uz dlho robim potahovku od @moli. pise sa v recepte, ze dava 600 g cukru. vela krat sa mi stalo, ze uz pri 400 g mi hmota nechcela viac cukru prijat,,, bola fajnova, nelepiva,, taka akurat, ze by sa s nou ihned dalo pracovat...
mam teda otazku: na skusene cukrarky, ci to nevadi.... ked nepridam cele mnozstvo cukru, ci sa mi hmota na torte nezacne topit, alebo teda ci je nevyhnutne tych 600 g cukru proste zapracovat do hmoty. dakujem.
dakujem za radu ...
Profil uzivatela @moli toriz neexistuje... chcel som si ten recept pozriet...
180 gCukríky JoJo Marshmallow
600 gpráškový cukor
2 PLstudená voda
1 MLkys.citrónová-prášková
0,5 cm pásikCERA - stužený tuk
potravinárske farbivo
mandľová príchuť, podľa chute
Do misky vhodnej do mikrovlnky vsypeme 2 balíčky (2x90g) cukríkov JoJo Marshmallow, pridáme 2 PL vody, 1 ML kys.ctrónovej, Ceru vo veľkosti vlašského orecha a potravinársku farbu podľa účelu použitia fondánu. Cukríky môžu byť aj Dulcia alebo od Haribo (170g) Ak chcem hmotu bielu, tak odrezávam bielu časť cukríkov od ružovej (JoJo) a použijem 4 sáčky teda 180 g bielych cukríkov.
Misu dáme do mokrovlnky na maximálny výkon na cca 2 minúty a vždy po 15 sekundách otvoríme mikrovlnku a hmotu premiešavame.
Hmotu nesmieme nechať v mikrovlnke dlhšie ako 15 sekúnd, pre to že sa veľmi spení a cukríky sa môžu skaramelizovať.
Po dvoch minútach, keď sa nám už všetky cukríky roztopili, si postupne primiešavame 400 g dôkladne preosiatého p.cukru.
Zvyšných 200g vysypeme na stôl a vylejeme do stredu cukru už polotuhú hmotu.
Rukami dôkladne vpracujeme všetok cukru do hmoty.
Ak by hmota nestačila pohltiť všetok cukor, môžeme ruky jemne prepláchnuť vodou a tak ďalej hmotu miesiť až kým úplne nevpije všetok cukor
Na koniec si ruky umyjeme, usušíme a ešte dôkladne hmotu prepracujeme.Takto je pripravená po rozválkaní na potiahnutie jednej veľkej torty.Kúsok nám vystane na ďalšie zdobenie. Hmotu môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.Ak ju máme dopredu pripravenú a chceme s ňou pracovať, tak ju vyberieme z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín pred jej použitím.Potom sa dá krásne prehnietiť rukami a válkať.Ak je hmota tvrdá, tak si ruky namočíme pod tečúcou vodou a tak hmotu dôkladne prehnietime.
Na dôkladne očistenú a vysušenú pracovnú plochu - stôl si preosejeme p.cukor v hrubšej vrstve asi vo veľkosti plytkého taniera.
Položíme naň marcipán a váľkáme.Zvrchu neposýpame, lebo by nám cukor zanechal biele fľaky!Snažíme sa aby sa nám hmota nelepila na valček.Ak sa začne lepiť, tak si valček umyjeme a usušíme.Miestami kde sa lepí môžeme minimálne poprášiť cukrom.
Ak sa nám plocha vyváľkaného marcipánu rozrastá a vysúva s pod seba cukor, tak ho malíčkom vymetieme, aby sme ho válčekom nenanášali na hmotu
Marcipán vyváľkame na rovnomerne tenkú hrúbku asi 2-3mm.