Rôzne

Gastropostrehy z nemocnice.

stefanm - fotkastefanm, 27. decembra 2012

Toto sú postrehy z môjho skoro mesačného pobytu v dvoch nemocniciach . Zámerne nepíšem z ktorých . Berte , prosím , tento príspevok z literárneho hľadiska ako faktografický fejtón , v žiadnom prípade nie ako kritiku . Sú to len nesúvisle postrehy ktoré vo mne rezonujú a preto vám ich chcem sprostredkovať . Z gastronomického hľadiska pri dlhšom pobyte v nemocnici môžete , okrem iného zažiť aj toto :
R a ň a j k y : dva „východoslovenské“ rožky ktoré sa krušia už pri pohľade na ne , dva kusy chleba , jedno(!) mini maslo , jeden trojuholník tavený syr alebo jeden mini lekvár , hrnček teplého mlieka alebo „kávy“ a nožík od príboru . A v nedeľu asi sedem centimetrový kus vianočky v celku plus mini maslo a hrnček kakaa . No a samozrejme nožík od príboru . A , asi ako nedeľná pozornosť – servítka!!(ale raňajky som za svojho pobytu nemal často lebo som musel byť asi päťkrát až do druhej poobede nalačno . Stále som čakal na zákrok a furt mi potom povedali , že : ... „zajtra určite“!!
O b e d y : mištička (priemer asi desať a výška päť centimetrov = tridsať až tridsaťdva polievkových lyžíc) polievky v ktorej bola každý deň mrkva obohatená niťovkami alebo dvoma- troma haluštičkami . Každý deň inej hustoty a slanosti . Hlavné jedlo sa skladalo prevažne z kuracieho mäsa (pravdepodobne Poľského pôvodu!) na rôzne spôsoby (najlepšie bolo fakt výborne upečené stehno!) s celkom prijateľnými prílohami – zemiaková kaša , alebo ryža alebo tarhoňa . Raz bola aj varená hovädzina ale to málo kto dokázal požuť . K tomu dva-tri slivky alebo lyžica cvikly a komplet príbor .
V e č e r e : pre mňa neskutočné prekvapenia a zážitky ! Nečakane - varená , sladká ryža v mlieku posypaná grankom a jablko , určite z Kauflandu , to veľké tvrdé čo sa nedá ani s vlastnými zubami z neho odhryznúť a nie to ešte s mojou protézou ! A k tomu polievková lyžica ! Alebo : jeden a pol centimetra „vysoká“ bublanina s prekvapením – nevykôstkovanými kompotovanými čerešňami , rozmer bublaniny asi dvanásť krát desať centimetrov v počte dva kusy a k tomu čaj a banán . A samozrejme polievková lyžica . Občas bola aj nevarená večera : štyri kusy „predvčerajšieho“ chleba , jedno(!) mini maslo , pol centimetrový kus šunkovej salámy , čaj a ovocie (pomaranč alebo grapefruit) .
Ak vám má kto denne doniesť z bufetu šunkovú bagettu a aspoň dva balenia „diskokeksov“ a tatraniek a kávu z automatu tak sa to dá bez problémov vydržať .
A pretože na všetkom zlom je kúsok niečoho dobrého tak vedzte , že pocit po návrate domom , keď sa zdravotne cítite lepšie a môžete bez problémov pristúpiť ku kuchynskému drezu a šporáku a tvoriť sám svoje jedlá je neopísateľný a úžasný . Ja ho teraz prežívam . Tak mi záviďťe !

