Varenie

Domáci jogurt

smejkad - fotkasmejkad, 4. novembra 2013

Pekný deň želám varecháči :-)

Už nejaký čas robím domáci jogurt podľa Diabambuľky, je výborný
a krásne hustý, ale ked sa začne naberať či miešať, ostane taký
akoby ťahavý.
Máte niekto nejakú fintu, ako ho urobiť v takej konzistencii, ako sme
zvyknutí z obchodu, teda naberiem na lyžicu a ostane mi na nej
kôpka, nie ťahavé čudo, ktoré mi nakoniec skĺzne naspäť do
nádobky?


Ďakujem za každý tip :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
O tomto probléme sa tu už diskutovalo, lebo nie si prvá, ktorej sa to ťahá, ale myslím, že sa dá spraviť aj bez toho, len neviem, kde to bolo, či v komentoch alebo v diskusii, počkaj si na ďalšiu radu.
marianna76
napr. mne sa activia vôbec neťahá...len jogurty coop keď som dávala...
smejkad
teda to moze byt znackou jogurtu, ja som davala zvolensky, gadersky, coop, teraz posledne dva rozne druhy greckeho - ten hustne famozne, ale taha sa to stale
janger
@smejkad , tak ten problem poznam :-(. Aj ja som sa nad tym natrapila a naexperimentovala s roznymi druhmi. Mne sa zda, ze trosku pomohlo, ked som primiesala do mlieka aj trochu suseneho mlieka. A myslim, ze aj teplota mlieka ma na to vplyv. Ked primiesavas kulturu, tak daj pozor, aby nebolo mlieko nad 50 stupnov (nad 50 stupnov jogurtova kultura hynie, docitala som sa).
havino
pridaj si sušené mlieko, na liter mlieka 2,3 PL vyskúšaj
sovka62
Pridávam 5 lyžíc sušeného mlieka na liter plnotučného mlieka, smotanový jogurt, najlepšie grécky, ale dobrá je aj Hollandia. Nikdy nerobím ďalšiu dávku z vlastného jogurtu, vždy len z kúpeného a neťahá sa.
smejkad
ste zlate, zienky :-)
davam 4-5 lyzic suseneho mlieka na liter, podla toho, aky husty davam jogurt, skor tipujem, ze moze byt problem v teplote , ako pise @janger , ale idem este presnorit linky od @viera1
velmi pekne dakujem :-)
glka
Ahoj, skús si prečítať tento článok - je to najlepší a najfundovanejší článok k výrobe domáceho jogurtu
 conovehonakopci.cz/?p=6946,...
mám ho odskúšaný, postupujem presne podľa Inky - z jednej kultúry za cca 2€ si vyrobím očkovacie jogurty, tie si zamrazím a mám z nich celkovo 400 l bulharského jogurtu - a potom to má už i ekonomiku, keďže cenu jogurtu tvorí prakticky len mlieko.

v skratke -
teplota mlieka je najdôležitejšia - každé mlieko treba najskôr prevariť . Nie ako pri syroch, kde to nevadí a stačí len ohriať - vychladnuté prevarené mlieko pod cca 48 stupňov, pozorne podľa jej odporúčaní držať v teple, ale neprehriať a výsledný jogurt bude bezchybný.
janger
@viera1 , myslim, ze to nebude tym skrobom, ze sa to taha...Kupujem len ciste, 100% jogurty a aj tak sa to tahalo. Myslim, ze pricina bude ina. Ale asi niekedy vyskusam aj tu original kulturu.
tatranocka
@janger čisté, 100% jogurty majú akú trvanlivosť a zloženie ? Zaujíma ma to,lebo to som jedla niekedy pred rokom 1989.
janger
@tatranocka , zlozenie je : jogurt (teda mlieko s pridanim jogurtovych kultur). Ja kupujem takmer vzdy len ciste jogurty, nesladene, ziadne prichute. Su to jogurty trosku ine, ako sme na Slovensku zvyknuti, tieto su take redsie, nalejes to z litrovej krabice do misky. Jogurty su dost dlho trvanlive, dlhsie ako mlieko, ale to je tym, ze su kysle. Aj domaci jogurt (bez akychkolvek prisad) vydrzi pomerne dlho. Viem, ze v niektorych krajinach sa jogurt zahustuje napr. zelatinou alebo skrobovou muckou. Tu sa to nerobi, alebo len velmi malo. Dostat su aj jogurty s prichutami, sladene, vselijake. Ale teda u nas doma je to vacsinou len cisty biely...Na Slovesku nam vzdy chutili smotanove jogurty v malych kelimkoch, s cucoriedkami, vyrobcu neviem. Ale nie vzdy a vsade su dostat.