Zdravá výživa

Domaci kvasok na bezlepkový chlebík

milena29 - bez fotkymilena29, 14. januára 2014

Dobrý deň!
chcela by som sa opýtať,či náhodou niekto nepečie kváskový
bezlepkový chlebík.ja som pokúšala kvások vyrobiť z pohánkovej
muky,/samotná bezlepková muka z lekárne vraj nie je dobrá,treba
použiť prirodzene bezlepkovú/ale prvé dva dni kvások pekne
rastie,ma aj bublinky,ale na ďalší deň,aj keď som doložila ďalšiu lyžicu
muky a vody,tak sa akoby oddelila muka,ktorá je na spodku a na
vrchu je voda...viem,že pripraviť kvások je ťažká vec a nepodarí sa
to na prvý krát.ja som ho skúšala viac krát,ale vždy s neúspechom.
Budem rada,ak mi poradíte a ako potom postupovať ďalej s
prikrmovaním a pečením chlebíka. ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

radanab
Pozdravujem. Mám bzlpk kvások, aj z neho pravidelne pečiem. Zo začiatku to bolo zvláštne, ale chuť sa asi po 3 chlebe neuveriteľne zlepšila. Kvások sa správa inak než pšeničný, skoro vôbec mi nebublinkuje a je v stave "odrazená voda na vrchu". Napriek tomu pracuje (cítiť to na chlebe, ale na kvásku nevidieť, len keď ho ochutnám, tak je kyslastý). Mám tmavý (chlieb) a svetlý kvások (koláče). Tmavý - z pohánkovej múky - svetlá pohánka, soľ rasca, voda, dokrmujem ho každý deň (1PL vody + múka), nerobí mu dobre, keď je v chladničke (bola som odcestovaná a potom mu týždeň trvalo, kým sa naštartoval). Svetlý, to bol pokus (na začiatku Shar, MIx B, potom promix PK (špeciál bez mlieka) a voda. Pridávam každý deň 1 PL múky, plus trochu vody, zamiešať. Nič iné. Pokus vyšiel, naštartoval sa a pečieme. Chladničku má ešte menej rád, než tmavý, má tendenciu plesnivieť v nej. A ešte, nepáči sa ani jednému zavretý pohár, takže gáza a gumička navrch. Najradšej mám chlieb, keď zmiešam jeden aj druhý kvások, pridám ľan, ľanovú múku, resp do inej varianty žaluďovú múku, dosť veľa rasce, soľ, trochu oleja a domiešať promixom al. sharom. Kvások tvorí cca 2/3 - 1/2 hmoty. Vymiesim dám do vymastenej misky (skúšala som ošatky, ale cesto nedržalo, robím ho redšie) a nechám v teple (mne sa odvedčil priamo radiator - v zime, čo budem robiť v lete netušáím), prikryté utierkou napr cez noc. alebo ráno miesim a večer pečiem. Chlebík veľmi nenakysne, už som dávala do rúry aj taký, čo vyzeral, že nemá žiadne bublinky, ale v rúre trochu vyskočí (treba navrchu nakrojiť, nech sa netrhá) a má maličké, nahusto bublinky. Celkovo je hutný, tvrdší, ale chuť a vôňa sa nedá ničím nahradiť. ..a robí mi super na trávenie (droždie nie). Mne sa osvedčilo, skúšať, veriť, nenechať sa odradiť a neporovnávať správanie cesta z droždia a kvásku, je to úplne iné...tak držím palce :-)
katkapn
ahoj @radanab , prosím ťa mohla by si mi napísať presný recept na ten chlebík, čo si tu popísala z kvásku z pohánkovej múky? ja mám od narodenia bzl. dietu, už som vyskúšala xxx receptov na chlebík a občas sa mi podaril, občas nie, ale v poslednej dobe mi tiež nerobí dobre chleba z normálneho droždia, tak chcem skúsiť kváskový, kupujem si ho hotový, ale rada by som upiekla vlastný, a kde ten kvások skladuješ, keď sa mu nepáči v chladničke? :) ďakujem Ti pekne
zuzu79
Dobry den @radanab , ja by som tiež poprosila presný postup vašeho bezlepkového kvásku (teda oboch), v akých pomeroch sú múky a kedy sa ako pridávajú. A tiež, váš recept na chlebík. Som vopred veľmi povďačná.
maruskova
Dobry den,
hladam niekoho, kto ma bezlepkovy kvasok a je ochotny sa s nim delit. Napr.mne sa pred vianocami podaril urobit kvasok z pohankovej muky, no na sviatky sme boli odcestovani a kvasok v chladnicke splesnivel. Ak ma niekto cerstvy kvasok navyse a je z Bratislavy, tak mam zaujem, Maruska.
1x monixa
martab
Dobry den @radanab , ja vy som tiez poprosila o presny postup na bezlepkovy kvasok a teda aj chlebik, pripadne pecivo. Dakujem
marianne
a tento mi bol inspiraciou so susenym drozdim z pohankovej muky...a vyborny bol