Varenie

Hloh - čo s ním?

afataga - fotkaafataga, 11. septembra 2013

Na záhrade máme dva hlohy, majú hojnú úrodu, dajú sa tieto plody nejako vyuziť?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
dá sa použiť do čajovín na podporu srdca, ale opatrne, nepreháňať, na džemy alebo lekváre neviem, chuť je nevýrazná, bolo by treba kombinovať s niečím čo ho dochutí, dovonia
afataga
@rulik dakujem, mas pravdu, nemaju skoro ziadnu chut, kostovala som, tak ich asi necham vtakom :-)
radost
nechať na strome-v zime-pod snehovým popraškom vyzerajú pekne..srdciari-ale len pod lekárskym dozorom môžu užívať kvet i plod...
radost
znižuje krvný tlak..a priaznivo pôsobí pri srdečnej neuroze...pozor!len pod dozorom lekára...
angast
mas pravdu nech sa aj ftakovia najedia a na bublaninu by sa nehodili
afataga
@radost som nevedela, ze je to taky ekrazit, viem ze su v zime pekne, kazdy rok maju plody a dakujem
@angast mas pravdu, ftakovia sa na bublaninu nehodia
@silvi a kolko mas sipiek a trniek? ja mam tri sipky a trniek asi sto :-)
silvi
@afataga ja mám dvest šipiek a trniek ale to sú iba tiež hlody. Inak si pestujem v záhrade klíčky, potom to kosím
angast
@afataga
tie tri sipky si daj ususit a budes mat dobry cajik . na lekvar by si toho mala malo. a z tych trniek by ti vyslo asi dva dcl vinka. len pekne zuzitkuj dary prirody. my cinzakari sme o toto ochudobneni.
jozka2
afataga,zaiste nechaj nieco aj pre vtaciky na zimu,ale aj vysus plody pre seba,hloh je veeelmi liecivy pohladaj to uvidis,zbieraju sa z neho aj listy, aj kvety aj plody ako lievie.
leomax
@afataga , v Krížovkách na každý deň dňa 11.09.2013 bol tento recept: Džem z hlohu a rakytníka: 1 kg hlohu zalejeme 1 l vody a varíme do zmäknutia na miernom ohni. Po uvarení precedíme cez sitko. 1 kg plodov rakytníka umyjeme a pretlačíme cez husté sito. Zmiešame s hlohom, pridáme 1 kg cukru a varíme na miernom ohni, kým zrôsolovatie. Naplníme do teplých pohárov, zaviečkujeme a necháme sterilizovať v rúre pri teplote 90 stupňov C asi 15 minút.
afataga
@jozka2 dakujem, tak cosi oberiem, ale vtaky to nezeru
@leomax vdaka, mozno by som aj trochu urobila, ak mi este poradis, kde najdem ten rakytnik :-), ale moze to byt dobre
radost
@afataga
rakytník nájdeš len u niekoho na záhrade-ak pestuje...voľne v prírode u nás nerastie...
leomax
@afataga , rád by som Ti poradil, ale v tomto momente nemám ani šajnu, čo to ten rakytník je a už vôbec, ako vyzerá :-(((
havino
doteraz som nevedela, čo je hloh, fakt, nemala som šajnu, vieš ako sme ho, ako deti volali, že panbožkove jablčka, čo sme sa ich my najedli, malinká kôstka je vo vnútri že ? ja by som usušila zopár, vraj je dobrý aj pri chrípke, na srdce a pre mňa odlož pre istotu ked zo silvi dostanem srdcovu neurózu a depresiu, zatiaľ ma baví, ako povie známa speváčka, ale čo ak motyka raz vystrelí a hlody budú pokračovať a rásť :-)
afataga
@radost dakujem, ale asi nenajdem, lebo takeho nepoznam
@leomax tak ja som na tom lepsie, lebo aspon viem ako to vyzera :-)
radost
@leomax
..rakytník rešetliakový...na Ukrajine /vraj/ vo veľkom pestujú a plody-liečivé používajú..tu sa vydala jedna Ukrajinka-tá ho aj -asi prvá-posadila..musí byť samec a samica...strýčko internetový najmúdrejší povie i ukáže...my tiež pestujeme-ešte nerodil..
leomax
@radost ďakujem, už som si to "vygooglil". Som prekvapený, aké to má parádne plody, Ale asi som sa s tým ešte nestretol. Vyzerá to neprehliadnuteľný strom, či ker.