recept na falošný krémeš.Piekli sme ho asi pred 55 rokmi a na Gemeri bol známy pod názvom hamiš krémeš.Nebolo to lístkové cesto,ale mi ho pripomína salajka,ktorá bola prísadou cesta a jej " vôňa" :-) .Ak ho niekto pozná-poteší a vopred ďakujem!
@zareaguj
(VELMI CERSTVEJ-sody bicarbony) a salajky, ked som pracne hladala recept spred 50 rokov ktory sa volal originalne Bohemka.
( je to terajsia Marlenka?) tam sa to vtedy nazyvalo : jelenia sol, takze neviem, ci je to ozaj tak, ked pisete ze nejaky rozdiel predsa len je. Moze niekto odpovedat?
Dakujem za odpoved, davam tu dokopy "kucharku" pre moje nove pokolenie a tak ma zaujimaju originalne a stare recepty.
Aj preto dakujem za Varechu! ....
vzdy som si myslela, ze je tam predsa len rozdiel. bohuzial tu salajku (amonium) tu ja neviem nikde najst v prevedeni pouziatia do jedla, preto som sa chcela uspokojit so sodou bicarbonou.
dakujem, citam pozorne, lenze ja som v Canade uz dlho, takze na nase suroviny si uz tak presne nepamatam a potom-tu je to dost odlisne ked chcem robit fantasticke recepty z domova, musim vela upravovat. uz samotny cukor a muka je odlisna, sol, voda, mlieko, nic mi zo zaciatku podla nasich receptov nevyslo, navyse tu mame len hladku muku.
dakujem za kazdu radu a ked sa na nieco pytam, tak je to vzdy so zdvorilostou, tak sa na mna nehnevajte...
dakujem za linky urcite vyskusam ako funguju objednavky od nas.
tu mame tiez polske, nemecke, madarske a talianske deli avsak nie vzdy clovek v nich najde prave to co hladame. A potom snad je to aj preto, ze sme tu tak strasne daleko a vsetko dnes prepocitava na peniazky a dovoz sa stal priserne drahym, niekedy gulim ocami, co za taky kusticek pytaju, ale chute su tu a tak kupujeme, pretoze nase chutove pohariky z domova nam pretrvavaju, hoci sme tu uz desatrocia.
Uz som si objednala to ammonium, chem ho silou mocou vyskusat ako ten kolacik bude chutit takto originalne, nie so sodou bicarbonou...