Rôzne

Je toto vôbec možné?

arasidka - fotkaarasidka, 4. decembra 2013

 www.cas.sk/clanok/266906/bordel-v-jahnatkovom-rezo...



Odjakživa sa vravievalo: Hora má - hora dá! A poniektorí "naši páni", to chcú zmeniť na: "Ideš do hory? Veď počkaj, my ti dááááme..."
Keď som si prečítala, čo zamýšľa tento pán a jeho podriadení, horko som zaplakala,lebo inak to ani nejde.
Hubári, pozor, ak tento zákon uvidí svetlo sveta, tak sa z nás stanú " hríboví pytliaci", a keby len to, ak odtrhnete lesnú jahodu, či ochutnáte lesné maliny , č trnku v háji, pokuta vás neminie. Bože, Boooooože........ty to všetko vidíš a čuješ.... nemáš z toho ešte hlavy bolenie?

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
dnes ráno som čítala, že jeho blahorodie p. predseda túto blbosť p. ministrovi Komjátkovi zatrhol. chválabohu, pejme piesne oslavné.
a čo sa týka toho Boha - nech sa páči trochu pozmenený ale veľmi aktuálny a výstižný citát: keď Pán uvidel bordel v tomto štáte, odvrátil tvár a horko zaplakal.
radost
rozpávala som sa so staršou paňou-vravela-že to tu už bolo..ked ako dieťa chodila s rodičmi na maliny-po horách chodil hájnik-či ako sa volal-a vysypal na zem nazbierané horkoťažko chutné plody..smiala sa:ešteže som mala vtedy dobré nohy-ak sme ho zbadali-utekala som s konvičkou kade ľahšie..:-)
vlastníci lesov-časom-vymyslia-ako na nevlastníkov..o tom je systém-v ktorom peniaze sú na 1.mieste...:-)
amelie
... ako len pohrobkovia socializmu k takým latifundiám prišli? dejiny sa vyznačujú jednou výbornou vlastnosťou: nič nie je zabetónované naveky a občas sa k slovu dostane aj spravodlivosť, nielen právo. aspoň že tak:-)
jerica
? okrem iného , Kamenné námestie v BA čo patrí všetkým , je na predaj , rozumie tomu niekto ? ? ?
marianne
...budu dovtedy brnkat ludom po nose,kym ich nezacnu na kandelabre vesat,sa tu rozum zastavuje uz... @arasidka tu pan Boh nepomoze.Komu nie je z hora dane,v apateke nekupi...dufam,ze tam maju tolko rozumu este poniektori,ze to neprejde,mna to u pana ministra vobec neprekvapuje....
stacy77777
absolútna strata citu, svedomie dávno odumreté,zahojené peniazmi a úplne sa zabudlo na jednu zo základných vecí - čo je to HANBA
ubka
páči sa mi jedno vysvetlenie, ktoré som dostala po nete:
Chlapča sa pýta deda, čo to vlastne bolo v roku 1989, aká revolúcia a načo poslúžila?
Dedo hovorí vnukovi:
..tak ja Ti to ukážem na názornom príklade, zober palicu a ideme ku chlievu, otvor dvere na kolláte a vyžeň palicou svine von.
Chlapča urobí ako mu dedo káže a vyženie svine von...chvíľu pozoruje a všetky svine sa o chvíľu vrátili k hrantu...čuduje sa vnúčik a hovorí zasa on dedovi: dedko však oni sa vrátili všetky späť!?
..a dedo odpovedá: tak je to veru dieťa moje, sú zasa späť....
abdul
Zas politika ? Dobre.
Zdedil niekto z prispievateľov kus lesa po starých rodičoch ? Zažil nájazdy do hneda opálených spoluobčanov do vlastného lesa a " oberanie ", lámanie malín, černíc do vedier za účelom predaja popri ceste ? Zažil niekto beh po vlastnej hore od tu uvedených spoluobčanov pod hrozbou zabitia sekerou ? Pokiaľ niečo takéto zažijete bez šance vymáhať škodu od sociálne veľmi dobre zabezpečených, potom diskutujme.
radost
@amelie
pohrobkovia socializmu..??
lesy dostali po nežnej späť vlastníci-po predkoch..u nás na dedine -aj-celkom obyčajní ľudia..do 89 vlastnil štát..tu máme dve skupiny:štátne lesy a vlastníkov..v tom združení vlastníkov sa dejú veci...nenávisť..závisť..rozbroje..boje..a lesy..?? píli sa..rúbe..v horách sodoma-gomora..
v minulom režime pracovala s pilčíkmi skupinka žien-robili po ťažbe poriadok..vysádzali nové stromčeky..teraz..??po ťažbe plastové fľaše..sklené..zvyšky dreva kde-kade..na zaplakanie..KEDY a KTO toto drancovanie ukončí..??
veru-BOL väčší poriadok ako teraz..
arasidka
:)))))) Nuž, čas letí, nové múdre hlavičky nám osvetľujú ten náš parlamentík,i bánskobystrický kraj je v očakávaní... čo z toho vzíde? Bude to dobrá sorta, či hádam také isté pahltné prasiatko , ako všetci doteraz ? Či? Či? A čo potom?
