Rôzne

Hladujete pred vinocnou večerou???

simonkamatkova - fotkasimonkamatkova, 23. decembra 2012

Zaujmalo by ma či kazdyneje pred tym ako ide sa večerat lebo ja si
niekedy niečo len tak tajne zobnem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

lusinkab
...no 26 rokov som hladovala ale tohto roku mame take mix Vianoce :-) takze od rana az do vecera sa bude jest :-)
slawi
No, hladovanie to zrovna nie je, nieco si musim dat aby ma zaludok nebolel:)
marianne
Nie, ani sme nikdy doma v stedrovecerny den nehladovali.Babka ma ucila,ze hriech ide do ust,nie z ust...davam si riadne ranajky bezmasite,slaby obedik....a bohatu stedrovecernu veceru.Ked sa v priebehu roka aj kontrolujem,tak v tento vecer nie,jem na co mam chut a kolko mam chut,samozrejme tak,aby ma neodviezli so zlcnikovym zachvatom..Inak glykemici,cukrovkari.... by ani dietovat nemali,pocuvala som minule pani doktorku..
abdul
Nehladujem. Zobnem keď mám chuť. A chuť mám stále.
frezia68
Deti,starší a chorí nemajú nejesť,veriaci podľa svojej viery a každý,ako sa naučil v detstve,či aké zvyky zaviedol vo svojej rodine :-)
simonkamatkova
Vidite ja sommyslela ze to sa spravne nesmie jest tak aj ja si zobnem niečo dietne a o kolkej hodine si večeriate lebo mi už o 17 :00 asi tak nejako
bubaya
Kedysi, keď som bola malé decko, maminka veľmi dbala na takéto zvyky. Vraj keď nebudem až do večere jesť, uvidím zlaté teľa. Nikdy som ho neuvidela, asi preto, že som nikdy nevydržala, vždy som mala nejaké zásoby, alebo som si niečo pri varení uždibla. Tatík vraj vydržal, nejedol. Sadol si do obývačky a preludoval nám na klavíri koledy a prespevoval k tomu. Myslel si, že už len Beno Blachut, sólista brnenskej opery, spieva lepšie. Privrel pri tom taktne dvere, aby nás nerušil pri varení. Prípadne aby ho nerušilo škvarenie sa masti. Raz som tam tak náhle vpadla, práve keď mal pauzu v hraní. A milý tatík dusil mastnú salámu z mastného papiera. Nuž nečudo, že nevidel nikdy to zlaté teľa. A keďže ja som po ňom, ani ja som ho nevidela. Už sa nepostíme, ale nejeme mäso, a na obed si dáme nejakú kašu, napr. ovsenú. Dúfam že tato tam kdesi z Chabenca, lebo on do neba určite odmietol ísť, nazerá do kuchyne a zalizuje sa. A možno tam v inej dimenzii majú k Vianociam ešte lepšie.
3sandra3
ja by som rada hladovala, ale akosi mi to nejde... samé dobroty, tomu sa nedá odolať :-))
mesiar50
Akurát teraz zahajujem hladovku,keďže od rána len papám,ale zajtra to v práci určite zhodím
afataga
my to robime tak, ze na obed si dame kapustnicu s chlebom a verec uz my s dcerou kapustnicu nejeme a tak sa neprejeme a je nam dobre
margaretka28
Určite nie, nemá význam celý deň hladovať a potom sa napráskať, to určite nerobíme, ja si ráno dám kúsok vianočky a kávu, na obed trochu kapustnice, jablko a večeriame o 18-tej.Deti pošleme na chvíľku von, aby počuli, kedy začnú zvoniť zvony na kostole, za ten čas príde Ježiško a ked vyzvonia, sadneme k stolu.:-)
margaretka28
Ešte som zabudla napísať, že tá hladovka nemá žiadny význam ani z kresťanského hladiska, pôst je iba dobrovolný, ale to znamená zdržať sa mäsitého pokrmu a nie hladovať.Ja varievam aj kapustnicu iba takú pôstnu,na vianoce sme ani doma nikdy inú nemali, potom robím na Silvestra takú riadnu s údeným kolenom.:-)
honestka
ako sa da hladovat, ked kuchyna vonia mozno najlepsie v roku?
Ani starka nas nenutial k tomu kroku a vzdy sme boli pri veceri vyhladoveni hlavne po tej pesej ture 3 km ist po krasne snehovo vrzgajucej ceste do kostola a spat a k prestretemu stolu si me sadali s tou najkrajsou farbou cervenej pleti.

Aj VAm vsetkym zelam taky krasny spomiekovy vecre, ktory mate v pamati ked sme boli detmi- lebo prave tie su nezabudnutelne a ostavaju v pamati az po alzheimera...
kimlo
Ja tiez nejem...ale nejaký ten fernet si dám... :-)
evanaaa
Nieže by som sa postila a hladovala, ale stáva sa, že nemám čas a ani chuť, ja ozaj dobrovoľne nejem, ale až tak mi to nevadí, som zvyknutá, aj keď ako diabetička by som jesť mala. Naša mama to dodržiavala, pochádzala z nábožnej rodiny, kde sa všetky zvyky dodržiavali, trochu to preniesla aj na nás, ale už sa nepamätám, ako sme to my deti dodržiavali.