Rôzne

Glaukom a nízky tlak :-(

marcy - fotkamarcy, 20. januára 2014

poraďte prosím,ak má skúsenosti.....ako sa dopracovať k vyššiemu
tlaku,bez alkoholu kvôli iným liekom,ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marcy
prosím zmazať jednu diskusiu,neviem akým spôsobom som sa dopracovala k duplicite :-)
radost
manžel má celý život nízky tlak...nevyriešil ničím..lekár povedal : radšej nízky ako vysoký..:-)
skúšal rozmarín..červené víno...
žije s tým...
smejkad
suhlasim s radost, aj ja mam nizky tlak a zijem s tym, kavu pijem len pre chut (rano a naobed) lebo desat minut po vypiti uz by som spala, guaraa od niektorych vyrobcov mi zabera celkom dobre, ale nie od vsetkych-treba asi vyskusat, moze to byt individualne, vsimla som si vsak, ze ked dodrzujem pitny rezim, citim sa lepsie, rovnako cesnak a bylinkove caje mi robia dobre, ale ake-to ti nepoviem, ked sme vonku, pozbieram vsetko, co poznam z atlasov lieciviek a potom to pijem ako zmes :-)
torticka
Aj ja mám celý život nízky tlak. Jedna pani lekárka mi povedala, že si môžem dať ráno za štamperlík kvalitného koňaku. Aj mužovi som povedala, že si dám. Akurát bol v akcii koňak nemenovaný Ararat. Koňak ostal v obchode a ja nič nepijem, lebo mi ho nekúpil. Takého mám muža. Pačmaga jedna.
paploska
:-) veľa pohybu a iných aktivít. do práce pešo, nepoužívať výťahy :-) , piť veľa tekutín (voda a čaje). a ideálne je pestovať aj nejaký šport....ja riešim opak. ozaj a naozaj platí, že na nízky sa na rozdiel od vysokého neumiera :-)
marianne
@paploska aj pohyb by bol,...,pijem - 2l len cistej vody denne okrem inych tekutin,kavy pijem tiez dost...a nad stovku vrchneho sa nemozem prehupnut o spodnom nehovoriac...asi aj genetika zohrava svoje...
marcy
na nízky tlak sa neumiera,ale nedokrvuje mozog,oči ,uši....šumenie v ušiach je ako psychický teror :-(
radost
môj muž denne ráno cvičí-už desaťročia..je štíhly,športový typ..pohyb je jeho život...ale tlak to nedvíha..často má málo energie..je ospalý..ťažkosti s pamäťou..sústredením....
nie je to to najhoršie..čo môže človeka trápiť..
treba sa poznať..a ked nevieme si pomôcť..prijať sa..
marianne
@radost ved toto, problem s pamatou zatial nemam:-)),aj sustredit by som sa vedela:-) ale ospala a energiu to berie,.....som sa s tym naucila zit...
paploska
@marianne tak to ti mierne závidím :-) ten môj horný sa zas veľakrát nevie dostať pod 140 :-( a genetika je naozaj sviňa :-)
elixir
Tiež mám nízky tlak väčšinu času... Napríklad alkohol mi vôbec nepomáha, ani káva, tú mam tiež len od chuti...ale zistila som, že najviac bývam ospalá po jedle; kým som to pochopila, som sa vždy cítila veľmi unavená... takže z mojej skúsenosti by som radila častejšie menšie porcie. A samozrejme, pohybom a pitím si človek pomôže ešte viac, nielen ohľadne tlaku. :)
marianne
nemas co @paploska :-) ver mi,ked si nameram tak 85/64,to musim chvilu sediet az sa mi v hlave rozsvieti a hodinu neviem,kde je sever...k obedu trosku poskoci okolo 100-ky, chodim ako matoha..
