Varenie

Horehronské recepty, máte niekto?

Dobrý deň, pracujem na 6. knižke, kde zachytávam kuchyňu našich
starých mám na Horehroní. Budem rada, ak mi pomôžete nájsť
zaujímavé receptíky z tejto oblasti.
Veľká vďaka

Silvia Pilková/Poklady slovenskej kuchyne

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
To by potom recepty z tej knihy prešli do tej novej, ktorá sa chystá, alebo ako? Už keď sú raz knižne vydané, v tej druhej by mali byť iné, nie?
gastrofanda
ja nejake mam, tak vam poslem a nech sa dari, robite zasluznu vec o ktorej sa tej pani evanee ani nesniva. Fakt ma to hneva, ked niekto len dava uzasne mudre otazky a pomoc ziadna. zdravim
irenaw
ešte je jedna "Vianoce na Slovensku" tam boli tiež recepty podľa regiónov. v knižniciach by ich mohli mať.
evanaaa
Niekto sa zaregistruje a už mudruje, @gastrofanda , neveríš, ale mne sa aj o takých veciach sníva, len som chcela podotknúť, že recepty, aj tie stratené sa zozbierajú skôr od ľudí, a nie z kníh, ktoré ich už vydali, ak som uvažovala nesprávne, prepáčte ( @pokladyslovenskejkuchyne ), nechcem znevažovať vašu prácu, ja sama zbieram recepty, nemyslela som to zle, len som nepochopila jednu vec, a už sa niekomu nezdá. Asi som mala otázku ináč formulovať.
gabriele
uplne suhlasim s evanaaa...aj ja zbieram stare recepty...ked som citala, ze pani Pilkova chysta vydat knihy so starymi receptami, velmi ma to potesilo...ale iba do chvile, kym som nekupila prve knihy...mierne povedane-som rozcarovana a sklamana...je tam mnozstvo novodobych receptov z masa...vela receptov uz bolo publikovanych...a tie naozajstne poklady ostali aj nadalej schovane :( ...myslela som, ze ste nadsenec, co obieha po dedinach a mestach a vyhladava zabudnute recepty...pani Pilkova chcem Vam este povedat, ze v knihe o Povazi mate recepty s repou...iba pod jednym blizsie uvadzate, ze sa jedna o cukrovu repu a pod tymto istym receptom mate poznamku, ze repa mala velky vyznam v strave, ze sa piekla, varila aj nakladala ako kapusta...nemate to trochu pomylene?...bola to naozaj cukrova repa?...
violeta
moja prababka spominala nejaku "burgynu" mozno to bola ta, ale to nie je cukrova, inak o jej rcp neviem nic, bola som mala ked zomrela
elka21
ak chce niekdo nazvať recepty " poklady slovenskej kuchyne " a použiť pritom recepty z iných kníh - nehnevajte sa na mňa. to nech rovno napíše že je to výcuc receptov z rôznych kníh / aby ste nemuseli hľadať/. Ak sa jedná o serióznu prácu na pôvodných receptoch - rada je jednoduchá. V každej obci na horehroní majú ten svoj jedinečný produkt a raz do roka predvádzajú prípravu tohto receptu, napr. ja pochádzam z Medzibrodu a tam sa robí doslova festival v pečení harule na plechu - bez múky a vajec, v neďašekej dedine Brusno je to " čipkárskô ", v Rástoke je to čerešňová bublanina a tak ďalej. Ak by to autorka myslela seriózne, tak urobí knihu podľa receptov z jednotlivých návštev týchto podujatí a nie odpisovaním z iných kníh.
gabriele
-elka21 ...presne ako pises...kazda dedina ma nejaky svoj zaujimavy recept...dokonca mozno kazda rodina...stacilo by trochu popatrat...mala som za lubom, ze si od autorky kupim celu seriu knih...ale ked som nahliadla do prvych dvoch dielov, od zameru som upustila...a takto sa vlastne autorka verejne priznava, ze iba kopiruje cudzie recepty :( ...a odvazne nazve to "poklady" ...
-violeta ...ano, aj z burgyne sa vselico varilo...aj z cukrovej repy...ale krajovo nazyvali repou ine zeleniny...ale to si uz autorka nedala ani tu namahu zistit o co vlastne v danom regione presne islo...podla nej repa ako repa...a suverenne napise, ze cukrova repa sa kvasila ako kapusta...
pokladyslovenskejkuchyne