Mária Terézia sa iste v hrobe obrátila niekoľkokrát, keď náhodou zavítala na Topky a dočítala sa tam o tom. A vieme prečo, však?
marianne
ano @Abdul zdedila aj zazila,ale tie huby a cernice,cucoriedky tam narastli o rok znova ...nech si ich vezmu,pokial ide len o huby a cernice. To by som tu horu musela mat ohradenu a ver mi,ze napr.v Uk som to zazila.Tam ked ides po hore,ides len po vymedzenom chodniku ostatne bolo ohradene,co je sukromne, aspon kde som ja bola.
julica
@abdul , nám bieli vyrubujú drevo, a čo! dokonca vieme, kto. Našťastie zákon neprešiel
amelie
@radost , vôbec som nespomínala reštitúcie, hovorila som o latifundiách a ty sama dobre vieš, ako ich bývalí súdruhovia po revolúcii podvodmi získavali a sceľovali na poľovnícke revíry. ani štátne lesy už dávno nie sú štátne. kamarátke pri prechádzke "štátnym" lesom takíto "ludia" zastrelili psíka.
radost
i ja som zdedila..s tmavými spoluobčanmi žiadny problém-bo u nás nežijú...ale niektorí neopálení dopália úplne rovnako..tamtí idú so sekerkou..pílkou..títo naši s ťahačmi..nakladačmi..motorovými pílami..
prosím-pochopiť..nechcem znižovať vážnosť problému spolužitia s..chcem poukázať-že je to o charaktere doby..o charaktere jednotlivca...
abdul
@julica : Je to len na blbosti majiteľa, ak nechce zakročiť. Inak príspevok hodný dospelej .... .
ela77
nedá mi nereagovať na túto tému, hoci nepatrí na varechu, ale musím doplniť a v mnohom súhlasiť s @abdul . Chceli sme (alebo nie všetci) tento systém súkromného vlastníctva, tak sa nedivme. Ale @abdul zabudol ešte pripísať ako sa bežný návštevník chová pri návšteve lesa aj inak. Po húbaroch (samozrejme nie všetkých) a iných zberačoch tam zostáva nevysvetliteľný bordel. Keď som schopná doniesť do lesa občerstvenie a už nedokážem tú prázdnu flašu alebo plechovku zobrať so sebou domov, tak nad tým sa rozum zastaví. Viete čo všetko sú ľudia schopní vyviezť do lesov? Keď už si dá námahu a vytrepe tam pomaly aj starý kredenc alebo sedačku? O pneumatikách ani radšej nepíšem. Ja som tiež hubárka, ale ak niekto sa pochváli na nete, ako našiel takmer tisíc dubákov, tak vám zostanú akurát oči pre plač, že vy nenajdete potom už ani kus. Sme veľmi nevšímaví voči prírode. Samozrejme nepíšem o tých čo ju drancujú pre zisk so svojimi firmami, to je iná kapitola. Ale veď ten systém bol vyštrnganý v r.1989 v novembri. Vari ste si nemysleli že všetci budú môcť kradnúť? niekto musí aj pracovať o to šlo a nie o poriadok a rovnakú štartovú čiaru. Tú štartovú čiaru mali už naplánovanú tí, ktorí oblbovali krásnymi rečičkami davy na námestiach. Nám ostatným zostal iba humus, ktorý tu dovolili navážať v podobe Hypermarketov, ale hlavne že je v pozlátku.
abdul
@amelie : Vlastník poľovného práva ani poľovné združenia nemajú právo rúbať stromy. Zjavne ti unikajú súvislosti.
amelie
@abdul , hovorím niekde o výrube stromov? súvislosti tu zjavne unikajú niekomu inému:-)
abdul
@amelie : Ja som písal aj o výrube stromov a tvoj príspevok priam presne o téme, o poľovných revíroch a kamarátke zastrelili psa. Musíš mať dobrý materiál.
julica
A ty ako dospelý, @abdul , by si vedel dokázať na polícii, že to popílené drevo v pivnici suseda je z tvojho lesa? Ďakujem za otitulovanie blbosťou, idem sa viac učiť.
arasidka
Ach jaj, nechcela som touto témou rozoštvať Varecháčov. Ale, zdá sa mi , a som presvedčená, že príroda je tu pre všetkých, nielen pre tých, ktorí majú na to " papier". Moji rodičia, starí a prastarí rodičia žili v biede a skromnosti po celý život. Keby nebolo od jari snežienok, konvaliniek a fialiek, neskôr hríbov, trniek, černíc, malín, šípok, či lesných jahôd, bolo by sa im žilo omnoho ťažšie. Iste, chodili aj na drevo. Čím to asi bolo, že síce mali sekerky, káričku, trakovicu na chrbát, ale nikdy nevysekali zdravý strom. Keď som zobrala moju takmer devätdesiatročnú mamu na prechádzku do lesa, zhrozila sa a povedala:"Pane bože, to je ale spúšť, to za čias mojej mladosti boli lesy čisté, nikde neboli haluzoviny tak nahusto, že sa nedá prejsť, všetko bolo vyzbierané !A tie stromy?!?! Veď to umiera postojačky!!!
