Zdravá výživa

Jogurt z jogurtovača

dorisa - fotkadorisa, 23. februára 2012

Chceme si kúpiť jogurtovač, ale neviem , aké mlieko sa na výrobu jogurtu dá použiť. Teda, či len z automatu, alebo aj z trvanlivého mlieka.Prosím skúsené gazdinky, aby mi niečo o tom napísali. Vrelá vďaka.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
Vlasti, tu známa používa do jogurtovača aj trvanlivé mlieko, naspodok dá do niektorých džem a zaleje to tým mliekom , myslím, že aj + ten jogurt. Ale ja doma robím len v trúbe, rozohrejem ju na 50 stupňov vložím plech s pohárkami otvorenými a naplnenými , vypnem trúbu a min. 6 hodín neotváram. Používam mlieko z automatu, iné som neskúšala. Prevarím 1,5 l mlieka, nechám schladnúť tak, aby nebolo vrelé, takú normálnu teplotu na prst. Primiešam dve aktívie obyč. , premiešam dobre metličkou a nalejem do malých pohárikov.... potom do rúry. Nakoniec pri výbere z trúby ich zaviečkujem a dám do chladničky...
irenaw
v obchodoch býva aj také s názvom čerstvé mlieko a má krátku dobu spotreby, to by bolo asi tiež dobré. počula som tiež, že aj trvanlivé dávajú. len si tak myslím, že keď už si robím domáci jogurt , radšej nepoužijem trvnlivé. ale to je len môj súkromný názor.
ameno
ahoj Dorisa, ja používam aj krabicové nízkotučné mlieko, dá sa použiť
aj sojové, sušené záleží aký máš jogurtovač.Mlieko iba zohrejem v mikrovlnke a nasypem kultúru. Za osem hodín je ako dcéra hovorí, mňam,mňam
tiginko
po roku roznych pokusov s mliekami a jogurtami som konecne nasla, podla mna, tie spravne. Najhustejsi a najlepsi jogurt sa nam vzdy podari z plnotucneho Tatranskeho horskeho mlieka od Tami, spoznas ho podla vyrazne cervenej stvorcovej krabice. Nie je trvanlive, ma niekolko dni na spotrebu. Mavaju ho u nas v BA v Terne a v Bille, ale zrejme nie v kazdej. A je pravda, ze ho musim vystihnut, lebo je hned prec. A z jogurtov vrele odporucam BIO selsky jogurt od Hollandie. Tiez si myslim,ze netrvanlive mlieka su lepsie, a urcite vyberaj plnotucne.Niektori tam pridavaju aj susene mlieko, ale podla mna to vobec nie je potrebne, zbytocne si este zvysujes obsah tuku a niekedy sa ho nepodari poriadne rozmiesat a je s tym iba patalia.Na dalsie varky si odkladam z mojho jogurtu tak 3 polievkove lyzice. Je pravda, ze niekedy sa nepodari na 100%, zalezi na dodrzani hygieny (ja vsetky nadoby a ostatne riady vydezinfikujem horucou prevarenou vodou) a dodrzani teploty.Mam nejaky zvlastny jogurtovac, podozrievam ho, ze nema v poriadku termostat, lebo niekedy po vybrati hotoveho jogurtu sa mi to zda privelmi teple. A vtedy moze jogurt zmenit chut, je taky tvarohoidny, ako keby nakysly.Vtedy mi nezostava nic ine,len znovu kupit novy jogurt.Ale ked je vsetko v poriadku tak vysledkom je fakt uzasny a niekedy az tak husty jogurt, ze v nom stoji lyzica.Skoro ako grecky! Zelam vela zdaru pri vyrobe...
dorisa
dakujem za komentáriky, dcera si chce robit, ale z kozieho mlieka z kauflandu
dorisa
A prosím...robieva niekto jogurt aj z kozieho mlieka trvanlivého? lebo len trvanlivé dostať .
mimitje
Dá sa použiť aj trvanlivé, ale dôležité je si mlieko "naočkovať" jogurtovou kultúrou- čiže jogurtovými baktériami. Čiže, ak to chce robiť z kozieho mlieka, najlepšie je na prvý krát použiť jogurt z kozieho mlieka na zaočkovanie. Potom už môže ďalej používať ako základ jogurt, ktorý si vyrobí sama (po čase ho treba nanovo urobiť z "nového" jogurtu, kvôli tomu, že v domácich podmienkach ťažko udržuje to najvhodnejšie prostredie- teplota, sterilita atď nádob a zariadenia).
dorisa
@mimitje , veď to lenže ten kozí jogurt, čo bývaval v bille, už k nam nechodí.....tak neviem Ďakujem všetkým za príspevky:)
1x purina
tetuska
normálne, krabicové, robím biely jogurt a veci ako džem... pridávam už do hotového...
mimitje
@dorisa , ak nezozeniete kozí jogurt, môžeš použiť aj aktiviu (alebo normálny jogurt- samozrejme "živí". Najlepší je akýkoľvek bio.
irenaw
teraz mi napadlo, že tu v takých stánkoch so slovenskými mliečnymi výrobkami (mlieko, syry, jogurty,maslo z ovčieho, kravského aj kozieho mlieka) býva občas kozie mlieko a tuším má krátku trvanlivosť. keď pôjdem na hrudku, pozriem ako sa volajú a kde predávajú.
an3da
Domáce kravské mlieko prevarím, vychladím, nie celkom a zamiešam
dve-tri lyžice jogurtu, nechám na teplom a za pár hodín je hotový.
Tak by sa dalo aj z kozieho mlieka.
marienka44
@Ameno ,a ktoru kulturu nasypes do mlieka? Je to prasok? Ja som robila jogurt len asi 2 x a tak ako @Marianna76 . Po case to cloveka omrzi a haraburda stoji v komore. Ja by som jogurtovac nikdy nekupovala. :-)
irenaw
ahoj @dorisa tak som dnes ráno na trhu spravila prieskum. ženy mi povedali, že tento konkrétny predajca je len v BA. popýtala som sa aj na kozie mlieko, údajne na Slovensku nikto nespĺňa normy, aby mohol dodávať pre verejnosť, takže majú mlieko z ČR. preto už ani nepredávajú samotné mlieko iba kefír, jogurty a syr. kefír práve pijem, je výborný. tak už len keby ste mali možnosť nejakého súkromníka. ale keď ide krabicové kravské, myslím, že ide aj krabicové kozie jogurtovať. držím palce
mariaklara
varecha.pravda.sk/diskusie/jogurt-z-jogurtovaca/2785-forum.html, moja dcéra ho robí presne podľa tohto môjho receptu, ale z kozacieho mlieka a veľmi si ho chváli.