Varenie

Forma na biskup.chleb. - ako piecť?

flower - fotkaflower, 6. júna 2013

Dobrý deň,

mám doma krátko formu na bisk.chlebík. Piekla som v nej viaceré
koláčiky, najnovšie včera bábovku. Vždy mám rovnaký problém-
spraví sa hrubá kôrka po celom povrchu (aj okrajoch)koláča a
zvnútra je ledva dopečený. Pri bábovkovej forme sa mi to nikdy
nestalo. A piekla som to rovnakým spôsobom - teplota 200 stupňov
a s ventilátorom.
Musia sa v ňom piecť koláče pri nižšej teplote, alebo bez ventilátora?
Vždy sa bude robiť tá kôrka aj po okrajoch?
Ďakujem za rady

@zareaguj


Diskusia k téme

soncya
200 stupňov je priveľa, radšej na 170 a dlhšie. Kľudne aj s ventilátorom. Ja robievam na 160 _170 stupňov a minimálne 30 minút. Priebežne skúšam špajdľou.
nadia56
@soncya ti radi dobre, ja peciem kolaciky tiez tak ako ona, teda 160 az 170 s ventilatorom, nech sa ti dielo vydari:-)
cuketa
myslím si, že v tvojom prípade ide o formu z nekvalitného plechu, mám takú osobnú skúsenosť
evanaaa
Ja mám aj teflonovú aj hliníkovú, myslím, že problém bude skôr s tou vysokou teplotou - pri teplom vzduchu, či ventilátore sa volí vždy nižšia teplota ako pri obyčajnom pečení a aj vtedy stačí tak okolo tých 180°, nie to ešte s ventilátorom, ktorý rozháňa horúci vzduch, je jasné, že kraj ( vrch, boky) sa ti upečie skôr ako celý koláč, čiže aj ten stred. Dievčatá ti dobre radia, zníž teplotu. Čiže, pri ventilátore treba voliť tepotu aspoň o 2-3 stupne menšiu ako normálne.
irenaw
môj sporák má v návode, že pri ventilátore treba nastaviť o 20°C menej ako bez ventilátora. piškóty, torty a bábovky pečiem na 160-170°C, šťavnaté, tvarohové a ovocné na 180-190°C, pizzu, lístkové na 220-230°C. bez ventilátora. aby hore nevznikla hrubá kôrka, ak sa múčnik dlhšie pečie, v polovici pečenia zakryjem vrch alobalom. držím ti palce.
flower
Ďakujem ! Vyskúšam najbližšie na tých 170°C, raz asi s ventilátorom a raz bez. Už sa teším :D
evanaaa
Vidím, že som sa pomýlila a iné napísala, než myslela - tak ako píše @irenaw , nie o 2-3 st., ale o 20 stupňov menej .