Varenie

Formicka na pirohy

gabcurka - fotkagabcurka, 23. októbra 2012

Prosim o pomoc? Kde sa da kupit formicka na pirohy???

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Kúpiť sa dá všade, to nie je problém, pre mňa je problémom tie pirohy vytvoriť. Cesto vykrojím opačnou stranou formičky, vložím koliesko do tej zatváracej časti, pridám plnku a zavriem. Na jednotku, nie? Akurát mi na tej strane formičky kde nie sú zúbky vylezie cesto, alebo rovno aj s plnka. Možno veľa plnky, ale prázdne pirohy nemusíme, tak robím ako moji predkovia za stredoveku. Cesto rozvaľkám, na polovicu pokladiem kôpky plnky, prehodím druhou polovicou, medzi kôpkami dobre popritláčam hranou dlane a potom už len radielko. No čo už, niektoré vynálezy nevymyslel pre mňa.
mata3636
@sovka62 - som na tom presne ako Ty. Tiež formičky mám, nepoužívam, ide ma z nich šľak trafiť. Takže robím pirohy ako moja babka a ako aj Ty :) Formičky používa len môj mladší syn - vyvaľkám mu cesto a nechám ho, nech si spraví pirohy po svojom:)
sovka62
No vidím, že nie som sama postihnutá, len nechápem ako to robia tie, čo sem popridávali obrázky ukážkových pirôžkov, až oči prechádzajú. No, sú to asi inakšie šikovnice ako ja.
lusinkab
:-))) no ja som mala tiez podobny problem zo zaciatku ked som robila klasicke pirohy,pri pirozkoch zo zemiakoveho cesta to islo v pohode len som musela zopar takych trosku cudnych urobit aby som zistila aka hrubka mi vyhovuje,niekedy som aj zlahka frormicku podsypala mukou aby sa to na nu nelepilo.No napriklad ked som ich pouzivala s inymi cestami tak fungovali perfektne,tak teraz neviem .... ja si myslim,ze vyrobcovia tychto formiciek nechcu aby sme zabudli na nase stare matere a zachovali tradiciu :-)))))
lopka1313
priznam sa, sama som este pirohy nerobila... ale moja mama nepouziva vobec formicku. ona nakraja cesto na stvorceky, s lyzickou polozi na ne napln (dzem, tvaroch,zemiaky,kapustu-najviac mi chutia tvarohove) a prehne na taky trojholnicek a pozliepa na krajoch... o formicke na ne som pocula prvykrat asi pred dvoma rokmi a dost ma zarazilo, ze na co nieco take je :D
medulienka122
žienky zlaté, ani neviete, ako ste mi dodali sebavedomie:))) ja tie formičky mám (Pán Boh vie, kedy sa predávali na TV-shope...) raz-dvakrát som s nimi robila, plnka bola všade , len nie vo vnútri, dcéra si ich vypýtala, tak som jej to dala-bez komentára 1 ks asi strednej veľkosti, ostatné/2/ sú ešte niekde v šuplíku, ozaj Gabcurka- nemáš po čom túžiť, sú totiž na ...:)))
jeka
No dievčatá ja na nich nemôžem nadávať,ked robím pirohy/s bryndzou),tak sú mi na veľkej pomoci,už som s nimi robila aj lekvárové a s tvarohom(manžel lepil s formičkou a ja prstami)bolo to rýchlejšie.
tatranocka
@sjuz ,chi,chi,že je tam cena 332,29 € za tie formičky.Inak moja mamka robieva s tým pirohy,ale zo zemiakového cesta a tie sú hrubšie,takže nie je problém.Osobne si myslím,že sa bez nich kľudne zaobíjdem-vidličkou dookola a mám istotu,že plnka ostane tam,kde má byť.
evanaaa
Mám ich tiež, ale robila som s nimi raz, a to preto, že viackrát som pirihy nerobila, tak som ich ani nevyužila, ale s praxou sa stanú užitočnejšie.
@sjuz , to čo je za cenu pri tej formičke, hádam nestála vyše 300 eur?
mariaklara
Nechcem ti do toho veľmi hovoriť, ale nekupuj celú sadu, stačí ti jedna veľkosť, a ja som si tú moju kúpila v tescome, nestála veľa, ako na tej stránke, ktorá je vyššie uvedená. Myslím, že priemer môže mať, tak 2,5 až 3 cm, skoro, ako dlaň. Robím aj sladké -lekvárové, aj slané- bryndzové pirohy, ešte nikdy mi nevytiekli.
rea1
@sjuz , tych par kuskov umelej hmoty ma cenu 332,29 € naozaj alebo je v linku nejaky preklep? ja som si kupila dve mensie vykrajovatka a neskor jedno to najvacsie normalne sprosto v stanku s domacimi potrebami na trhovisku, pouzivam ich roky ja i moja mama (jedno to mensie som jej dala), sme s nimi obidve spokojne a stalo to este v korunach zopar šušňov. ta v linku uvedena cena by ma prekotila aj keby to bolo v korunach! no moje nervy, co maju zlate rúčky alebo sa niekto uz naozaj zblaznil? uf. normalne som vyvedena z miery. :-))
agnes
Mile varechacky, poliaci nas predbehli, vymysleli lepsie formicky na pirohy, ja ju pouzivam uz vyse roka a je super. Tato formicka sucastne vykroji aj zatvori pirošku. Je to v podstate kruzok so zubkami. Princip je ten, ze na vyvalkane cesto nalozis plnku, cesto prehneš cez plnu a tym koleckom to vyrezes aj zatvoris sucastne.
evanaaa
No, ja som za to dala tiež len pár euriek, ešteže existujú ľudové predajne, kde je všetko omnoho lacnejšie. Chodí mi katalóg Magnet, v ňom sú niektoré ponúkané výrobky, najmä do domácnosti aj 3-5x predražené oproti tým z ľudových marketov.
A @agnes , neviem si tú tvoju formu predstaviť, veď aj tieto z cesta vykroja a pri uzavretí zúbkami stlačia kraje po pridaní plnky. keby bol obrázok, dalo by sa porovnať.
agnes
Neviem pridat obrazok, ale v sobotu sa pokusim. Predavaju to na trhu v N.Targu medzi stankami a robi poliak pirohy-ukazka. Je to plastove videla som zelene a zlte. Tu formicku co vsetci tu pisete musis najprv vykrojit kolecko dat opat na formicku nalozit plnku a tak spojit. Ta moja je ina, s nou sa robi priamo na lopari. Spolu vykrojis aj spojit. Je to jedna operacia. Tym ze to vykroji aj spoji. Mozno vysvetlujem komplikovane ale obrazok ukaze jednoduchost.
ajuschka
no viem ze moja babka robi formickove, ona musi mat vsetko pekne rovnake, doteraz neviem ako to robi ze aj hociaky kolac vie krasne presne pokrajat aj rezne ma vzdy rovnake. Este aj ked obeduje, tak jej na posledne susto vyjde presne z kazdeho. kusok masa, kusok prilohy a este aj kusok salatu alebo kompotu :D.
Ja vykrajovatko sice mam, ale robim si len kolieska, lebo ked dam potom plnku a zavriem, tak je to koliesko cesta mensie ako vykrajovatko (pluha) a samozrejme sa mi nic nezavrie. tak si robim len koliesko, naplnim plnkou a zatvaram vidlickou :)