@zareaguj


Diskusia k téme

milad
...súhlas, mám podobné zážitky, aj keď len z pôrodnice. Pri treťom dieťati som preboha prosila manžela, aby mi z domu niečo jedlé priniesol. (Mal čo robiť postarať sa o prvo a druhorodené. )Len, aby sa mi naštartovala mliekotvorba, nech sme čím skôr doma. Nekomentujem spôsob podávania jedál, ...ako na fronte. Hm, asi by sa mali zvýšiť odvody do zdravotných poisťovní, nech máme aký-taký štandard ;-(
irenaw
veľmi podobne sa mi vybavuje jedálniček mamy, keď bola pred pár rokmi asi mesiac v nemocnici. raňajky suchota neskutočná... na obed dominovala slaná, múčna a nijaká chuť... večera bola testom kreativity na využitie zbytkov, väčšinou sa to dalo nakrájať do tvaru tehly, väčšinou v tom bola strúhaná alebo krájaná mrkva, väčšinou to nemalo farbu ani chuť, vždy to vyzeralo akoby to už niekto raz zjedol. Ale aj tak musím napísať, že jedlo nebolo to najhoršie :-( Tak nech sa máš stále lepšie a užívaj si varenie
afataga
to si bol v akejsi luxusnej nemocnici, moj muz bol vlani 10 dni, par krat som videla obed aj veceru, obed bolo casto nejaka kasa neurcitej farby a zlozenia, jedine co bolo iste, bol strasny smrad, ktory sa siril z taniera, mne to pripominalo pomyje, ked s nimi babka krmila prasiatko. Raz bolo cosi ako halusky, to aspon vidno, co to je. Vecera bola dva studene parky, asi hydinove, taveny syr a dva kusky chleba, nijake ovocie som nevidela, ani som o nom nepocula, na pitie nieco akoze caj. Kazdy den som nosila vlastne bagety, alebo oblozene chleby, kolaciky a pod., lebo mi to asi nebol prezil :-) takze si to uzivaj pri svojom sporaku, dobru chut prajem :-)
marianne
No aj mne sa zda,ze si tam mal interhotel,ja som naposledy dostala suche hrianky a caj.
frezia68
Ale veď Ty si mal protekciu!My sme si museli príbor doniesť.A keď sestru odviezla sanitka o 15,3O hod. a po všetkých vyšetreniach,infúzii a konečnom verdikte"hospitalizovať" sme zakotvili v nemocničnej posteli o 0,40 hod. nad ránom ,poprosila som sestričku o kúsok chleba,alebo niečo pod zub,lebo sestra nejedla od 13.-ej hod. a nemohla som vedieť...(ospravedlňujúco a veľmi pokorne od únavy),doniesla kúsok polosuchého krajca a dala na nočný stolík ( obrúsok,tanierik ?...v mojej fantázii tam boli všetky bacily a ja by som ani nedotkla) ale sestre zasvietili oči a hneď jedla.Ešte som vypýtala pohár na vodu ( a cítila som,aká som otravná,tak som vyzvedala,či nemajú čaj),aj som vlažný dostala.No,nemajú sa niekedy v base lepšie?Ale som vďačná,že sa vrátila domov,lekári sa snažili. Tak @stefanm ,vítaj zasa na Vareche a nemocnice obchádzaj :-)
domacapani
Jaj. Jaj. Jaj. Ja som bola len jeden a pol dna v nemocnici, ale kedze mi nemal kto doniest jest, tak som bola hladna. Doniesli mi cestoviny neidentifikovatelne, ktorych som sa nemohla ani dotknut. A pit som chodila ...... ved viete kde.
isabel2
Možno u nás je to výnimka ,ležala som skoro dva týždne v nemocnici ,vážim si ochotných ludi,lekárov a personál,čo sa týka jedla bolo veľmi dobré.Bola som ležiacou pacientkou,takže si nesmierne vážim ich prácu.A veľmi dakujem ľudom-anielom,ktorí pomáhajú tým,ktorí to veľmi potrebujú,ako napríklad ja pri zlomenej chrbtici.Vdaka nim som v poriadku.Zaslúžia si môj obdiv a úctu.
isabel2
Možno sa patri aj povedať,som z Michaloviec a ležala som na traumatol.odd.-všetkým moje veľké DAKUJEM pacientka
babidka
@stefanm , to musela byt velmi dobra nemocnica !:-) Dostaval si dokonca ovocie ! To sa mne stalo za cely moj pracovny zivot asi 3x , ze sme mali k jedlu ovocie . Robila som totiz v nemocnici 32 rokov ....Ale clovek si zvykne a mne casom v praci aj celkom chutilo :-) Podotykam , ze sme dostavali na obed presne to iste ako nasi pacienti :-)
Horsie to bolo nedavno , ked som bola ako pacientka v nemocnici v Michalovciach ...ako @isabel2 . Nuz , nadsena som prave nebola :-) Na druhej strane - prisla som tam na par dni na mensiu operaciu a nie na gurmansky vylet a tak som to zobrala ako prilezitost na schudnutie :-))) Vyliecit ma vyliecili , personal sa snazil a ja som odisla aspon dobre hydratovana/ radsej som pila vodu ako jedla / a bez bolesti v kolene :-)))
ajuscha
Ja som bola v nitrianskej nemocnici naposledy pred tromi rokmi-tiež mesiac a musím povedať, že varili dobre a na raňajky sme okrem ovocia (jablko, pomaranč, banán) dostávali aj jogurt. Čaj bol vždy - sladený a nesladený.
