Kuchyňa a vybavenie

Fritéza Tefal Actifry

sydopa - bez fotkysydopa, 28. novembra 2016

Dobrý deň, rozmýšľam nad kúpou fritézy, niektorej z rady Tefal Actifry, ale nie som si celkom istá. Má s ňou niekto skúsenosti, či už dobré, alebo zlé? Ak viete, dajte mi prosím rady, čoho sa mám vyvarovať. Vopred ďakujem. Sylvia

@zareaguj


Diskusia k téme

zifi
Nuz ked som uvazoval kupit, dostal som radu... ty budes umyvat fritezu pred pouzitim... zaolejovanu po pouziti - a kolom dokola? A pol dna budes cakat, kym ti elektrovyrobok uschne...? aby si ho mohla odlozit? Budes mat pol roka olej vo friteze, ci vylejes a to potom v takom oleji s mikroskopickymi zrnkami budes znova vysmazat? Ja ked idem raz za cas vysmazat v panvici, tak si nalejem cerstvy olej, a po 3tom rezni uz citim, ze ma pachut... Potom olej zlejem do nadoby a vyhodim- do kontajnera. lebo blizky zber nemame... flaska od uhoriek staci... Nuz ale olej z fritezy - ok, su tam filtre, budes ich menit a nahanat po obchodoch? A menit po kazdej druhej davke? ---- Ked mas 4clennu rodinu a vysmazas kazdy vikend, ok. Ale inak si odpovedz - len tak pre seba - na otazky, na ktore som si odpovedal sam, a to som urcite na niektore aj zabudol... Dobru otazku sa pyta predosly pan v prispevku... Dnes by som si skor kupil pekaren na denne zdravy chlebik, ci pecivo..., alebo parny hrniec koli zdravej vyzive... na co som sa este nerozhodol. ---- Idu vianoce a cloveku harasi, ze by mal nieco kupit, ze? :-) To poznam... (treba skor ist na taku paraadnu veceru, kde si clovek da to, co by doma nikdy v zivote neuvaril.. a bude si to pamatat viac, ako kus kupeneho zeleza, costale zavadzia :-) Sorry, pisal by som hodinu, musim koncit :-)
ivkamatko
Ja som mala dve fritézy. Prvú som si kúpila sama, bol to taký hit. Jedlo z nej bolo suché a malo chuť ako z rýchleho bufetu. Skončila v pivnici. Druhú som dostala ako dar a bolo to to isté. Aj napriek častej výmene oleja nikdy sme jedlo nevychutnali, ešte ako-tak hranolky, ale mäso alebo zelenina z friťáku je len nechutná náhrada. Pripomína stánky z rýchlym občersvením na lacnej dovolenke, kde sa namiesto normálnej kuchyne stravuješ pod stánkom s pivom. Nikdy viac, škoda surovín.
45678
Darmo niekoho odradzat, kazdy musi prist na to,ze mu je nieco zbytocne sam:-)
@sydopa sa pyta,ci ma niekto skusenost s danym typom fritezy..
S klasickou fritezou som sa aj ja rozlucila,ale actifri na ktoru sa pytas pouzivam a som spokojna.S malym mnozstvom tuku sa daju pripravit dobre,zdrave jedla.Tak ako na kazdy novy " stroj" v kuchyni aj na tento treba ziskat prax.
evanaaa
Tiež som mala fritézu hneď, akom prišla "do módy", používala som ju nejaký čas, no vylievať dva litre oleja po pár fritovaniach sa mi zdalo neekonomické a drahé, ( hocijaký som použiť nechcela, len fritovací) a aj to umývanie a ostatné.....takže nakoniec skončila v komore, potom som ju darovala a vrátila sa ku klasike. Ale ak je tá o ktorú máš záujem tá, do ktorej ide len lyžica oleja (?) čo si ale neviem predstaviť, a máš pre ňu miesto, tak možno sa aj oplatí, no, neviem, ale ak ju aj @sydopa chváli, hádam sa ti oplatí.
babidka
Aj ja ju mam asi 6 rokov a nedam na nu dopustit . Da sa v nej urobit vselico , staci mat odvahu skusat a skusat . Ak mate radi hranolky tak je lepsie pouzivat tuto fritezu ako klasicku kde sa dava 2 litre oleja ...lebo tu sa hranolky upecu na dvoch lyziciach :-) Ja ju pouzivam vlastne ako horucovzdusnu ruru na zeleninu , maso , hranolky aj ovocne dezerty . Samozrejme , treba sa s nou naucit pracovat a zvyknut si aj na to ze jedlo nie je take mastne ako sme zvyknuti . Aj hranolky su suchsie ...ale o to prave ide , nie ? Aby sa nepiekli v starom prepalenom oleji a aby neboli mastne . Pri hranolkoch je velmi dolezite aby sa vybral ten spravny typ zemiakov lebo pri peceni z nespravneho typu sa mozu hranolky polamat. Chutne budu aj tak , akurat menej vzhladne . Na moje odporucanie si ju kupilo niekolko mojich priateliek a az na jednu su vsetky spokojne . Ta jedna sa stazovala , ze hranolky su prilis dietne ...:-)
Skus si precitat aj tuto diskusiu
 varecha.pravda.sk/diskusie/nova-friteza-viete-poradit/504...

