Varenie

HĽADÁM

frezia68 - fotkafrezia68, 15. februára 2010

recept na falošný krémeš.Piekli sme ho asi pred 55 rokmi a na Gemeri bol známy pod názvom hamiš krémeš.Nebolo to lístkové cesto,ale mi ho pripomína salajka,ktorá bola prísadou cesta a jej " vôňa" :-) .Ak ho niekto pozná-poteší a vopred ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

17 komentáre k článku
Poznám a ako malé dieťa som vlastne ani iný krémeš nepoznala, takže sa mi zdá divný názov falošný krémeš. Keď sa začalo predávať to čudo z lístkového cesta a vodovej plnky, čo stálo deväťdesiat halierov a nazývalo sa krémeš, nechápala som. Ten bol podľa mňa falošný. Oproti krémešu na aký som bola zvyknutá bolo hnusné. Ja som si recept uchovala, aj keď som ho dlhé roky nepiekla, lebo salajka sa z trhu vytratila. Piekla som ho len keď sme sa vrátili z Maďarska, kde salajku bolo dostať v malých plastových súdočkoch, ale ak sa nepoužila hneď, vyprchala. Takže ten recept pridám.
Ďakujem Sovka 62,opíšem si ho vďačne a budem zháňať jeleniu soľ-salajku.Pripomeniem rodine detstvo týmto zákuskom,lebo pri stretnutiach 4-5 krát do roka všetci súrodenci(roztrúsení po Slovensku) radi vítajú podobné spomienky.
Salajku nemusíš zhánať. Ja ju kupujem v Jednote a mávajú ju stále, už viac rokov. Je v 10 gramovom balení, akurát na krémeš a na rozdiel od maďarskej nevzprchá tak rýchlo, takže ju môžeš mať v zásobe.
Keď som sa vydala do Veľkého Krtíša, moja svokra tiež tento krémeš pekávala, no už pekných pár rokov nevarí a ani nepečie. Pýtala som, či nemá recept, no už si naň nespomína.
Aj moja mama ho pekávala keď sme boli ešte deti, veľmi nám chutil a určite bude mať recept. Zistím a potom ho môžem aj ja napísať.
Já mám recept na medový krémeš, ale tam se dává soda bikarbona, tak to asi není ono, ale tu salajku už používám delší dobu do rakviček.Kdysi se prodávaly v cukrárně a stály 1 Kčs a plnily se šlehačkou.Môj protřední syn je má moc rád, tak je peču dost často.
chemicka mi povedala, ze nie je velky rozdiel medzi pouzitim
(VELMI CERSTVEJ-sody bicarbony) a salajky, ked som pracne hladala recept spred 50 rokov ktory sa volal originalne Bohemka.
( je to terajsia Marlenka?) tam sa to vtedy nazyvalo : jelenia sol, takze neviem, ci je to ozaj tak, ked pisete ze nejaky rozdiel predsa len je. Moze niekto odpovedat?
Dakujem za odpoved, davam tu dokopy "kucharku" pre moje nove pokolenie a tak ma zaujimaju originalne a stare recepty.
Aj preto dakujem za Varechu! ....
Tak teraz som trošku zmätená. Recept som pridala pred pár dňami pod názvom Hamiš krémeš salajkový. A vy ste ho nenašli? Bol aj v dennom súhrne. Zato dnes som denný súhrm nedostala a tak ani neviem, či sú v ňom recepty, čo som pridala včera. Aj niektroé moje príspevky, ktoré som poslal do diskusie/zážitkov nenachádzam, tak neviem, čo sa deje.
Pre honestku: nemyslím si, že sóda bicarbona bude správnou náhradou. To o čom píšeme je amónium, ľudovo sa nazýva aj salajka a niekde zas jelenia soľ. Stále je to to isté. Keď ho pridáš do cesta a dáš cesto piecť, citíš charakteristický zápach amoniaku. Ten sa, samozrejme, o chvíľu stratí, amónium vyprchá a zostane po ňom len krásne skyprené cesto.
Ďakujem Sovka,našla som ho v receptoch a už je spoľahlivo uložený nie na monitore,ale doma.Nevedela som,kam ho pridáš,už sa orientujem :-)
@sovka62--dakujem ,
vzdy som si myslela, ze je tam predsa len rozdiel. bohuzial tu salajku (amonium) tu ja neviem nikde najst v prevedeni pouziatia do jedla, preto som sa chcela uspokojit so sodou bicarbonou.
Honestka,veď Sovka mi poradila,že ju dostať v Jednote.Tak som tam naklusala a ozaj-majú.
@frezia68 ,
dakujem, citam pozorne, lenze ja som v Canade uz dlho, takze na nase suroviny si uz tak presne nepamatam a potom-tu je to dost odlisne ked chcem robit fantasticke recepty z domova, musim vela upravovat. uz samotny cukor a muka je odlisna, sol, voda, mlieko, nic mi zo zaciatku podla nasich receptov nevyslo, navyse tu mame len hladku muku.
dakujem za kazdu radu a ked sa na nieco pytam, tak je to vzdy so zdvorilostou, tak sa na mna nehnevajte...
No ciao "honestka" from Canada. 6. rok žijem v Des Moines in Iowa a tiež som mal dlho problémy s potrebnými ingredienciami, bez problémov dostupnými na SVK. Časom som si pomohol v Europfood tu v DM, potom u Poliakov vo Waukishi a Milwoki VI až môj priateľ ma naviedol na dve webové stránky, kde si môžeš objednať podľa ponuky a potrebné dostaneš určite až k dverám domu. Tu sú adresy: www.vltava.us/eshop - je v Chicagu a www.slovczechvar.com - je v New Yorku. Liptovskou plnotučnou horčicou ma pravidelne zásobuje (poštou) moja dcére Bábika Angelika z Košíc, ak potrebuješ, veľmi rád sa s Tebou podelím. Veľa chuti do varenia, pevné zdravie a silné nervy, Ferry_srácz of Cassovia, from DM in IA. Dozdziveňa! ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com
Prepáč mi, Honestka,nevedela som,že si za morom.Tiež som sa mohla dovtípiť.Na to,že si V Canade,sa veľmi pekne vyjadruješ.Nuž,to by Ti trebalo poslať Salajku,nedostávaš nejaké balíčky zo Slovenska?
Sracz,ta šak Ty ši vychodňar,ne?A skadzi ši ? No,ale odpovedac nemušiš,to som len bars zvedava.Ta Dozdziveňa a nerob nam tam haňbu :-) .
@sracz : Pozdrav do Iowa!
dakujem za linky urcite vyskusam ako funguju objednavky od nas.
tu mame tiez polske, nemecke, madarske a talianske deli avsak nie vzdy clovek v nich najde prave to co hladame. A potom snad je to aj preto, ze sme tu tak strasne daleko a vsetko dnes prepocitava na peniazky a dovoz sa stal priserne drahym, niekedy gulim ocami, co za taky kusticek pytaju, ale chute su tu a tak kupujeme, pretoze nase chutove pohariky z domova nam pretrvavaju, hoci sme tu uz desatrocia.
Uz som si objednala to ammonium, chem ho silou mocou vyskusat ako ten kolacik bude chutit takto originalne, nie so sodou bicarbonou...