marika9
Bola som viackrát hospitalizovaná a o špitálskej strave niečo viem. Bez podpory z domu sa to nedá prežiť. Naj bolo, že si pacientky kradli jedlo, lebo boli hladné. Nikto sa nestaral, že druhej polovici sa potom neušlo. Niektoré si vytiahli zásoby z domu, iné si objednali pizzu. Teda donáška jedál tam fičala celý večer.
tothka
Ja tiež nemám práve najlepšie spomienky na môj posledný prechodný pobyt v nemocnici, ktorý trval asi desať dní a moje prvé raňajky po týždni bez možnosti pohybu a samozrejme bez polohovania by sa asi skončili nežiadúcim prelľžením pobytu, možno aj na inom oddelení, pretože keď som sa zohla pre tanier s párkom, položený na najnižšom mieste vozíka, už som aj nosom prerážala vrchné použité taniere. Ešte že sa našiel galantntý spolupacient, ktorý ma zachránil. No ale nie každému sa podarí, aby ho z nemocnice vyprevádzal fotograf., ktorého zavolali, aby mi spravil foto s prepáčením môjho podmáčaného a preležaného zadku. Čo keby som sa sťažovala a obvinila nemocnicu zo zanedbania starostlivosti o pacienta. Vyplýva mi z toho jedno - Štefan buď rád že si doma vo svojej obľúbenej kuchyni- ja som tiež bola rada, nevieš si predstaviť ako.
cistinka
Štefan vitaj doma, zabudni na nemocničnú stravu a uvar niečo famózne, hoci aj pigi čaj s citrónom :-) Budeme sa tešiť na tvoje recepty...
jerica
@stefanm vitaj a nič nepýtaj , presne ako naša @cistinka , si tu a snaž sa zabudnúť na všetko čo bolo pre teba (možno) zlé , mysli a rob len pozitívne :-)
tatranocka
@stefanm ešte je jedna možnosť ako to zlepšiť-prihlás sa za šéfkuchára do tej nemocnice,pacienti ani nebudú chcieť odísť,či ?
eva53
nedá mi nereagovať, ja som ležala v košickej fakultnej nemocnici 8 x po operáciách od r.1994, nerátam do toho 2 pôrody,pretože 6 mesiacov z tehotenstva som strávila doslova pripútaná na lôžko bez možnosti ísť na toaletu a podobné drobnosti. Stále som mala čo jesť ,akurát že strava bola hodne neslaná,ale pamätám si aj hrozno aj tie nedeľné vianočky s kakavkom. Ja osobne som nikdy hladná ani smädná nebola, a to som tam dokopy odležala skoro 2 mesiace a minimálne týždeň som bola imobilný pacient. Stále sa ku mne všetci správali dobre ,dokonca aj sanitárky, možno preto lebo som na nič nefrflala a bola so všetkým spokojná a ešte som si zo seba robila srandu, aká som kočka.
honestka
A ked sa ti tak velmi pacilo, nie aby si sa tam chcel teraz v novom roku vracat ty sarvanec!
Vela dobreho zdravia a cim skor zabudnes tym lepsie vytvory budu u vas na stole vdaka tvojej novej inspiracii. Pozdravujem.
2010
Australia -ja operacia kolena rano o 8 hodin nastup vecer o 20 hodine vyhodeny. Syn velmi vazna operacia srdca ( ziaden by- pass ) v pondelok rano nastup v piatok vyhodeny.
Mama cez leto v Bratislave v nemocnici 10 dni ... raz bol pristroj pokazeny druhy krat lekar na dovolenke .

