Rôzne

Domáce bylinky

bonpari - fotkabonpari, 14. januára 2012

Žijem v byte, takže som taký činžiakový typ. Aspoň, že máme
balkón. Už veľmi dlho si chcem pestovať vlastné bylinky, no nemám
s tým žiadne skúsenosti. Tak sa stále iba odhodlávam V záhradke to
je asi pohodička, no chcela by som vedieť, čo treba robiť, ak ich
chcem pestovať v byte. Vo vnútri máme veľmi vlhko, no tým málo
rastlinám, čo máme, sa relatívne darí. Teraz sa vonku na balkóne
nedá, no myslíte, že ak teraz zasadím, normálne sa mi v byte ujmú?
Či je nejaká špeciálna doba, kedy ich treba sadiť? Nechcem pestovať
nič zložité, len napr. pažítku, kôpor, mätu, medovku, žeruchu,
petržlen... Ako vidíte, som v tomto úplný laik a nemám ani najmenšie
tušenie, ako rýchlo mi zo semienka niečo vyrastie tak, aby sa to dalo
použiť na varenie. Takže mi môžete pokojne polopatisticky vysvetliť,
čo a ako :)

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Teraz v zime dostaneš bylinky kúpiť v hyperbordeloch jedine rýchlené v kvetináčoch, ktoré ja považujem za jed.
Na jeseň si bylinky trhám ako bonus (zadarmo) u jednej babky v záhrade u ktorej nakupujem zeleninu (aj teraz v zime z jej pivnice). Zmrazím si ich a mám na celú zimu.
Ak máš doma balkón, kľudne si nakúp semiačka a na jar zasaď do väčších kvetináčov. Na internete nájdeš veľa ľudí čo pestujú na balkóne aj paradajky, skúšala som to, ale aj hneď prestala lebo v malom množstve zeme bolo treba tie paradajky veľa hnojiť, takže takto otrávené paradajky som si mohla kúpiť aj v hypermarkete, lacnejšie a bez roboty. Tak som si našla onú babku a kupujem od nej všetko: od jarnej reďkovky až po zeleninu čo má uskladnenú na zimu v pivnici.
ainy
ja bývam tiež v byte, ale mám zlé skúsenosti s kupovanými bylinkami v kvetináčoch, keď som ich kúpila v Kauflande, tak sa z nich vyrojili muchy a veľa...mamka pestuje bylinky na balkóne v kvetináčoch "truhlíkoch", ale ja si na jar a v lete nakupujem na trhu a keď končí sezóna, tak si ich namrazím
bejgi
detto, bývam v byte, tehláku malom, takže bylinky si pestujem v malej záhradke pred bytovkou, našťastie tu nieje žiadna cesta. Väčšinou je to bazalka, mäta, tymián, petržlenová vňať, majorán a rozmarín, ale ten sa mi drží iba v kvetináči, je dosť háklivý na počasie a prezimovať ho nechávam na chodbe. Tak len toľko a u nás milujeme bylinky v jedle, veľmiiii :)
bejgi
tie bylinky čo nedokážu prezimovať a zamrznú korene, znova vysadím, na jar zasejem do truhličky a tak apríl máj šup ich do zeme, podľa počasia. Mäta zostáva v zemi stále....bazalka je dosť náročná na pestovanie, niekedy mi zahynie, ani neviem prečo, ak už končí ich pôsobnosť, tak jediná možnosť, kde kupujem bylinky /zima/ je v metre, tam aspoň viem, že sú z dovozu /teplých krajín/ a pestujú ich vo veľkom, tak toľko k pestovaní milá @bonpari :)
bonpari
takže pokiaľ nechcem momentálne obchodové bylinky, asi sa ich tak skoro nedočkám :( ale ďakujem za rady.. veď jar je tu hádam o chvíľu, keďže zima ešte poriadne ani nezačala, tak skúsim potom, čo mi to na balkóne urobí..
kaia
zalezi aj od toho ake bylinky chces, doma na kuchynskom okne si lahko vypestujes zeruchu, staci nasypat semienka na tanierik s vatovym tamponon, zaliat vodou a o par dni sa ti to zazelena. Tak isto petrzlen, odrez koncek z korena petrzlenu, odkial vychadza vnatka, daj do zeme, ale nie hlboko(alebo na tanierik s vodou) a o nedlho zacne vyhanat pertzlenova vnat:)
hanach
šalviu, rozmajrín, medovku mám v záhradke, stačí si odbehnúť, kto nemá tú možnosť v kvetináči na parametnej doske mi vydržali vždy aj ligurček. pá
sjuzan
ja bývam v paneláku, ked si kúpim hotové vždy sú tam "dajaké pliagy". Ja si chodím kupovať na trh a mám ich potom celé leto, lenže mám problém lebo balkón mám na severe, a ked nie je slnko vždy sa mi tam dostanú vožky, a v byte ked sa kúri mi vykapú všetky kveta do jari.
