Varenie

Drvená čokoláda

kasandra - fotkakasandra, 3. februára 2013

Pri mnohých receptoch sa na zdobenie, alebo aj do cesta používa
drvená čokoláda. Ako ju podrviť ? Várová čokoláda je tvrdá, skúšala
som ju drviť v drviči, ktorý je vraj na cibuľu - ani cibuľa sa na ňom
nedala robiť - používam ho len na orechy - na to je vynikajúci...ale s
čokoládou si neviem poradiť - buď ju strúham na hobliny, ale to sa
mi lepí na ruky a som od nej celá začokoládovaná, alebo ju krájam
na doštičke a dopadnem podobne...aké máte skúsenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

michael
zalezi aku cokoladu chces drvit ci v podobe dukatikov alebo vo forme tablicky.. ak mas klasicku tablickovu cokoladu tak si ju poloz na prac. dosku, najlepsie ku kraju dosky aby si sa mohla opret onu nozom alebo cukrarskou spachtlickou.. a kolmo na cokoladu struhaj smerom k sebe a budes mat dokonale hobliny zalezi na cviku a uvidis podari sa to.. hoblinky su hodne aj na zdobenie tort a dezertou.. :)) vela zdaru
rennatte
horku cokoladu rozpusti vo vodno kúpeli, vylej na papier na pecenie, rozotri a daj stuhnut do chladnicky, po stuhnuti vyber a nasekaj nozikom alebo iba pokrc aj s papierom v rukách a ona sa ti naláme na kúsky,
afataga
daj do sacku a buchaj po nej tlcikom na maso plochou stranou, ja tak robim s orechami
pikolko
ja to robím škrabkou na zemiaky podobne škrabať ako zemiaky nech sa vydarí
babidka
Ja to robim ako @rennatte , ale roztopenu cokoladu rozotriem spachtlickou /alebo nozom/ v tenkej vrstve po folii na pecenie , necham stuhnut a potom sa uz da polamat na kusky ake potrebujes .Nemas spinave ani ruky aj kuchyna ostane cista :-)Foliu kupis v kazdych domacich potrebach a casto ju mavaju aj v Lidl.
marcy
tiež škrabem škrabkou,alebo malým nožíkom,@babitka ďakujem za iný tip hobliniek :-)
silvia68
dobrý tip @babidka , @rennate , vyskúšam . Pečiem tento týždeň tortu z príležitosti, že sa na jeden deň zídeme po viac ako roku celá rodina spolu.
ethanel
Najlepsie je spracovat cokoladu ako napisal @michael pretoze ak chces cokoladu temperovat nesmie byt nakrajana na velke casti asi 75% cokolady spracujeme tak ze ju na doske nakrajame na kusky o hruble 2-3 mmm a zaciname od rohu cokolady, dalsich 25% na trochu este mensie kusky tie pouzijeme pri temperovani ale az na koniec, na polevu ak nechcem mat cokoladu lesklu a nechcem ju dlhsie skladovat puzivam male dukatiky vo velkosti asi 5mm od sladkej az po 73% s vyssim obsahom uz nepouzivam. Nezabudajte ze teplota pri topeni cokolady je vzdy rozdielna od cokolady ktoru roztapame, pozname az 19 roznych cokolad na spracovanie v kuchyni.
ethanel
@michael ako to povedat robil som si taky dlhsi kurz v chocolate factory u jednej pani v UK vyraba cokoladu az od zaciatku spracovania bobov, tak ako take zaklady mam doma s cokoladou pracujem a pouzivam ju, dist som sa naucil. Inac pozri @zirafinku ta tiez pracuje s cokoladou ;)
michael
Mily @ethanel pozeral som si tvoj profil na vareche dufam ze to nevadi..:) cokolada tak ako jedlo ma velmi zaujima.. mam jednu skvelu knihu, ktoru napisala velka odbornicka na cokoladu neviemi ci poznas pani Chloe Doutre- Rousselovu ta napisala knihu Cokolada pre znalcov.. pisem to pre informaciu vsetkym kto sa o to zaujimaju, je to velmi dobra kniha hlavne pre zacinajucich fajnsmekrov a degustatorov cokoladovych pochutiek.. vrele odporucam... mohol by som byt s tebou v kontakte?? @ethanel ??
michael
Mily @ethanel pozeral som si tvoj profil na vareche dufam ze to nevadi..:) cokolada tak ako jedlo ma velmi zaujima.. mam jednu skvelu knihu, ktoru napisala velka odbornicka na cokoladu neviemi ci poznas pani Chloe Doutre- Rousselovu ta napisala knihu Cokolada pre znalcov.. pisem to pre informaciu vsetkym kto sa o to zaujimaju, je to velmi dobra kniha hlavne pre zacinajucich fajnsmekrov a degustatorov cokoladovych pochutiek.. vrele odporucam... mohol by som byt s tebou v kontakte?? @ethanel ??