lusinkab
@stefann vitaj naspat :-) a skore uzdravenie a hned sem hod nejaky s tych tvojich super receptikov,okoreneny s nejakym tym vtipom a videjkom :-)))))))))
marianne
sa mi prst posmykol:-) Je fakt,ze v zahranici sa v spitali moc clovek neohreje. V UK som o 10:15 lezala pod nozami a o 15:45 mi zmerali tlak a vypoklonkovali domov,napichali ma silnymi injekciami proti bolesti, aby som neskucala muzovi v aute, ale az doma:-DDD ziadne sanitky...
kuchticka
moj manzel - vo stvrtok ho operovali (trojity bypass), v piatok sa musel snazit chodit za pomoci sestry cez chodbu, v sobotu rano uz sam, o 12, hod. (na obed) sa sam osprchoval, potom najedol a o 13. hod, ho syn viezol domov . Do nemocnice sa vratit nemusel, zotavil sa raz-dva doma.
@stefan , vitaj DOMA - Z nemocnice I na Vareche. Zabudni na namocnicu a nevracaj sa tam. Doma je doma. Tesim sa na tvoje humorne videa a fotomontaze, tak isto na recepty.
Prajem ti do noveho roku ZDRAVIE, ZDRAVIE a este raz .....
marianne
A taky luxus,ze tri postele na izbe,nehrozi...10 posteli z jednej strany,10 posteli z druhej strany.Vsetky oddelene zavesom.Sestricka tam chodila ako casnicka,nukat suche hrianky s cajom:-))) Ak si si priplatil samostatnu izbicku,tak ako na potvoru cez nu viedli dvere na parkovisko,takze sa tam vsetci premavali od lekarov,personal az po pacientov...a to bola jedna zo spickovo-vybavenych obrovskych nemocnic,kde chodili ludia zo siroka-daleka,koli profesionalite a vybaveniu...ale na sono sa tam cakalo aj 2-3 mesiace,ked mali naval,(tvrdili,ze ich je 68 000 000) musi sa cakat alebo priplatit a niekedy ani to nepomohlo, tak neviem,ale inak v pohode,ale lekari a personal na 1*.Aspon ja som mala stastie.Bola som tam 2x.
gubics
Milá "milad", odvody do zdravotných poisťovní sú už aj teraz dosť vysoké, zato čo za to dostávame späť. Zdravotné poisťovne (a to bez výnimky) by mali menej kradnúť a rozhadzovať sa z peňazí poistencov,(pozrite sa na internete, majú miliardové zisky), a viac by mali uvoľniť na účely liečby a na lieky. Stavajú si paláce pre svoje sídla,ktoré sú zariadené tým najmodernejším nábytkom, kupujú si najdrahšie služobné vozidlá pre svojich papalášov, atď. Zamestnancov majú -plno darmožráčov-ktorí sú zamestnaní len preto, aby mal kto zamietnúť vaše prípadné žiadosti o nejaký zdravotný úkon. Nechcem chváliť totalitný systém,ale tí starší ktorí sa naň ešte pamätáte,tak za oveľa menšie odvody sme mali oveľa lepšie zdravotné služby, a to nie je vina zdravotníkov, ale poisťovní, ktoré nás okrádajú. Keby ste porovnali platy zamestnancov poisťovní a v praxi pracujúcich zdravotníkov, tak by ste všetci išli demonštovať do ulíc.
havino
sa teším @ štefanm, že si medzi nami, doma si už pochutíš na čom budeš chcieť
medulienka122
@stefanm , máš úplnú pravdu, ja som pred dvoma rokmi presne toto prežila, ale príbor som mala svoj, po tom, čo som sa prvýkrát postavila k sporáku, aj keď som ešte balansovala na barlách,bol neopísateľne blažený pocit, tak si užívaj ...
