Rôzne

Jahodová rozprávka .

stefanm - fotkastefanm, 4. septembra 2013

Dnes som pre vás , ktorí máte čas a chuť čítať moje príspevky , pripravil krátku rozprávku o tom , že u nás aj v krutej zime kúpite čerstvé letné , chemicky upravené suroviny ktoré vydržia dvoj-trojmesačný prevoz loďou a nezhniju . Pobavte sa .
Bolo – nebolo . Stalo sa – nestalo . Verte – neverte , ale každú zimu , v najkrutejších mrazoch , vyháňa stará zlá macocha Ježibabka2@ , úbohú nevlastnú dcéru , dobre stavanú ako v horných tak aj v dolných partiách tela , Marušku@ do lesa na jahody . Tá , rokmi navyknutá na toto jej utrpenie dobre vie , že bez jahôd na macochynu obľúbenú pochúťku : „Jahodový kebab s citrónovo-rozmarínovým mascarpone“ , pripravenej podľa receptu :
 varecha.pravda.sk/videorecepty/jahodovy-kebab-s-citronovo...

sa do „Domčeka pod vodopádom , kde je stále vlhko a počuť hukot padajúcej vody“ , ktorý zdedili po ujovi Klobásovy@ , nesmie vrátiť . Stará , zlá macocha a jej štyria synovia Jean@ , Claud@ , Van@ a Damme@ by jej zase ublížili ako na tele tak na duši . Ako minule . Zakázali jej celý rok pozerať v televízore Slovenské telenovely typu : Búrlivé víno , Horúca krv alebo jej obľúbenú telenovelu - Nepokojný moč ! To ju dostávalo na pokraj zúfalstva a neraz zavolala priateľa SmolíčkaPacholíčka@ aby ju od zlej macochy odniesol ale ju neodniesol , lebo ju neuniesol .

Aj dnes . Veterné , mrazivé ráno . V kalendári pomaly končí vládu mesiac December@ , keď tu na dvere domčeka pod , momentálne zamrznutým , vodopádom niekto zaklope .
„Kto to klope?“ pýta sa Ježibabka2@ svojich lenivých synov . Ani jeden nehne ani mihalnicou aby jej pomohol a tak zlá macocha musí ísť k dverám sama .
„Kto tam?“
„Tu Svedkovia Jehovovi dobrá sestra“ , ozve sa spoza dverí .
„A čo si prajete?“ pýta sa Ježibabka2@ a v duch rozmýšľa ako sa ich zbaví keď si popýtajú jedlo , prístrešie alebo , nedaj Bože nejaké centy .
„Chceme sa len porozprávať , sestra“ .
„A koľko vás je“? vyzvedá ďalej macocha .
„Dvaja...“
„Tak sa porozprávajte!!!“ , zrúkne macocha a od zlosti si spomenie , že tejto zimy ešte nevyhnala Marušku@ do lesa na jahody na jej obľúbenú pochúťku s mascarpone .
„Maruška@ , ihneď choď do lesa a prines mi čerstvé , chutné , letom voňajúce jahody . A keď sa vrátiš urob mi moju obľúbenú pochúťku . Lebo ak nie , zbuntoším svojich štyroch synov a uvidíš čo s tebou narobia . Ani ich priateľ ChuckNorris@ ti nepomôže“ .
A tak milá Maruška@ odchádza zronená do lesa . Cestou z domu sa náhodou zastaví pri preplnenej poštovej schránke a natrafí , medzi ponukami na bezúročné pôžičky , na reklamný leták obchodného reťazca , ktorý sídli všade a , samozrejme , aj blízko Domčeka pod vodopádom . V letáku nájde ponuku na akciový predaj jahôd , dovoz z Izraela a pretože je tam aj ponuka dovozu tovaru až do domu , neváha využije ju a čerstvé , červeňúčke jahody objedná . O pol hodinky už pri dverách Domčeka pod vodopádom , využijúc Club kartu a Vernostnú kartu za tovar zaplatí stravnými lístkami a z jahôd pripraví Ježibabke2@ jej obľúbenú zimnú pochúťka .
A pretože kuriér , ktorý tovar doniesol bol princ na povinnej praxi organizovanej Úradom práce , a Maruška@ sa mu veľmi zapáčila , prácu v obchodnom reťazci opustil , Marušku@ si vzal za manželku a odviedol si ju na svoj hrad. Určite vládnu čestne a spravodlivo dodnes . Ak nepomreli .

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
To ti teda neviem, raz (v začiatkoch nemenovaného reťazca Tesco, ešte mladá a neskúsená) som ich kúpila. Čakala som spolužiačky, s ktorými sa občas zliezame, tak som sa chcela vytiahnuť parádnym zákuskom. Jediné čo bolo vytiahnuté, boli peniaze z môjho vrecka, jahody som ledva prekrojila najostrejším nožom z celej domácnosti, chutili ako guma, veď aj boli rovnako tuhé, jediné čo bolo v poriadku bol vzhľad, lebo naozaj vyzerali úžasne (na tom si asi dajú záležať, inak by blbcov kupcov nenalákali). Tak si myslím, že macocha by s takou pochúťkou Marušku hnala metlou, ani princ by ju neochránil.
marta5
@sovka62 - podobnú skúsenosť mám aj ja ,kúpila som broskyne v Tescu,na pohľad krásne.No pri konzumácii ,boli mdle a bez chuti.Ľutujem,že som ich kúpila.Nedajú sa porovnať keď strhnem svoje v záhrade,mám ich málo,lebo je to mladý strom.Tie čo zarodili v lete som rozdávala a každý mal radosť a ja najmä ja,zo svojej úrody.Z jahodami tiež mám podobnú skúsenosť.
elysa
@stefanm :-DD zase si ma pobavil... až moja polovička prišla sondovať na čom sa to bavím... mám rada Tvoje príspevky...
perla61
Ďakujem,aj mňa si pobavil,hoci si myslím,že by sme mali skôr plakať.Ale si správny a "bombový" ako hovoria moje vnučky a vnuci. Vďaka za príjemný zážitok pred spaním.
sairaam
:-))))))))))))))))))))))))Tvoje príspevky ma naozaj bavia.
ebaka
Rada som si prečítala rozprávočku a teší ma,že naša záhrada nás uživí a nemusím takéto,,sejrajty" kupovať.Teším sa na ďalšie postrehy.
hubata
Vďaka @stefanm , tlieskam tvojmu príspevku, dobre som sa pobavila. Aj ja som si prenajala záhradu len kvôli tomu, aby som si aspoň čo-to dopestovala sama. Tento rok bol mizerný, na budúci rok to hádam bude lepšie, ale aj tak som mala zo všetkého trošku a aj jahôdky. Mňam!

Ale na vine sme my zákazníci a teda hlavne my - gazdinky. Prečo chceme mimo sezóny jahody, paradajky, tekvicu? Veď všetko má svoj čas a jahody, paradajky, tekvicu nekupujme v zime, ale v lete od záhradkárov. Namiesto do Tesca sa vyberte do záhradkárskej osady, alebo sa nebojme zazvoniť aj pri rodinnom dome a kúpiť si priamo z hriadky. Budú len radi.