Rôzne

Domáca slivovička

milina - fotkamilina, 17. mája 2013

Milí varecháči (čky)
poraďte mi, do čoho by bolo najlepšie odložiť domácu slivovičku tak aby sme ju mohli zakopať do zeme a po 15 rokoch vykopať( keď sa vnuk dožije 18 rokov). Viem, že sa medzi vami nájde niekto, kto má s týmto skúsenosti.
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

micanela
netusim co sa robi so slivovicou ale ten napad je super, velmi mile ze tieto zvyky sa este dodrziavaju
rulik
záleží na množstve, ak je jej viac, dajú sa kúpiť demižóny s ochranou proti rozbitiu,niekedy kovová vystlaná slamou alebo hoblinami, a tak nejako by som urobil aj s fľaškou ak je toho menej, ale určite do skla a treba si poznačiť kam to zakopávaš aby si potom nemusel rozkopať celú záhradu a nedajbože pri tom hľadaní ju nerozbil!
abdul
Zakopať v skle. Štopel, vrchnák či ako sa to volá zaliať pečatným voskom - dostať v papierníctvach, prípadne surovou gumou. Demižóny 50 litrové v kovovom koši, vyhodiť slamu a podobné čo určite zhnije a nahradiť tou bublinkovou fóliou pôvodne určenou na balenie ľahko rozbitného tovaru. Hĺbka aspoň pol metra, prípadne viac , na vrch jamy dosky, prípadne plech ( lepšie sa po rokoch bude odkrývať ) a zasypať. Piesok je dobrý nápad. Samozrejme podrobnú mapu uloženia pokladu.
angast
@abdul
Mám kompas aj mínohľadačku , môžeme ísť na to. Druhý krát tu mapu nestrať !
spetkasoli
no @angast , nebolo by lepšie si zaopatrit v tomto prípade slivohľadačku? Myslím si, že slivovička je lepšia ako mina:))
spetkasoli
no@angast , a nebolo by lepšie si zaopatriť v tomto prípade slivohľadačku? Myslím si, že je lepšie vyňuchať slivovičku než minu, tej bych sa bála, ale štamprdlátko dobrej silvovičky bych si dala:))
abdul
@angast : Bystricu poznám ako vlastnú záhradu. Slivovica sa nedožije Vianoc.
silvi
nzabudni nam podrobne napisat, kde je ta slivovica schovana, aby sme vedeli kde hladat :-)
ernest
Robí sa to do skla ,do krabice z odolného asi najlepšie dubového dreva ale ešte lepší je agát šikovný stolár ti pomôže ,do zeme minimálne meter nie pod strom (korene ) a poriadne zapečatiť voskom,krabicu obsipať pieskom velmi jemným žaidne obliačiky ,pretože drevo môže časom zhnit .Plast by som asi nedával predsa sa len rozklada a odparuje a to je aj podstata starnutia ,najpalčivejšie a naj prchavejšie látky sa rozložia ujemnia a uzrejú .Ale stačí aj obyčajná pivnica ktorá nepremrza .(a poriadny zámok)Na jednu vec ale pozor koncentrácia alkoholu by nemala byť menšia ako 50 %,po čase trošku klesne ,volá sa to anjelska daň.Nakoniec treba tomu venovať čas ved po 15 rokoch to treba vychutnat a nie sa lutovať toto som mal urobiť inak
angast
prídeme ti ju pomôcť zakopať. Udaj súradnice. Ale treba ju
najskôr okoštovať , či je kvalitná, a či sa oplatí zakopávať.
spetkasoli
@milina , keď pojdeš zahrabávať slivovičku, zavola ma na brigádu, mám moooc dobrú pamat:), @abdul to je fajn, že poznáš tak dobre Bystricu, to sa tam možme niekedy stretnúť, len čo bych si tam s tebou počala, 95 rokov je požehnaný vek:)
tatranocka
No neviem,chcelo by to premyslieť...čo keď sa k vám nasťahuje ten nemec,čo vám doma všetko poschováva a ani si nespomeniete,že ste niečo zakopali,nieto ešte čo to bolo a kde ?! Potom už len ostane sused,ktorý vás udá po rokoch,že "drogy",príde kriminálka a nájde vám to,chichi...Ale kvalitu treba v každom prípade preveriť.
milina
Ďakujem vám za rady. Slivovička má grády nad 50, takže vyhovuje
a splňa podmienky uloženia " do zeme" už len chýba sklenený demižónik.
,
izabella929
My sme ju zakopali v pletenom obale v sklenenom demižóne...nič sa jej nestane, pokiaľ tade nebude prevedená hlboká orba...bola tak krásne žltá ,ako vosk...o chuti škoda písať,lebo abdul bude chorý...)
letisia
Ja som našla v pivnici pri upratovaní 2 fľaše, boli schované na mieste, kde by nik nečakal, je na nich napísané Slivovica 1968. Takže nemusím prekopávať záhradu :-)
milina
@letisia : a chuť slivovice po toľkých rokoch bola aká? Hovori sa, že farba aj chuť sa zmení, len zatiaľ som nemala som tú možnosť niečo také okoštovať, už iba, ak sa dožijem a okoštujem z tej mojej.
janazjarku
Super zvyky :-) Ja som pila na oslave kolegu 60 - ročnú slivovicu ,ktorú mu zakopali rodičia , keď sa narodil tak to teda bolo niečo .-) škoda, že ten Paľko je už na pravde božej, bo tej slivovice bolo 200 litrov hm ktovie kto ju zdedil :-D