sydopa
Ďakujem za všetky odpovede, hlavne tie, ktoré sú naozaj o actifry fritéze, lebo takú tú klasickú som aj ja už veľmi dávno vyradila a zbavila sa jej. Ale táto by mala byť lepšia, variť by sa v nej malo zdravšie, keďže stačí lyžička alebo dve oleja. Ešte sa chcem opýtať, tie čo máte túto fritézu, my sme 4-členná rodina, takže bude mi stačiť tá klasická veľkosť, alebo mám zobrať radšej XL na 1,5 kg hranoliek? Myslím, že rozumnejšia by bola asi skôr tá väčšia, keďže mám doma aj 18ročného chlapa.
rulik
nechcem byť za pesimistu, ale 2 PL oleja vo fritéze mi pripomína čas, keď jedna pani doktorka robila reklamu na Zepter:" ...v ňom môžete aj na sviečke variť, to je také dobré!"ja som sa len zmohol na odpoveď že to je také dobré až je to podozrivé. Prajem Ti s ňou veľa šťastia a radosti.
marianne
Staci Ti ta standartna velkost, na hlavu, pre 4-clennu rodinu akurat...nie je mala, zabera dost miesta aj tak, ale keby sa mi pokazila, kupim si novu, tak som si na nu zvykla uz..
1x sydopa
janger
Aj ja som uz neraz nad kupou uvazovala...Treba si to fakt rozmysliet, lebo taky aparat ti zaberie kopu miesta, takze ak by si ho nevyuzivala, tak to je potom skoda. Ja osobne by som zvolila radsej Philips Airfryer. Ten sa mi zda, ze zaberie trochu menej miesta, je viac do vysky. Do toho netreba pouzivat olej vobec. Moze sa, ale nemusi...Netreba ho ani predhrievat. A da sa nastavit aj teplota, aku chces. Citala som, ze je pevnejsi, ako Tefal actifry. Pri tefaloch sa sem tam kazia, zlomia panty na vrchnaku. A vonkajsok je pri peceni horucejsi. A myslim, ze Philips je rychlejsi, niektore jeho typy maju aj nadobku, v ktorej sa da upiect kolac. Vyhodou Tefalu, ze vidis cez okienko, v akom stave je tvoje jedlo. Philips musis otvorit. A v Tefale nemusis jedlo miesat, (napr. hranolky je dobre trosku poprehadzovat) lebo tam je to pohyblive rameno. Neviem, ci sa da to pohyblive rameno vybrat vo vsetkych typoch, lebo ak robis nejake delikatnejsie jedlo, tak tym neustalym pohybom sa ti to jedlo uplne rozmrvi, napriklad taka ryba...Tak to si over. Ak ho kupujes len kvoli zdraviu, ze chces obmedzit olej, tak fajn. Ale take prave hranolky, fritovane v oleji, tie su take ozajstnejsie, hranolkovatejsie... To som pocula a citala uz od viacerych. Aby si nebola sklamana. Obidva aparaty ja vidim skor, ako teplovzdusnu ruru, ani nie tak, ako fritezu. Sikovne o.i. aj na rychle dopecenie predpeceneho peciva, zohriatie croissantov, nemusis rozpalovat velku ruru. Ale urcite si to pozri najskor v obchode, aby si sa po objednani nezlakla ich velkosti. Tefal aj Philips maju vela typov, starsie, novsie.
Ak ste velka rodina, radsej by som zvolila vacsi, lebo inak nebudete moct jedavat spolu, ale robit hranolky na dvakrat ( a cas pripravy je dlhsi, ako v obycajnej friteze). Neunahli sa. Viem, je pred Vianocami, clovek si mozno mysli, ze to chcem, hento chcem.