marianne
ale mam vela znamych, co naozaj mlady a stihly ludia trpia vysokym krvnym tlakom aj stresy robia svoje,ale ani tie na mna neplatia:-)
marianne
@paploska skus horcik,ja ho musim uzivat pravidelne spolu so zelezom koli anemii a ten vraj znizuje tlak,aspon tak mi lekarka hovorila,ale nepomozem si...
paploska
@marianne no ja ho mám už 20 rokov :-) (zistený) podľa mňa ho mám aj od skoršieho ranného veku :-) a verím, že aj ten nízky potrápi. ale ten môj vyplýva skôr z povahy ako z niečoho iného :-))) a MG vyskúšam, ďakujem za typ..
radost
@2010
tak tento obrázok mám pred očami denne :normálne solené jedlo...plus..solničkou ešte prídavok priamo do úst..to robí muž..:-)
marianne
@paploska a okrem toho si usetrena od sumenia v usiach ako @marcy pise a sustavne ladovych rukach a nohach:-))) napisem Ti do TS ako sa vola magneziovy pripravok,ktory mi znizuje uz aj tak nizky tlak:-) opytaj sa nan svojho lekara...ale pisu na krabicke, ze je pri ochoreniach srdiecka a ciev,dostat ho volne bez predpisu...
janger
@marcy , spominas aj glaukom...Na to co pouziva? Ake lieky? Okrem toho spominas uzivanie inych liekov. Nema niektory z tych liekov vo vedlajsich ucinkoch znizenie tlaku? Inak, napriklad aj caj (alebo ine vyrobky) so sladkym drievkom zvysuje tlak. Ale so solou az nejako moc radsej neprehanat. Aby nenarobila zase ine skody.
viera1
@marianne ja som na tom ešte "lepšie".Keď mi nová obvoďáčka v 17-tich rokoch zmerala tlak,doslova vytreštila oči (80/55).Povedala,že sa s takým niečím nestretla (no,mladá).Mám spolužiaka lekára a ten ma pred 35 rokmi upokojoval,že nič netreba riešiť,že tlak sa mi zvýši po tridsiadke...a nič.Keď som robila nočné,tak som si po príchode domov urobila smrťáka kávu a tak som išla spať.Bez kávy som zaspala tiež,ale po prebudení mi dunelo v hlave ako na koľajniciach.Pred operáciami sa lekári vytešovali,aký mám vzorový tlak (120/80 od strachu), mne bolo zle a mala som závrate.A takto fungujem,ale nemôžem surový cesnak (znižuje tlak!),alkohol ani víno nepijem (viem,že by pomohlo), neznášam a mám ešte jeden poznatok.Pokiaľ ma po jedle berie na spánok,tak mi neprospelo.Ako sa hovorí: vysoký tlak je nebezpečný a nízky nepríjemný.
marianne
@viera1 taky hezky:-) aj taky bol, v tehotnosti...vedela som,ze sa mi nejaka machula prihovara a to ze vraj primar,nedal sa identifikovat:-), ved to vypijem kavu a idem spat...ale cesnak si neodopriem,mam ho strasne rada..co sa alkoholu tyka,tiez mu neublizim,sem-tam fernet alebo horka demenovka stamprla,ked je partia:-)nechuti mi a vinar nie som..no co,len aby horsie nebolo.nie je to ziadna tragedia,je to akurat neprijemne a zimomrivo...
ocko
ja som bola v nemocnici a tam mi prisla sestricka odmerat tlak a ten bol 50/60 pozrela sa a zavolala dalsiu a ta namerala tu istu hodnotu tak sa pytam co je a ona ze mam nizky tlak tak som jej povedala ze srdiecko je na prechadzke a ze pride tak sa upokojila prisiel lekak a kazal davat nohy vyssie a tak prudi lepsie krv dnes uz mam normalnu hodnotu 120/80to je moj zazitok neni to nic prijemne ale da sa na to zvyknut len tolko..
