Varenie

Dobrý recept na linecké cesto

helenka2307 - bez fotkyhelenka2307, 28. novembra 2019

Prosím, prečo sa mi vždy nafúknu linecké kolieska? Nedávam PDP ani dlho nemiesim, tak neviem prečo? Prosím, poraďte mi dobrý recept!!! Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
450 g hladká múka, 150 g práškový cukor, 280 g Hera alebo maslo. 2-3 žltka podla velkosti, 1 ks vanilkový cukor, kora z jedného citrona. Zamiesit cesto, nechat pár hodín odpočinút. Pečiem na +- 180 °C Ale všetko záleží od kvality múky. Toto množstvo surovín je asi na 5-6 velkých plechov, ja si všetko delím tromi a je to akurát. A inak , receptov na linecké je hodne , tak skús z malých dávok 2-3 recp. a uvidíš čo bude najlepšie. Inak pekné a kludné Vianoce s dorým lineckým.... m
smejkad
Mne sa osvedčili s pudingovym práškom, jemnučké, výborné
moravanka
@helenka2307
Pečeme leta : 300 g polohr. mouky, 200 g pravého másla , 100 g cukru moučky,
1 žloutku (bílek dám do rohlíčků) a citrón. kůry (nebo při vážení cukru dám hotový citrónový cukr). Nevím na kolik vyjde plechů, protože to prostě musí :-) být tvar kytičky a na ní ne další kytička s dírkou, ale kroužek velký jako střed.
Řekla bych, že vážně záleží na dobré mouce a je potřeba nechat těsto odležet. Linecké prý taky nemá rádo moc lidského tepla, sice dobře vypracovat, ale moc nehňahňat a při vykrajování se trápit s válečkem.

evanaaa
Ano, tak ako udáva množstvá @moravanka - najlepší je pomer surovín 1:2:3, (cukor, maslo, múka), k tomu 1-2 žĺtky - podľa množstva surovín, vanilk. cukor, citr. kôra......cesto nechať odpočinúť. @helenka2307 , škoda, že nepíšeš, koľko čoho dávaš.
babidka
Neviem aky mas recept .Ja peciem snad cely zivot linecke podla jedineho receptu :muka 3 diely, maslo 2 diely a cukor 1 diel.Na 500g masy davam 1-2 zltka podla velkosti zltkov, obcas prichutim citronovou korou alebo vanilkovym extraktom.Kedze bezne maslo u nas mava zvacsa hmotnost 250g, tak tomu prisposobim zvysok. Takze : 375g hladkej muky,250gmasla 125g praskovy cukor,1 zltko.Rychlo zmiesim, necham par hodin odlezat .Vyvalkam medzi dvoma vrstvami folie/ aby som nemusela podsypat mukou/ a vykrajujem.Peciem 8-10 min na 180 stupnov.
kecupicek
Piekla som v sobotu, recept mám podobný. Linecké a perníčky pečiem na 150- stupňoch, nenafukujú sa, ani nie sú pripálené. Pekne pomaličky sa akoby usušili. Nechám asi hodinu odležať, ale stačí aj pol.
Vnúčik mi pomáhal odvážiť suroviny. Miesil oboma rukami, stále chcel ochutnávať, múka bola po celom stole. Nasmiali sme sa, veď pečieme pre radosť.