Rôzne

Elektrická pečiaca rúra s teplovzušným ventilátorom

hugo33 - bez fotkyhugo33, 22. januára 2011

Vie niekto podrobnejšie uviesť ako správne používať elektrickú pečiacu rúru s teplovzdušným ventilátorom.Jedná sa mi o to kedy(na aký druh jedla) použiť priamy ohrev ,kedy použiť ohrev z ventilátorom alebo len teplovzdušný ventilátor. V návode na šporák je to uvedené veľmi stručne. Alebo je nutné pracovať systémom pokus chybna.- Za rady ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
priamy ohrev: napr. na pečené mäso, kura (jedlá ktoré sa pečú dlhšie, dajú sa otočiť a sú tak pekne opečené z oboch strán. Ja niekedy na kura ešte dám aj gril: keď je už mäkké ale nie je ešte dosť pripečené, tak aby sa mi mäso nerozpadávalo rýchlo ho už len ugrilujem.

ohrev s ventilátorom: na koláče pečené z vrchu (kysnuté cesto, lístkové cesto), teda ktoré sú hrubšie aby sa ti to prepieklo do hĺbky, pretože ich nemôžeš otočiť.

teplovzdušný ventilátor: snehové cesto ako napr. kokosové pusinky, orechové štangličky, pavlovova torta, marokánky a pod. Cesto sa vlastne len suší, aby v teple chytilo len trošku farbu, aby nebolo také surovo-biele. Obyčajne do cesta nejde múka, lebo potom by si musel piecť pri vyššej teplote.


sovka62
Ja používam spodný a horný ohrev s ventilátorom prakticky na všetko. Na mäso, na koláče, kysnuté, krehké aj piškótové. Samostatný spodný alebo horný ohrev použijem, len ak sa mi niečo zdá zhora-zdola nedostatočne upečené (napr, keď pečiem dva plechy naraz). Je to výhodné, lebo teplotu nastavíš cca o 20 stupňov nižšiu ako pri klasickom ohreve a aj čas pečenia sa skráti asi o tretinu, čiže šetríš energiu. A ešte sa mi nestalo, že by som niečo upiekla zle.
honestka
aj ja pouzivam vtedy, ked je viac vrstiev, cize pri peceni kolacikov, ale aj pri peceni masa, lebo robim naraz aj ine veci v rure, pretoze je obsahove velka. inac vyuzivam aj malu prirucnu piecku ked robim len tak narychlo pre 2 ludi.
sovka62
Ja presne tak Honestka, dokonca aj tú malú rúru mám teplovzdušnú, horko-ťažko som takú našla.
sjuz
ja ako Sovka - tiež ventilátor na všetko:)
je to aj rýchlejšie, ako len s ohrevmi, a je to také rovnomernejšie...zdá sa mi:)
tiež používam aj dva plechy naraz, keď treba, a na každom iné...
hubata
Zasa som sa nové naučila: ďakujem dievčatá !!!
kajsibv
ahoj, aj mne to padlo na uzitok. dakujem vsetkym zucastnenym
samanka
tiež ako @sovka62 a najmä, ak sme všetci doma a potrebujem zohriať jedlo na plechu, nastavím na 100°C a jedlo sa len zohreje, ale nepečie..
bambitka
ja tiez pouzivam ventilator na vsetko okrem piskotoveho cesta......
sjuz
samanka - tiež tak občas zohrievam, je to super, a hlavne zdravšie, ako v mikrovlnke...
tinca
dievčence užitočná a poučná téma :-)
evanaaa
A ešte - je jedno,ventilátor a teplovzdušná rúra, alebo nie, nejak som to nevystihla. Ja mám ventilátor, ale mám dojem, že vysušuje, napr. mäso, tak ho radšej nevyužívam.