hannah22
vitaj @stefanm , hlavne že si to prežil, vládzeš sám stát a varit,vela zdravia a drž sa,... bojím sa nemocnice ako čert kríža ale naštastie som ležala niekolkokrát v KE - Šaca a tam to bolo slušné, slané, studené ale jedlé a personál robil čo mohol a to čo poistovňa dovolila.... tak veľa štastia v Novom roku aby si tam znovu nemusel... a sem s dákym dobrým receptíkom .... :))
evusik
mňa tiež čaká operácia kolena ale furt to odkladám :-)
nedávno bola naša maličká (1 rok) vnučka v nemocnici, samozrejme aj s mamou. Dcéra patrí k tým mamičkám ktoré sa snažia stravovať svoje dieťa predpisovo, čiže žiadna soľ, žiadny cukor, žiadne sladkosti a pod. a malej to veľmi prospieva.... aké bolo naše prekvapenie keď detičkám tam dávali osladený čaj, ale fest osladený, asi preto aby deti dodržiavali pitný režim... a veru malá Agátka pila ako divá, doma mali problém ju odučiť od sladkého... ja viem, že niekomu to je jedno, ale doktori na jednej strane upozorňujú na správne stravovanie už od útleho detstva (obezita a pod.) a na druhej strane v nemocnini do nich tlačia kopu úplne zbytočného cukru... koniec koncov ani ja nesladím :-)
@stefanm v zdraví si to prežil :-) viem si predstaviť ako si to doma užívaš... manželka ťa obskakuje celá šťastná, že ťa má doma a ty je zas niečo dobré navaríš... tak sa pochváľ a pridaj nejaký receptík aj sem :-)
sovka62
Nemocničná strava? Tá nebola bohvieaká ani keď kuchyňa patrila pod vedenie nemocnice, tak čo by si čakal teraz, keď ju prevádzkuje súkromník! Ešte teraz sa mi rozum zastavuje pri spomienke, aké dôvody sa uvádzali, keď sa nemocnice zbavovali kuchýň, upratovačiek, laborantov, sanitnej služby.....Vzniklo sociálne poistenie a mali sa platiť odvody. Na to vraj nemocnice nemali, to bol ten dôvod, prečo všetko odovzdávali do súkromných rúk. Lebo súkromník za svojich zamestnancov odvody platiť nemusí, alebo ich asi zaplatí z vlastného vrecka, aby nemocnicu nezaťažoval! A ani zisk nemusí dosahovať, načo by mu bol!? Dnes skučia, že nemajú dosť peňazí! Veď ani nemôžu mať, keď sa všetky lukratívne činnosti odčlenili, zostali len tie stratové a na každej nemocnici sa za pomoci jej vedenia priživuje partia pusipajtášov.
Takže, vitaj doma Števko, skoro sa uzdrav na dobrej domácej strave a ak budeš variť niečo zvlášť dobré, napovedz aj nám.
2010
@kuchticka , presne kamarat mal normalny by- pass a 48 hodin a bol doma z nemocnice a to sme v piatej najbohatsej krajine na svete plus slovo kupele, liecenie ,neexistuje.
Sorry @stefanm , vitaj na spat a moje stazovanie si nevsimaj , tiez mi lezu na nervy nase poistovne kde vsetko je extra aj ked platim
$ 450 mesacne.
evanaaa
Prečítala som si aj skoro všetky komentáre, ja len dodávam, že asi som skromná, ale ja som sa nikdy nesťažovala v namocniciach na jedlo, aj keď inému by nechutilo, len raz, keď som mala hnis a bielkoviny v moči, tak mi nechutila neslaná diéta, bŕŕŕ. A @stefanm , dúfam, že na sviatky si bol už doma a doma si aj oslávil tvoje meniny, ku ktorým ti chcem popriať viac šťastia a zdravia, aby si už nemusel strpieť nikdy viac nemocničnú stravu a užíval si sviatky a celý nasledujúci rok ( a aj potom) teplo domova so svojou rodinkou.
monika456
moja dcéra bola skoro mesiac v nemocnici a raz na obed dostala žemlovku zo suchárov, vyzeralo to hrozne a ešte horšie to chutilo.... bola síce po operácii žlčníka, keď sa dostala s nohou do nemocnice, ale už nemala mať diétu, ale napriek tomu jej dali žlčníkovú diétu a to znamenalo na raňajky a na večeru krabicu suchárov a čaj.... to sa fakt nedalo zvládnuť čo sa týka záťaže zubov :)
2010
Dnes som vinsoval nasej znamej, ziadna mladica cez 60 rokov , v pondelok rano ju deti odviezli do nemocnice a po 22 hodinach !!! ju odviezli po operacii bez zlcnika , na vas tam treba Australske poistovne ani kuchyne by nemocnice nepotrebovali na Slovensku .Happy New Year
yana
@2010 , po hysterektomii, kedy mi vybrali vsetko a este aj cosi naviac (rakovina) som stravila v kanadskej nemocnici presne 72 hodin. Prvy den len infuzka, to si velmi nepamatam, druhy den 3x volake zele (pri tom tretom ma uz natiahlo), treti den normalna strava, len skoda, ze normalna bola tak pre kanadosov. Domov som prisla o tri kila lahsia.