Varenie

Kaprí zápach

milad - bez fotkymilad, 31. augusta 2012

Vedel by mi niekto, prosím vás, poradiť, čo s kaprom? Chcela by som ho nejako chutne pripraviť. No mám obavy, že dopadneme ako naposledy- strašne smrdel bahnom. A hoci ryby nelietajú, tento letel. Okrem toho by som potrebovala radu, ako na zákerné kostičky s čo najmenšou námahou. Kaprisko je to statočne veľké, čiže asi žil dlhšie, neviem, my sme ho dostali. A ryby ľúbime papať, no zväčša pripravujeme morské a občas pstruhy. Ďakujem za každú radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

margaretka28
Proti zápachu je dobré namočiť rybu pred prípravou do mlieka,môžeš nechať v chladničke aj celú noc.:-)
marika9
ako píše margaretka28, namočiť do mlieka potom nechať dobre odkvapkať, rybu pokvapkáme citrónom a osolíme, potrieme pripravenou koreniacou zmesou a dáme piecť. Koreniaca zmes o bsahuje rozpustené maslo, popučený cesnak, drvenú rascu, čierne korenie, zmes korenia na ryby od Kotányi, môže byť aj mletá paprika. Na vrch môžeme naukladať lístky čerstvej šalvie. Je to výborné.
evanaaa
Dobre by bolo osoliť to mlieko, možno by aj kostičky trochu zmäkli. My máveme kapra akurát na Vianoce, hneď po opracovaní a umytí ho dám do slaného mlieka a na druhý deň dokončím (vyprážam). Predtým ho ale opláknem.
sovka62
Poradila by som ti, ak je živý do jazera, ak po smrti do koša. Ryby nemám rada ani v akváriu, ale to je len môj názor, možno na vlastnú škodu.
Len jeden jediný raz mi kapor nesmrdel, mama z neho najprv stiahla kožu, vcelku. Odrezala hlavu, kožu na mieste kde bola hlava najprv dookola uvoľnila, potom ju chytila do utierky a stiahla z kapra ako rukavicu, v jednom kuse. Pokrájala na porcie, namočila do posoleného mlieka a potom klasický trojoobal a vypražiť. Kapra naozaj nebolo cítiť rybinou,ani bahnom a keď to poviem ja, čo utekám z kuchyne ak manžel otvorí sardinky, môžeš mi veriť.
abdul
Nie som rybár, ale kapor by mal nejaký deň, dva poplávať v čistej vode ( napr. vo vani ), aby sa vraj vyčistil od bahna. Inak zostáva asi len to mlieko.
zdezda
Našim veľmi chutil pečený kapor na bielom víne s údeným syrom a maslom. Voňal celý byt a s kostičkami tiež nemal nikto problém. Čím je rybka väčšia, má väčšie kostičky, a tie malé, aj vďaka vínu zmäknú :-)
2010
Bol som dnes kupovat ryby tak som sa opytal, tu je to skor tylapia co pachne , tak mi bolo povedane ze cmar ( v anglictine butter milk ) je najlepsii -"zaruceny" ?, ocistenu, umytu rybu osusit papierovou utierkou dat do ladnicky do cmaru na hodinu , oplachnut vodou , osusit a dalej pokracovat s povodnym receptom bez smradu.
babidka
Z kapra stiahni kozu , obrez vsetok tuk co sa da lebo prave ten je najviac "mavonany" a namoc ho do mlieka sladkeho ci kysleho , cmaru alebo bieleho jogurtu .Aspon na 1-2 hodiny . Ak ho chces pokvapkat citronom , tak iba tesne pred varenim .Inak ti masko zmakne tak , ze sa bude s nim velmi zle manipulovat . Ocot na namacanie neskusaj , nechava prilis silnu aromu co prebije samotnu chut ryby . Kludne mozes pouzit aj viacej korenin , kapor to znesie :-)
letisia
Dávam pokrájaného kapra do mlieka na niekoľko hodín a pridám do mlieka aj sušené bylinky. Pred vložením do mlieka je však treba dobre ho poumývať od mastnoty.
hubata
Možno sa ozve @ryb árkuchár, škoda že tu nie je. Možno sa mýlim, ale ak je kapor veľký svedčí o tom, že to bude zrejme matka a a tá sa mala vhodiť naspäť do vody. Má veľa tuku ako píše @babidka a preto ju cítiť výrazne rybinou. Iné je ak ju cítiť bahnom, potom ju nechať vyčistiť ako píše @abdul poplávaním vo vode a namočením do mlieka. Veľké kosti (chrbtové) môžeš povyťahovať pinzetou, ale s malými v tvare písmena Y je to horšie. Pomôžu len ruky a ohybný jazyk ktorý zistí kde je kostička. Smerom k chvostu je tých malých kostí najviac. Chvost som vypražila zvlášť v zmesi ml. červenej papriky a múky a malé kostičky sa dali pochrúpať, moje deti to milovali. Tak som robila aj plevelné mini rybičky, dobre vysmažené sa zjedli aj s kostičkami ako pochúťka.
milad
Ďakujem všetkým za komentáre, rady a pomoc. Skúsim to všetko dať dokopy, okrem poplávania vo vode. Pôvod kapra nepoznám. Putoval z mrazničky do mrazničky a cesta mu trvala asi 3 minúty. Ten nápad so stiahnutím kože sa mi tiež páči, načo budem vypekať tuk, u nás kožu aj tak nikto neje, ani z kurčaťa, okrem manžela. Koreniny a bylinky u nás nie sú problém, tak sa nechám inšpirovať. Ďakujem ešte raz. Skúsim a dám vedieť, ako to dopadlo. Len ešte nájsť odvahu.:-)))
milad
...ďakujem všetkým za rady, pomohlo namočenie v cmare, u nás od večera do večera. Kapra už takmer niet, a nebolo ani zápachu, ani pachuti po bahne. Odteraz budem robiť takto. Aj vďaka vašim radám máme bohatší jedálniček. Pekný zvyšok sviatkov!