evanaaa
myslím, že ani vysoký ale ani veľmi nízky nie je dobrý, ja mám hypertenziu, čiže vysoký a liečim si ho (až do konca života). Ale neviem, mne aj lekárka poradila pri vysokom tlaku magnézium takže pochybujem, že by mal tlak zvyšovať, alebo som zle čítala? A glaukóm nie je z vysokého tlaku, ak ho máš na mysli? Alebo aj z nízkeho?
radost
@marianne
vdaka..
myslím si - že žiadny názor nie je furtastáleanavždy platný...:-)
musíme byť "plastickí" a nie fanatickí...všetko je vo vývoji...podlieha zmene..i názory na zdravú stravu...atd..
viera1
@evanaaa dôležitý je vnútroočný tlak (mimochodom kedy si bola na kotrole u očného?).Oftalmológovia sa hrozia času záhradiek,vtedy majú "sezónu".Ľudia si neuvedomujú,ako si poškodzujú zrak pri prudkých pohyboch a zohýňaní sa nad hriadkami.Mňa tam učili narátať do päť,ak mi niečo spadne na zem a potom sa pomaly zohnúť:
 www.zelenyzakal.sk/zeleny-zakal/glaukom/...
pavas
@marcy ak máš glaukóm a očné kvapky Ti znížili krvný tlak tak treba ísť k očnému a skúsiť iné očné kvapky. Kamarát mal tento problém a po zmene kvapiek to prešlo.
viera1
@marianne nie je to tak dávno,čítala som štúdiu,ako si títo ľudia ničia ľadviny.Prepočítal vedec,koľko musia viac prefiltrovať a aký to má na nich dopad.Je predsa rozdiel robiť v horúcej prevádzke a sedieť v kancelárii.
marianne
@viera1 ja tiez tak okolo 2l dam v lete,v zime menej, koli tomu tlaku,aj tak to nepomaha....ale ja by som s nim aj suhlasila...mam kamaradku,ktora rano o 9 ma v sebe uz liter vody+kavu+caj...ona denne stiahne 4-4,5 l tekutin.vravim jej: neprehanas? Tvrdi,ze musi,inak je sialene smadna a dehydrovana...
ericka
Určite káva nepomáha /a ak,tak len na chvíľu/.Káva skôr odvodňuje.Aj ja som si to dlho o káve mylne myslela a pila som ju naozaj často. No ani to nepomohlo. A popri mojich zdravotných problémoch spojených aj s nízkym tlakom mi lekári odporúčajú na zvýšenie prisálať viac jedlá a piť veľa tekutín, hlavne niektorých druhov minerálnych vôd...
viera1
@ericka mňa káva držala celý život na nohách,bez nej by som bola ako Šípková Ruženka.A na pitie stačí obyčajná voda,žlčník mi vybrali ,keď som mala 21 rokov a lekár mi tvrdil,že aj moje pitie minerálky k tomu dopomohlo.Odvtedy pijem vodu z vodovodu.
evanaaa
@viera1 , naposledy som bola u očného minulý rok, ako diabetička si musím dávať pozor okrem iného aj na oči, a moja lekárka ma posiela každý rok, a nielen k očnej, ale napr. aj k endokrinologičke, kde mi zistili zlú funkciu ( zníženú činnosť) štítnej žľazy. Takže aj tam chodím často.
viera1
@evanaaa nemyslela som konkrétne teba,mala som to inak formulovať.Je mi jasné,že ako diabetička si pod stálou kontrolou a viem,že si diabetička.Muž bol tiež diabetik,tak viem ako to funguje.Ale ľudia nedbajú veľmi na svoje zdravie a je mnoho chorôb,ktoré nebolia (skrytí zabijáci).Mala som susedu,ktorá sa priznala,že nebola u lekára 27 rokov (!),u žiadneho.Mohla ešte žiť.