Poľovníci sa hnevajú, že im tam lozia ľudia do lesa? A čo im urobili stáda srniek, keď sa celú zimu prechádzajú našim sídliskom? A je im jedno, či po trávniku, či po ceste, len nech je okolo kontajnerov žrádla dosť. Prečo ich neprikrmujú tak, aby neohrozovali seba a nás v meste?
Viete, čo ma napadlo? Ako je dobré, že si ľudia nevyárendovali aj oblohu: odtiaľ - potiaľ je to nebo moje, a ten luft môžem dýchať iba ja a moja rodina.A ty , čo tu robíš? Nevidíš, že si pod súkromným nebom? Hybaj het, lebo ti nohy dolámem, nebudeš ty dýchať, čo je moje! "
julica
@jozefj , a vás som ešte nevidela reagovať na niečo iné ako moje príspevky. Veď sa vyjadrite vecne!
evanaaa
To, že bol vôbec navrhnutý taký zákon, je nehorázne. Na FB som čítala k nemu komentáre, ľudia sa veľmi pohoršovali, ale boli aj oponenti - ak si niekto nazbiera ( huby, lesné plody) pre vlastnú potrebu, nemalo by vadiť, ale ak prídu takí, čo priam rabujú, ani nie pre seba, ale aby mohli speňažiť.....lenže, ak sa podívame na to z druhej strany , vlastne berieme stravu lesnej zveri a tá potom chodí rabovať kontajnery na sídliská a prechádza sa po uliciach, niet sa čo diviť. Takže - bol by vhodný kompromis, nazbierať, ale nie zdierať ( lesy), lenže to sa kontrolovať nedá, je to na každom z nás, aby si uspokojil svoje potreby ale nachal niečo aj pre zvieratká. Aj keď je pravda, že všetko znovu na ďalší rok narastie - a znovu sa zopakuje známy kolobeh.......
hubata
Som dlhoročná hubárka po záhorácky "hríbarka", ale taký bordel ako je teraz nikdy nebol v prírode vo všeobecnosti, nielen v lesoch. O lesy, lúky a polia sa treba starať: lesy nielen drancovať, ale aj vysádzať nové sadeničky ktoré rastú aj 50 rokov aby bol z nich strom ktorý dá kyslík. Nemôžem ani vidieť tie vianočné statné smreky, borovice ktoré rástli aj 80 rokov ako ich vezú na prívesoch s policajným dozorom aby ich oblepili vysvietenými reťazami - a to prosím v každom meste, na každej väčšej dedine!!!!! A pod nimi šťastné, usmiate deti recitujú básničky o jedličke ...... Koľko sa na takej vianočnej akcii zarobí a kto? Odporné sú mi vianočné trhy s celebritami v kožuchoch ako varia vianočnú kapustnicu bezdomovcom ktorých vlastne oni bezdomovcami spravili. Lesy, lúky a polia nám začínajú pokrývať invázne rastliny ako boľševník, sú ho plné lesy, o lúkach ani nehovorím ani deku si v lete nemáte kde dať. Voľakedy sa o lesy naozaj starali mala som deda horára, babka chodila sadiť "škôlky" t.j. mladé stromčeky. Lúky spásali ovce, kozy, kravy, rieky a potoky sa čistili, kosili. Dnes na nič nie sú peniaze, lebo sa nestihnú dostať tam kam patria a už sú rozkradnuté. Podnikateľ keď zbankrotuje, zanechá po sebe stavebný bordel, naftu po autách a nikto ho nedonúti aby to dal po sebe do poriadku. Rieky, potoky plné igelitových sáčkov, fliaš. A to je vychýrené súkromné vlastníctvo: na údržbu lesa, kosenie lúky už žiadny vlastník nemá mechanizáciu ani peniaze, hlavne že je na papieri vlastníkom lesov, lúk a polí. Načo je také vlastníctvo keď z neho je len škoda????
julica
Asi to záleží na tom, kto sa o revír stará, @hubata . Tam, kde žijú moji rodičia, máme na jedného takého šťastie - nielenže je les (a je ho poriadna hora) čistý, pravidelne sa dosádza, áno, aj sa tam ťaží, ale žiadna paseka. No a ani neviem ako, v lese pribúdajú besiedky, náučné tabule, prírodné preliezky pre odvážne deti, žľaby, jarky, mlyn... A ľudia to využívajú na prechádzky.
marianne
@hubata nehadz zase vsetkych do jedneho vreca!:-) aj my sa starame,cistime,vysadzame (aj je napadnute lykozrutom,),natierame osetrujeme...mame tip-top:-) a huby,maliny,cernice si moze zbierat kto chce...:-))