Nápoje

Hriatô

radinka987 - bez fotkyradinka987, 9. decembra 2010

Môže sa niekto so mnou podeliť o osvedčený recept na hriatô? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

klaura
Hriatô

tento tradičný slovenský nápoj robieval ešte môj otec, hlavne keď ho obchádzala nejaká viróza .

0,5l domáceho destilátu (jablko,hruška,slivka ...), 150 - 200g kryštálového cukru, 100g slaninky

V kastróliku upálime karamel, zalejeme 0,5l vody a necháme rozpustiť, pridáme pálenku a necháme už len prehriať. Slaninku nakrájame na drobné kúsky a upražíme škvarky do chrumkava. Do pohára nalejeme pálenku a pridáme horúce škvarky (3-4 kúsky). Má to zasyčať.

vodnarka
10 kociek cukru pokropím troškou vody a zohrievam na slabom plameni až do svetlohnedého karamelu. Potom zaliať 0,6 l vody(teplej), pridať kúsok celej škorice, 8-10 klinčekov (podľa veľkosti a chuti), kôru z polovice pomaranča aj kôru z polovice limetky (citróna), 2 lyžice medu a trocha to povariť. Do odstaveného pomaličky prilievať 0,3 l čistého liehu a opäť zohrievať a tesne pred varom odstaviť a precediť. Piť horúce.l
katamama
V suchej rajničke upálime 6 kociek cukru na bledožltý karamel. Zalejeme 2 dl vody a pridáme pásiky na tenko zrezanej pomarančovej a citrónovej korky, kúsok celej škorice, klinčeky, pokrájanú figu, 2 datle a poľa chuti med.Povaríme až sa karamel celkom rozpustí. Odtiahneme od ohňa a pridáme 2 dl 96 percentného alkoholu a rýchlo zakryjeme. Niekto pridá aj lyžicu bravčovej masti. Pije sa horúce.
klaura
Ja som do receptu zabudla napísať, že tá slaninka má byť domáca, údená, nakrájaná na ozaj drobné kocočky a opražená. Do pohárika nedávame masť, iba slaninku ... dlho som sa zdráhala to urobiť, že aké to môže byť, ale je to vynikajúce hrejivé ... ako hriatô :)))
sovka62
Myslí, že tradičné slovenské (alebo tradičnô slovenskô) hratô je to čo napísala @klaura. Kde by naši starí rodičia vzali pomaranče a citróny. U našich starkých sa robievalo presne tak, ako Klaura napísala.
havino
ako @sovka62 píše,že presný recept je od @klaura ,urobiť karamel, zaliať vodou, do toho slivovicu,nie prevariť,to by bol hriech,len prehriať,naliať do pohárikov a do nich vyškvarenú na drobno slaninku, pomer vody a alkoholu,ako kto má rad, ja robím jedna k jednej pre chlapov
radinka987
ďakujem Vám všetkým za návody, určite všetky postupne vyskúšam :o)
katamama
Sovka, myslím si, že išlo o to,aby kto vie podelil sa o osvedčený recept. Ja som svoj opísala z receptu ktorý uschovávam z časopisu Život, je asi z rokov 70-tých. Odvtedy ho používam,pravda bez tej masti.Keby sa jednalo o typický slovenský recept, tá slaninka by sa na štedrovečernom stole neobjavila vôbec. Mám v pamäti , že v našej lokalite sa do polnoci prísne postilo.
tinca
keď žil ocko každé vianoce muselo byť hriatô, hoci bežne vôbec nepil, ale toto bola jeho lakota. Presne tak ho robila mamina ako píše@klaura nezada,že je z PD, aspoň u nás sa tak robilo. Súhlasím so @sovka , to sú už len moderné výmysly,ale ak tradícia, tak pravé hriatô
bedrunka
U nás sa "hriatô" varievalo v zime na nedelňajší "fruštik" alebo po príchode z kostola.
Na drobno pokrájať slaninku - rozpražiť, pridať cukor alebo med a nechať skaramelizovať. Slabý karamel zaliať 1 dcl teplej vody a nechať zovrieť, priliať 2-3 dcl pálenky (slivovica, hruškovica, lavórovica) a horúce podávať. U nás sa masť zo slaniny nevylievala, aby lepšie premastila boľavé hrdlo. Pri strate hlasu mi to raz veľmi pomohlo.
meryfri
svoj recept na hriatu som pridala na Hriato/fotorecept/..je podobný, len ja ho robím z rumu už roky...
murgaska
Bola som prechladnuta a skusala som jeden z receptou-pomohlo...LOL...MM
kefo18
to su same hloposti.. original hriatvo sa robi husacia mast,cesnak,med a domaca slivovica to je hriatvo nie tieto dzusiky co tu mate :D
peter129
výborný recept, spomenul som si na dedka ktorý robil original hriate, bohužial som nemal tu čest ochutnat pretože som v tedy s flašky pil len mlieko. teším sa ako zajtra prekvapím syna mojho dedka, tatino už sa teším