marcy
ďakujem Vám za príspevky....nízky tlak nedokáže (okrem iného ) vyživovať očný nerv,celkovo mozog,hrozí demencia :-( takže nie len nepríjemný,ale nebezpečný....ak vodu vytlačí len na ôsme poschodie z trinástich poschodí nerobí to dobrotu
kvapky na glaukom niektoré režú oči ako ďas,čo sú menej agresívne,majú zlé vedľajšie účinky na ľadviny ( v čínskej medicíne je prepojenie ľadvín a očí ) som dosť smutná,frustrovaná ...
bozulka
So soľou aj s pitím velkého množstva tekutín by som bola veľmi opatrná.Neviem či som prehliadla tvoje hodnoty Tk.Ja som celý život mala 90/70.Po príchode do pôrodnice sa mi zvýšil na 110/80,ale bol potom problém po pôrode...60/40,musela som ostať na sále za prítomnosti lekára a sestry 2hod.Všetko dobre dopadlo až do chvíle keď som po rokoch išla do práce,prechodila som chrípku,hneď zapálené mandle,teploty a ja som bola stále v práci...skončilo to kolapsom,no a odvtedy / 1984/ si liečim vysoký tlak.Skúsenosť?Nepodceňovať žiadne ochorenie!!!
Čo sa týka glaukomu..doporučujem nepodceňovať!!!.Ja som skoro prišla o zrak a lekárka na očnej klinike sa čudovala,že som nedostala mozgovú príhodu.Brala som veľké množstvo liekov aj kvapiek do očí / mám 3 druhy/.TK,diabetes,cholesterol,cievne ochorenie a čo ja viem čo ešte som si povedala dosť...2 roky používam alternatívnu liečbu a všetko sa mi dostalo do normálu.Zo 17 liekov denne zatiaľ užívam už iba 3 druhy +očné kvapky,očný tlak mám skoro OK,hoci poškodenie zraku sa už napraviť nedá,ale zatiaľ sa nezhoršuje.
Dosť neskoro som prišla nato,že základ dobrého zdravia je: zdravá strava /nie diety/ jesť minimálne 5x denne,vyhýbať sa stresu /viem je to ťažké /pozitívne myslieť,primeraný pohyb na čerstvom vzduchu...Prepáč,trošku som sa "rozbehla",žiaľ ja som na tieto doporučenia prišla dosť neskoro -lepšie neskoro než vôbec... Želám ti aby ťa opustili všetky zdravotné problémy aby si sa mohla venovať príjemným veciam...napríklad - vareniu!
marcy
@bozulka ,ďakujem pekne za Tvoj príspevok :-) veď to,že ja očný tlak mám nízky a predsa CT poukázalo na zhoršenie ochorenia,aj s liečbou kvapkami....kúpila som si knihu Bylinkový receptár,zatiaľ som zohnala prasličku,echinaceu,kvet nechtíka...ešte mi chýba veronika,očianka,snáď do konca týždňa zoženiem a budem popíjať .....+ kúpele v prasličkovom náleve s ponorením ľadvín.Iróniou je to,že v lete som z medze kosákom zkosila krásnu prasličku,skončila v odpade :-(
viera1
@marcy v tom linku,ktorý som pridala píšu,že 30% ľudí má normálny vnútroočný tlak.Takže je to genetická a vývojová vada.Želám ti,aby sa ti podarilo zvládnuť túto nepriaznivú situáciu.Oftalmológia je odbor,ktorý napreduje v rámci nových poznatkov a technologických postupov azda najviac z medicíny a je neuveriteľné,čo všetko teraz dokážu.Verím,že aj v tvojom prípade sa čoskoro nájde spôsob,ako ti pomôcť.
rose12345
Chcela by som radu mám posledny týždeň a pár dni nízky tlak vypijem aj 2l vody dám si kávu,colu,čaj pohyb sa moc nehybem aní nesportujem lebo nevládzem alebo mi pridem nevoľno. Ďakujem