Dobrý deň, dámy, tak aby som vás uviedla na pravú mieru, ja predtým ako niečo napíšem, všetko konzultujem s príslušným kurátorom regionálneho múzea, alebo s odborným lektorom. Knihu o Horehroní mi odporučili na preštudovanie, nakoľko je to vraj veľmi podarená publikácia. Neviem ju bohužiaľ zohnať, ale to nevadí. Ja recepty nekopírujem, ale hľadám a dostávam od ľudí. Nakoľko sú veľa krát nekompletné, chýbajú suroviny, či samotný postup je zastaralý, spolupracujeme na tom tím ľudí, aby sme ich oprášill. To čo vy tu píšete je už ohováranie a nie veľmi pekné. Repové recepty mám od milej babky z Klátovej Novej Vsi a je to vychýrená odborníčka. Asi ju mrzí, čo ste tu o jej repe popísali. Taktiež pochybujem, že ľudia poznajú názvy ako Gerheň, Podlistníky, Scískanice atd.. a práve tieto názvy receptov v knihách nájdete..Čo sa týka vašich typických receptov, no pravda je taká, že keď sa spýtam 3 rôznych ľudí z jednej dediny, tak každý mi povie iný zaručene typický recept pre ich dedinu, či kraj a preto nielenže som už najazdila tisíce km, ale aj prečítala množstvo materiálov, aby som to mohla porovnať. No vždy sa nájde niekto, kto bude s niečím nespokojný. Bohužiaľ.
nazarboncuk
inak, knižky su pekne budem si ich postupne kupovat, mam v pdf Dunajske recepty, su fajn. nech sa Vám darí
evanaaa
@pokladyslovenskejkuchyne , tak sa vám týmto ospravedlňujem, možno, ak by ste boli napísali to vysvetlenie hneď na začiatku, nebolo by také nedorozumenie a ako vidíte, nielen ja, ale aj druhí by pochopili, teraz už viem, ako to je.
janazjarku
Aj mojich receptoch sa dáke horehronské nájdu tak si môžeš vybrať :-) Doporučujem nájsť recept (nie je u mňa v KK) na "drevorubárske párance" zo Slovenskej Lupče, Čipkárskô z Brusna, Haruľu z Medzibrodu, ale potom vystane otázka kde začína Horehron ?? Ja som sa narodila v Podbrezovej (hej presne tam kde bol neskôr blázninec) a vravím si Strednohronka :-) nuž a traduje sa, že Horehron začína až v Halnách za Breznom a podaktorí zase, že tu u nás v BB tak si vyber som z toho celkom krepá ! :-D
janazjarku
Písala a nečítala čo bolo napísané skôr a tak ma tú niekto predbehol takže možno som sa len zopakovala :-) , ale ako sa vraví radšej dva krát ako nikdy :-) ten nápad sa mi páči , lebo mám rada tradície .
gabriele
pani Pilkova, recepty vo Vasich knihach nie su zle...akurat, ze to nie su vsetko recepty starych mam...ale je tam vela modenych receptov a vela receptov bezne dostupnych na internete alebo vydanych v inych publikaciach...niektore sa zbytocne opakuju-vid. lečo...ten nazov knihy je dost zavadzajuci...aj ja som mu naletela...nase stare mamy nepoznali cukinu...a ani tatarsku omacku...nikde v starych receptoch som sa s nimi nestretla...co sa tyka repovych receptov, tie su v poriadku...akurat vy ste neuviedli o aku "repu" v ktorom recepte ide...kedze som prave z Povazia a poznam aj krajove jedla z okolia Partizanskeho, Topolcian , tak viem, ze sa tu pouzivala aj repa cukrova aj krmna...a v okoli Trencina repou nazyvali jeden druh kapustovitej zeleniny...tak sa patrilo k receptom napisat konkretne o co ide...inac Klatova Nova Ves patri k Hornej Nitre...tam sa pecu vyborne repove pagaciky s makom, ktore su uz aj na vareche...a podlistniky, ktore ste tu spomenuli su vo Vasej knihe takmer na gram rovnake ako tieto varechacske...akurat, ze ste vynechali kapustny list...
mijaita
Domnívala jsem se, že ve sbírce starých receptů z Budmeric, se setkám jen s recepty opravdu starými a také jsem tam nasla například vegetu! To me doslova sokovalo!
ericka
Máš pravdu@mijaita ,niektoré tie ,,qazy"staré recepty majú vééééľmi ďaleko od receptov našich starých mám.No bohužiaľ,tie už tu nie sú a nemôžu to nijak vyvrátiť...
Už je toľko vydavateľov a receptov,že každý si tam pridá to,čo chce,len aby bol ten jeho recept iný.Možno nechtiac,svojej chyby neuvedomujúc,alebo možno preto,že si myslia,že my čitatelia,asi zhltneme všetko.....