letooo
Ja mám s pestovaním byliniek na balkóne zlé skúsenosti. Vždy mi ich napadnú či už vošky alebo mušky. Odspodu sú potom také olepcavené . Kupované bylinky (z KF) mi nikdy neprežili. Petržlen aj s koreňom si vždy na jeseň vykopem (pár koreňov) a zasadím do hlbšieho kvetináča. Mám to na medziposchodí a mám čerstvú vňaťku po celú zimu. Inak koncom leta odrežem vňaťku u mamy v záhrade, pokrájam a zamrazím. Detto ligurček (vegeta) a zeler.vňať. Rozmarín som dostala od tety, ale nedarí sa mi ho rozmnožiť nijako. Pažitku tiež vykopem od svokry a dám do kvetináča. Zamrazená nie je dobrá na chlieb, ale do polievky ok.
nesi
já som petržlen zasiala pred bytovkou ku kríku krušpánu a ešte teraz v januári si vybehnem odtrhnúť keď potrebujem
irenaw
ahoj, ja som tiež v byte, v tehlovom dome a bylinky pestujem už zopár rokov na parapete. vzhľadom k podmienkam som spokojná s výsledkami, od jari do jesene mám dosť čerstvých a postupne si aj mrazím a suším na zimu. kúpim v marci na trhu priesady a zasadím do veľkých črepníkov. črepníky mám hlinené, nie plastové a mám ich na miskách, nie v obaloch, aby sa mi nedržalo vlhko, bylinky nemajú rady premokrenie. naspodok dám asi 5 cm keramzitu, aby mali korienky dobré odvodnenie. treba pozrieť substrát, tie bežné na kvety majú v sebe hnojivo, také na bylinky nechcem. buď si nakopem u niekoho v záhradke alebo kúpim substrát priamo na bylinky (ten som našla pred dvomi rokmi). zalievam keď zemina vyschne. proti muškám mám v každom črepníku zapichnutý do hliny strúčik cesnaku a žiadne mušky nemám. ako sa bylinky rozrastajú zaštipujem ich nad druhým párom listov a tak sa mi postupne rozkonária. ľahko sa mi pestuje bazalka, oregano, majorán, medovka, mäta, kučeravý petržlen. veľmi dobre sa pestuje čili, ak zo semiačka už čoskoro bude treba namočiť semiačka a zasadiť. čili potrebuje veľa slnka inak neštípe :) rozmarín sa mi nedarí prezimovať, ale do zimy je tiež ok. väčšinou mám nejakú úrodu až do konca novembra aj keď už rastú pomalšie. nedarí sa mi iba pažítka.
bonpari
dakujem vam vsetkym za rady a hadam aj za pomoc.. ako sa trosku otepli, skusim sa poobzerat po nejakych tych priesadach a uvidime, co sa mi s tym podari.. @dorisa ten mi mi velmi pomohol, vidim, ze aj ty si mala podobne zamery ako ja :) aj si nieco skusala uz? @irenaw pekne si to rozpisala a musim upozornit priatela, lebo ten si chce tento rok vypestovat habanero papricky, tak aby vedel, co ma robit..
dorisa
@bonpari , áno, kupovali sme v tescu a potom sme ich presadili do samozavlažovacieho truhlíka do zeminy, na to určenej, ale kedže som si všimla, že u nás bylinky majú položené na chladiacom stojane, tak som sa ani nečudovala, že za tyždeňboli kaput. Teším sa na jar, ako ty, a na záhradke všetko posadím,len ju mame 15 km od domova, tak nie je to bohviečo.
gubics
Keby si bola z Košíc, tak Ti na jar dám veľmi vďačne trs pažitky zo záhrady ktorý si zasadíš do črepníka a môžeš ho mať na parapetnej doske alebo na balkóne. Roky vydrží, len ju treba stríhať až dole cm od zeminy a stále polievať. Žiadne umelé hnojivo, raz za 2-3 roky presadiť do novej zeminy, lebo sa od stáleho stríhania vyčerpajú živiny.
eraserhead
napríklad rozmarín, šalvia, tymián môžeš celoročne pestovať vonku na balkóne. Aj ja to tak robím minulý rok mi rozmarín dokonca zakvitol (okolo Vianoc)



O tieto voňavé rastlinky sa netreba moc starať, nechaj ich tak nech si žijú vlastným životom, sem tam ich polej. Pri kupovaní už predpestovaných mladých rastliniek uprednosti tých predajcov ktorý ich majú vystavené na dennom svetle - niekde vonku (asi na nejakom trhu). Zober domov daj na balkón a nechaj mesiac v tom v čom si ich kúpila. Ak to prežijú až potom ich presaď do väčšej nádoby.