Varenie

Duté zázvorníky

jirenka - bez fotkyjirenka, 14. januára 2013

Moja celá rodinka miluje zázvorníky a raz som jedla také tie duté od
kolegyne , no recept som už nezohnala . Včera som piekla tie duté z
mimibazaru no roztiekli sa mi , asi som spravila niečo zlé alebo som
mala zlý recept . no všetky ďaľšie čo som poterala obsahovali tiež
málo múky a veľa cukru .Som z toho mimo :) prosím poraďte mi
chcem
spraviť rodinke radosť lebo tieto sa nevydarili a musela som ich
zoškrabovať z plecha tak som ich radčej
vyhodila :) ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

astheart
Duté zázvorky se pečou s cukrářským amoniem (stejně tak jako cukrářské žloutkové rakvičky). Doufám, že amonium je salajka.......
astheart
Je, lol, aspoň to říká Wikipedia: Salajka, inak nazývaná aj "jelenia soľ", "amonium" alebo "cukrárske droždie" je hydrogenuhličitan amónny (NH4HCO3). Pri pečení sa pridáva do cesta a má podobnú funkciu ako kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna (NaHCO3). (Používa sa najmä pri koláčoch, napr. perník).

Teplom sa rozkladá na oxid uhličitý, amoniak a vodu, čím vytvára bublinky v ceste.

NH4HCO3 (s) → CO2 (g) + NH3 (g) + H2O (g)
babav
@astheart , presne tak ...rovnica mi pripomenula jeden z mojich oblubenych predmetov,chemiu;-).Salajku predavaju v sackovom baleni ,podobne ako PDP.Pri poslednej navsteve na Slovensku som si ho po dlhych rokoch priniesla a hned pouzila prave pri peceni zazvornikov......
afataga
ja som piekla od @margaterka28 , najdes si ich, sice neboli dute, ale sa neroztiekli, len ja som ich obracala na rozdiel od povodneho receptu