Varenie

Hľadám recept na robenie čajovky

joevinohrad - bez fotkyjoevinohrad, 1. mája 2017

Diskusia k téme

rulik
ak som dobre vygooglil, tak čajovka je nejaký salám, zadaj do googlu a je ich tam stovky
evanaaa
Čajovka je mletá mäsová nátierka v črievku obalená masťou, kedysi, pred rokmi som si ju často kupovala, tá dnešná už nie je taká, receptúru asi zmenila tak, ako všetko, čo sa kedysi vyrábalo a chutilo a dnes je to len úbohá napodobnenina ( asi ako aj pečeňová paštéta v tehle, bývala výborná), škoda, nechápem, prečo to, čo bolo dobré dnes už nie je, či sa zmenili chute alebo ľudia......no, receptúru žiaľ nepoznám, tak ti asi veľa nepomôžem.
evanaaa
Takže: Čajovky sa vrábajú čiste len z bravčového mäsa a to 40% chudšieho a 60% tučnejšieho, ktoré sa dobre pomelie, možno aj viackrát, aby sa dosiahla kašovitá konzistencia, mieša sa s korením - no s akým, neviem - a údi sa dva dni studeným dymom. Toľko som zatiaľ zistila, možno by pomohol nejaký mäsiarsky odborník, najmä s tým ochutením zmesi.
evanaaa
A zabudla som - jasné, že sa musí pred údením plniť do umelých čriev, nie živočíšnych ( vraj Cutisin...sa volajú), ale asi na značke nezáleží.
bubaya
Poznám niečo podobné z Nemecka, volá sa to Teewurst, ale nie je to obalené v tuku, a je buď jemný, alebo hrubo mletý, väčšinou aj údený. Ale recepty len v nemčine:



alebo hrubý:  selber-wurst-machen.de/WP/teewurst-grob/...

Ak chceš, preložím, ale až v stredu.
joevinohrad
ok: humor:

zabudol som:
autor tejto dobrotky bol pan MACESKA
myslim ze to on okorenil,a potom umrel a nedal nikomu recept na korenie.