Varenie

Fava fazuľa

radek - bez fotkyradek, 4. januára 2013

Nevíte někdo, kde by se nachala na Slovensku koupit fava fazole?

@zareaguj


Diskusia k téme

katherinkatka
v predajniach so semienkami zeleniny predávajú aj semená bôbu. Zelený bôb sa získava zo strukov ešte nedozretého bôbu,je veľmi chutný ,môže sa aj mraziť surový,alebo predvarený.Chuťovo trošku iný,ako bôb dozretý suchý.Suché semená pôsobením svetla časom menia farbu z bledej na tmavú hnedú.Neutrpí tým kvalita bôbu.Bôb dostať aj v predajniach zdravej vyživy,ale s istotou neviem povedať,či je to ten istý bôb,ako predavajú v semenarstve v malom balení,lebo volakedy pre kravy na silaž pestovali takzvaný bôb konský,/aspoň sa mu tak vtedy hovorilo/,mal menšie zrná a mal hrubšiu a horkú šupku ,vylúskany za zelena.Tá sa síce po uvarení dala dať dolu,ale bolo to prácne.Babka pestovala taký,aj doma ho stale mame,aký je dostať v semenarstvach.Každy rok na obnovu sorty,kupujem zopar kusov.V Polsku ho tiež dostaneš kupiť.
katherinkatka
Bôb sa veľmi ľahko pestuje,získame 2-3 urody za rok,je veľmi úrodný.Mladé struky sa dajú jesť podobne ako zelené fazuľkové struky.
letisia
Sušený bôb dostať v predajni zdravej výživy a sterilizovaný v rôznych potravinách.
radost
info pre mňa:
fava fazuľa=bôb?
vlani sme bôb mali zasiaty-mladý je chutný...páčilo sa nám-že rastlina nemusí mať oporu ako hrášok-a krásne kvitne...nenáročný
tento rok asi vysejeme zase..
marienka44
Ja som pocula od znameho, ze na Morave krmia kone s bôbom, aby mali peknu srsť a hrivu.
renulienka
...my sme dostali zamrazeny bob od znamych a uvarili sme ho,nevedeli sme co s tou supkou, tak sme ho aj osupali a vybrali tie zelene ,,fazulky,,.Trosku sa mi bob zdal byt nahorkly, ani v rodine sa velmi neujal. Chcela by som sa spytat, ci sa teda ma supat a ci je chut naozaj nahorkla alebo sme spravili niekde chybu pri uprave. Dakujem;-)
radost
@margaretka28 súhlasím..odskúšané..
ale neviem-či fava fazuľa je správne-tam sa uvádza:
Bôb záhradný (Faba vulgaris var. major) ..
ja tu pri vás múdriem-jedna radosť!!! :-))))
katherinkatka
Odrody bôbu,čo kúpite v semenárstvach nemaju horkú chuť ani na zeleno,ani ako suché semená a nemajú ani hrubú šupku,takže sa nemusí pred jedením nič s ňou robiť-lúpať.Uvarí sa zaroveň s fazuľou. Ja bežne spolu namačam fazuľu a bôb a spolu ich aj varím,solím,keď su napoly uvarené.Na trhu je veľa odrôd,ja mám doma asi 4,pomiešané.Čo som videla v obchodoch so zdravou vyživou,tak je tam napísané bôb konský a čo ja viem z dectva,tak ten bol horký a mal tvrdú šupku.
anulo
Naposledy som mal bob ked ho moja babicka doniesla a tomu je 50 rokov