Rôzne

irish steak

gastronom - fotkagastronom, 25. augusta 2011

Diskusia k téme

evanaaa
Hubata, kde by bol, v jeho žalúdku asi, nám chcel len chute narobiť.
budim
ten Fillet of Irish Angus Beef vyzera neviditelne :-D

ked ho mate na tanieri, je obrovsky, ak si ho nedate wd = well done, velmi prepeceny

my sme robili 7 az 9 oz steak v restike, a mal vzdy uspech, lebo je taky krehky, ze i blue sa da krajat obycajnym priborovym nozikom

je to vlastne svieckova zo statnych bykov chovanych na cerstvej trave, ktore su po zabiti uchovavane zavesene v chladiacich miestnostiach mesiac i trosku viac, krv z nich odtecie a maso ziska na jemnosti a potom sa naporcuje a hajde do restik, kde ho u nas najprv ocistili od vsetkeho tuku a sliach, potom ho zrolovali do takej rolky, pobalili foliou, aby drzal tvar a tesne pred velmi rusnym vecerom sa nakrajal na take valce 9 oncove alebo 7 a potom pri objednavke si ho sefkuchar osolil a okorenil cerstvo podrvenym ciernym korenim, hodil na teflonovu panvicu s kuskom masla, opiekol minutu, dve z jednej strany a potom z druhej, zbavil sa plastovej folie a potom sup do rury na 180 stupnov na takych malych nerezovych tackach - blue = 5-6min, rare 7 min, ... no a w/d trval az 20 min a very w/d 25min, tak sme to hovorili hostom, ktori nemali predjedlo, ze si budu musiet trosku pockat

najlepsi je podavany s cesnakovopetrzlenovym maslom, alebo red wine jus (omacka, co sa vari 6 - 8 hodin z cerstvych surovin - zelenina, cervene vino, portske vino, maso, kosti, koreniny) alebo este k nemu si pytaju pepper sauce, co je smotanova omacka s ciernym korenim
gubics
pripraviť takýto steak je možné len z mäsa, aké tu autor uviedol, ale kde ja také mäso zoženiem, krásne odležané so všetkým čo k tomu patrí.
Reštaurácie neviem ako u nás ale v Západnej Európe majú pre svoje kuchyne špecialne dodávky mäsa na tento účel, ale ja v obchodných reťazcoch kde obyčajne nakupujem sotva zoženiem vhodné mäso.
Dobré jedlo sa dá pripraviť len z kvalitných surovín, z náhradných sa ani nepokúsim, ten opísaný efekt aj tak nedosiahnem.
budim
@gubics treba zajst k niekomu, kto zabija byka, nie stareho, to uz len na polievku, alebo tu omacku, alebo lepsie beef & mushroom pie;-) a potom si ho v zime zavesit do komory, kde je stala teplota (alebo k niekomu na dedine, pozor aby sa mysy donho nepustili) a nedavat do mraznicky, maso straca vzdy po zmrazeni na kvalite!!!

ked v Irsku zacala kriza, to sme este pred ohlasenim zistili na mase;-) akurat vsetci kuchari boli na dovolenke, tak to ostalo na nas - sefka nema organizacne schopnosti, ale varit vie, no tak sup z restiky do kuchyne na dva veceri robit predjedla a dezerty a kontrolovat sefku, lebo hostia by sa jedla nedockali a tak mikrovlnka bola hned pri sporaku a sup Jeniffer prisla s objednavkou na 10 steakov v medajlonoch (maso sa nakraja na tensie platy a pripravi sa len na panvici, alebo iba 2-3 minuty potom v rure), tak sefka polozila maso na rozpalene panvice a sup vsetka voda zo steaku (dokaz, ze bolo zmrazene vopred, inak pekne sa pecie) na moje rameno, tak som zjojkla a ona ze Nekric!, nuz tak som rychlo hladala mast pre kucharov a tak mi to schladilo a zahojilo sa to zazracne rychlo 2 tyzdne, ale pluzgiere boli riadne take hrube 2 cm po celej ruke, no na lekara nebol cas a sefka si to vsimla az na druhy den;-)
jankokuchar
Aky pekny recept, pán gastronom ! Kto umi, umí, - a kto neumí, tak len ču.. - a neže.. Joj, ta Amerika !!! Vďaka. :-) :-) :-)