Varenie

Hmota

smajliqa - fotkasmajliqa, 6. septembra 2014

uz dlho robim potahovku od @moli. pise sa v recepte, ze dava 600 g cukru. vela krat sa mi stalo, ze uz pri 400 g mi hmota nechcela viac cukru prijat,,, bola fajnova, nelepiva,, taka akurat, ze by sa s nou ihned dalo pracovat...
mam teda otazku: na skusene cukrarky, ci to nevadi.... ked nepridam cele mnozstvo cukru, ci sa mi hmota na torte nezacne topit, alebo teda ci je nevyhnutne tych 600 g cukru proste zapracovat do hmoty. dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

stefik
Nie nie je to potrebné zapracovať keď je akurát, keby si pridala nadmerne množstvo cukru začne sa ti potahovka drobiť a rozpadávať.
smajliqa
no ved toto sa mi aj raz stalo, ze sa mi potom pri nanasani trhala.. vobec teda neviem ako je to mozne, ze raz mi staci 400 gramov, inokedy celych 600...
dakujem za radu ...
zifi
@smajliga - mohla by si ten recept opublikovat?

Profil uzivatela @moli toriz neexistuje... chcel som si ten recept pozriet...
smajliqa
ahoj.. jasne,,,, ak to nikomu nebude vadit :) teda kopirujem :)
smajliqa
Suroviny
180 gCukríky JoJo Marshmallow
600 gpráškový cukor
2 PLstudená voda
1 MLkys.citrónová-prášková
0,5 cm pásikCERA - stužený tuk
potravinárske farbivo
mandľová príchuť, podľa chute

Do misky vhodnej do mikrovlnky vsypeme 2 balíčky (2x90g) cukríkov JoJo Marshmallow, pridáme 2 PL vody, 1 ML kys.ctrónovej, Ceru vo veľkosti vlašského orecha a potravinársku farbu podľa účelu použitia fondánu. Cukríky môžu byť aj Dulcia alebo od Haribo (170g) Ak chcem hmotu bielu, tak odrezávam bielu časť cukríkov od ružovej (JoJo) a použijem 4 sáčky teda 180 g bielych cukríkov.
Misu dáme do mokrovlnky na maximálny výkon na cca 2 minúty a vždy po 15 sekundách otvoríme mikrovlnku a hmotu premiešavame.
Hmotu nesmieme nechať v mikrovlnke dlhšie ako 15 sekúnd, pre to že sa veľmi spení a cukríky sa môžu skaramelizovať.
Po dvoch minútach, keď sa nám už všetky cukríky roztopili, si postupne primiešavame 400 g dôkladne preosiatého p.cukru.
Zvyšných 200g vysypeme na stôl a vylejeme do stredu cukru už polotuhú hmotu.
Rukami dôkladne vpracujeme všetok cukru do hmoty.
Ak by hmota nestačila pohltiť všetok cukor, môžeme ruky jemne prepláchnuť vodou a tak ďalej hmotu miesiť až kým úplne nevpije všetok cukor
Na koniec si ruky umyjeme, usušíme a ešte dôkladne hmotu prepracujeme.Takto je pripravená po rozválkaní na potiahnutie jednej veľkej torty.Kúsok nám vystane na ďalšie zdobenie. Hmotu môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.Ak ju máme dopredu pripravenú a chceme s ňou pracovať, tak ju vyberieme z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín pred jej použitím.Potom sa dá krásne prehnietiť rukami a válkať.Ak je hmota tvrdá, tak si ruky namočíme pod tečúcou vodou a tak hmotu dôkladne prehnietime.
Na dôkladne očistenú a vysušenú pracovnú plochu - stôl si preosejeme p.cukor v hrubšej vrstve asi vo veľkosti plytkého taniera.
Položíme naň marcipán a váľkáme.Zvrchu neposýpame, lebo by nám cukor zanechal biele fľaky!Snažíme sa aby sa nám hmota nelepila na valček.Ak sa začne lepiť, tak si valček umyjeme a usušíme.Miestami kde sa lepí môžeme minimálne poprášiť cukrom.
Ak sa nám plocha vyváľkaného marcipánu rozrastá a vysúva s pod seba cukor, tak ho malíčkom vymetieme, aby sme ho válčekom nenanášali na hmotu
Marcipán vyváľkame na rovnomerne tenkú hrúbku asi 2-3mm.