka, prevariť a horúce cez sitko preliať na kapustu, zamiešať,vychladiť,skladovať v chladničke.
evanaaa
Myslím, že stačí jemno nastrúhanú kapustu nasoliť, nechať postáť, potom sa môže soľ vytlačiť z nej a - buď nechať tak, alebo do nej dať nálev, ako ti tu radia - cukor ocot ( môžeš aj zvariť a nechať vychladnúť). A ak máš chuť na zmenu, pridáš podľa toho čo chceš - mrkvu, cibuľku.....
1x gorula
hubata
Finta je v tom, že vždy vrstvu na jemno nastrúhanej (nakrájanej) kapusty mierne osolíme, necháme postáť, premiešame a v dlaniach kapustu dobre vytlačíme (na to je dobrý chlap). ŠŤAVU NEVYLIEVAME, ale vylejeme naspäť do kapusty a šalát dochutíme: cukrom, prípadne soľou, octom a olejom. To je základ aby kapusta nebola tvrdá, so surovou chuťou. No a ak sa vám zunuje tento základný recept začni prichucovať:
a/ bielu kapustu s cibuľkou, s kôprom, s nastrúhanou mrkvou, zelenou paprikou, s chilli, s kukuricou .....
b/ červenú kapustu napr. s chrenom, s rascou

a množstvom iných kombinácii.
kukulienka71
práve včera som si odložila rcpt od xanadu1955,ak by sa tu neohlásila,určite by som ho odporučila,myslím,že je super.Súhlasím aj s evanaaaou,ja robievam tiež tak.
kukulienka71
ešte podotknem,že ja som mala strááášnúúú chuť na kapustový šalát,ked som otehotnela:-)to som jedla jeden deň kapustový šalát,druhý deň dusenú kapustu,tretí deň kapustnicu a štvrtý deň som sa dozvedela,že som tehotná!Nikdy nevieš...:-)
merlinja
vďaka všetkým za rady, vyskúšam.
kukulienka71 - no neviem, asi ťažko :o)
merlinja
??? pohlavie je v poriadku :o) len sa nemám k činu :o)
ja som sa registrovala na rýchlo ani neviem čo tam je - v profile, len mi kolegyňa dáky koláčik odporučila, tak som to len tak odklikala, musím pozrieť čo som tam "pouvádzala" :o)))