Neviete niekto ako sa robí taký ten klasický kapustový šalát, čo
dávajú ako prílohu, či oblohu v reštikách. Taký obyčajný, len
kapusta, buď červená alebo biela. Nič tam nie je: mrkva, kukurica a
pod. len KAPUSTA!!!
Mám strašnú chuť naň a neviem nájsť žiadny recept! Kto robíte v
kuchyni? Prosím. :o)
Ľ.
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...
Nálev: 1 l vody, 0,3 l octu, 30 g soli, 80 g cukru. Sterilizovať môžeme bielu aj červenú kapustu. Hlávky očistíme, odstránime vonkajšie poškodené listy, rozkrojíme, vykrojíme hlúby, nakrájame alebo postrúhame na tenké rezance. Pripravíme slaný nálev (na 1 l vody 20 g soli) a dáme zovrieť. Vložíme kapustu a 1 minútu predvaríme. Scedíme a necháme na site odkvapkať. Takto pripravenú kapustu zmiešame s rascou (1/4 ČL na 1 kg kapusty). Môžeme pridať aj cibuľu (1 stredné veľká, nadrobno pokrájaná cibuľa na 1 kg kapusty). Potom do pohárov (0,72 l) natlačíme kapustu, zalejeme horúcim nálevom, uzatvoríme a sterilizujeme 40 - 50 minút pri teplote 90 °C.
1. Hlavka zelena kapusta, postruhat mrkvy, 3/4 šálky majonéza,
2 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice cervena/ biela/ cibula,
2 lyžice cukru, 2 lyžice bieleho octu 5%, 1 lyžica horčice, 2 lyžičky zelerova soľ a dalej este soľ a čerstvo mleté čierne korenie podla chuti.
podobne video:=
1 hlávková kapusta biela alebo červená väčšia
nakrájať na rezance
1 cibuľa menšia nakrájať na jemno
1 ČL soli mierne kopcom
2 PL kryštálový cukor mierne kopcom
3 PL octu - ja dávam octu trochu viac mám rada kyslejšiu
trochu oleja
Kapustu nastrúhame alebo nakrájame ja tenké rezance. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky.
Spravíme si nálev: Do menšieho hrnca dáme na dno trocha oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, keď sa zohreje pridáme soľ a cukor a restujeme kým sa cukor nerozpustí a cibuľka nie je mäkká potom pridáme ocot a zvýšime teplotu, privedieme do varu
a krátko povaríme aby ocot trocha stratil ostrú vôňu . Ak je cibuľka suchšia tak pridáme trošku vody aby sa cukor rozpustil. Horúcim nálevom zalejeme kapustu, premiešame a môžme hneď papať alebo môžme nechať oddýchnuť v chladničke, ja ho milujem hneď ako ho spravím, snáď ti bude chutiť, v reštauráciách ho podávajú na tanieroch ako prílohu.
Tak to, sme ho robili v robote na jedálny.
a/ bielu kapustu s cibuľkou, s kôprom, s nastrúhanou mrkvou, zelenou paprikou, s chilli, s kukuricou .....
b/ červenú kapustu napr. s chrenom, s rascou
a množstvom iných kombinácii.
kukulienka71 - no neviem, asi ťažko :o)
ja som sa registrovala na rýchlo ani neviem čo tam je - v profile, len mi kolegyňa dáky koláčik odporučila, tak som to len tak odklikala, musím pozrieť čo som tam "pouvádzala" :o)))