Mozno som ta pomylila s tym Philipsom teraz, ved na ten sa vlastne ani nepytas. Ale ja osobne, keby uz tak, by som si vybrala ten. Ale pravdepodobne nekupim nic...
1x sydopa
afataga
ja sice osobnu skusenost nemam, ale kamarat si to kupil asi pred dvoma rokmi a povedal, ze vyhodene peniaze, im jedlo z toho nechuti
babidka
To pohyblive rameno sa da vybrat a normalne umyt .Na zaciatku ma ani nenapadlo , ze sa to rameno vobec nemusi davat ked pecies napr. rybu alebo rezne , zapekas hrianky ci sampiony . Po par tyzdnoch takmer kazdodenneho pouzivania som prisla azda na vsetky figle ked som odskusavala zaradom recepty v prilozenom receptari a odvtedy som na tej friteze robila mozno stovky jedal . Hlavne v lete je to neocenitelny pomocnik lebo fritezu pouzivam ako ruru . peciem tam nielen maso , hranolky , zeleninu ale aj mensie mucniky /napr. mufiny/. Co sa tyka velkosti - ja v nej urobim jedlo pre 3 dospelych a jedno dieta .Aj hranoliek nam tolko staci . Ale je aj pravdou , ze niekto ma rad vela-prevela prilohy a tak obcas musim robit hranolky na 2x. Tak som to zacala riesit tak , ze hranolky par minut predvarim a potom su hotove ovela rychlejsie .Hranolky maju samozrejme trochu inu chut ako tie "prave" vyprazane v oleji . Chutia skor ako hranolky pecene v rure - ale da sa na to zvyknut .Hlavne ked si pomyslim ,o kolko tuku menej dostanes do seba . Klasicke hranolky si uprazim v masti ci oleji niekolkokrat do roka aby som si pripomenula ako mi byva po nich tazko :-)
Ten uzky a vyssi Philips som videla a myslim si , ze je vhodny akurat tak na hranolky a kuracie kridelka :-) Aspon majitelka v nom nerobila nic ine lebo vraj jej deti ficia iba na hydine a hranolkach . Ale osobne skusenosti s nim nemam .
1x sydopa
janger
@Babidka (29.11.2016 16:37)

@babidka , Philipsov je vela velkosti, da sa v nom spravit napriklad aj cele kura v kuse, take mensie. Robia v tom vselico, fakt. Dokonca som videla aj komplet jablkovu tortu, kolace, quiche...Vsetko, co sa da pripravit v normalnej rure, da sa aj v tom. Ta majitelka, co ju spominas, by zrejme ani v Tefal actifry ine nic neurobila ;-). Ja inak skusenosti nemam ani s jednym, ani s druhym. Tak si myslim, ze raz za uhorsky rok hranolky mozeme aj fritovane, take prave ;-). Radsej menej casto a poriadne :-)... A na ostatne mi staci aj hrniec, alebo rura. Ale verim, ze ak si na to zvyknes, mas na to miesto, vies s tym robit, tak to je dobry pomocnik.
babidka
@Janger (29.11.2016 17:01)

Mas pravdu , ja som videla len ten jeden Philips :-) Ale viem s predstavit , ze sa v tom da upiect aj cele kurca aj kolacik . Je to vsetko o tom , aky postoj k tomu zaujmeme , nie ?
Mne sa teraz nedavno nestastnou nahodou zlomil v mojej friteze hak na miesanie a tak hranolky nepeciem ,ale nastastie som uz nasla internetovy obchod kde tie haky maju .
Inak - ak by sa mi friteza pokazila , ihned by som si kupila druhu .Taku istu :-)
1x sydopa
sydopa
@Janger (29.11.2016 14:30)

Ďakujem aj za túto odpoveď. Pravdupovediac som pozerala aj túto fritézu, lebo pri Tefale mi trochu prekáža, že hranolky trvajú 30 minút, čo je dosť a táto je vraj rýchlejšia. Tento víkend sa chystám do obchodov aj si ich "obchytať", aby som ich reálne videla a ešte si to určite premyslím
ria52
aj moja stoji nevyuzita v spajzy su to zbytocne vyhodene peniaze použila by som ich vyhodnejšie
martali
My ju mame uz viacej rokov a využívame ju na hranolky.Za 30 minút su hotové.Fajn pomocnik.