Varenie

DOBRÝ MAK

vlasatka - fotkavlasatka, 2. februára 2013

Všetkých na Vareche srdečne pozdravujem. Poraďte mi, prosím, s ktorým makom máte dobré skúsenosti. Teda ktorý je sladký, chutný (okrem domáceho samozrejme). Ja som najradšej kupovala z Kuflandu- taký modrý. Naposledy som robila makové šúľance, ale aj ten ma sklamal, mak bol horký, nechutný. Tak isto nemám dobrú skúsenosť s makom z Lidla. A iné nepoznám. Tiež som už kúpila aj v Poľsku na trhu, bohužiaľ, ten bol najhorší. A neviete, prečo je ten mak vôbec horký a či sa dá napraviť jeho chuť? Aj keď kolegyňa tvrdí, že nie, pretože v maku zhorkne olej, ktorého obsahuje mak pomerne hodne. Máme veľmi radi makové koláče, ale práve pre ten nechutný mak sa ich už aj bojím robiť.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
my sme naosledy kúpili celkom dobrý v Bille, v Kauflande sme sa už tiež obabrali, ale to záleží na spôsobe spracovania,skladovania a podobne, nedá sa jednoznačne povedať ten je dobrý a ten je zlý.Niekedy kúpiš na jednom mieste horký a nabudúce je v poriadku,v žiadnom prípade asi nie poľský a treba sledovať dátum na obale a teda aj krajinu pôvodu, pán Žídek mal raz jedno nebíčko s pestovateľkou maku,tam to bolo pekne povedané, ak sa niekde na okolí dá od nej aj kúpiť mak to by asi bolo to správne riešenie
tothka
Ja som si nakúpila mak z Jarnej, biely aj modrý pred Vianocami na Farmárskych trhoch na AX NR od pani Gabriely Čechovičovej a som veľmi spokojná. Na obale má uvedenú E-mailovú adresu: gaba.c@mail.t-com.sk . Skús, možno zašle aj na dobierku.
trencanka
Vlasatka, ak chces dobry mak, tak musis kupit na trhoch, na jesen, ked je cerstvy. Domaci, dobre umyty a vysuseny. Ja iny nekupujem. A vies preco je ten z obchodu horky? Je zle umyty a preto je potuchnuty a horky a aj stary. Za domaci mak sa sice priplati ale v tomto neberiem ohlad na cenu, ved je to pre moju rodinu a chcem vediet co jeme. Alebo kupujem este od znamych, co ho pestuju, to je uplne najlepsie.
sovka62
Aj my máme mak od pani Gabiky, tak ako @tothka. Je ručne zberaný, premytý a vydrží aj dva roky.
hubata
Ja som si tiež kúpila mak z Jarnej: majú aj biely, modrý. Biely nie je vidno, to som obanovala že som ho kúpila aj keď chuť bola dobrá. Ale asi zvyk je zvyk a čo má byť makové, nech je teda makové. Je síce troška drahší, ale to čo predávajú po obchodoch miešajú s hocičím. Minule som sa dočítala na obale že mak môže obsahovať búrske oriešky. No a poviete mi načo má mak obsahovať búrske oriešky??? Keď chcem chuť burákov, tak si kúpim buráky a nie mak. Nejakými splesnenými burákmi nahradili chýbajúci mak......
Veď mak a makový odvar sa dával aj malým deťom voľakedy. Mama ho pestovala v záhrade, je to trošku piplačka ale kto máte záhradu len si nasaďte, neobanujete, vynahradí vám to skvelá maková chuť koláčov a navyše je v ňom viac vápnika ako v mlieku.
rulik
s tými búrskými orieškami to je asi tak ako, že víno môže obsahovať mlieko ako na ňom píšu, vysvetlenie ja asi také, že konzervanty obsahujú laktózu ktorá sa môže prejaviť ako mlieko a alergici na mlieko by mohli mať problém, tak isto alergici na nejakú zložku z burských orieškov by mohli mať problém s Tvojím makom
havino
tiež kupujem mak len na trhu od už známej predávajúcej z dolniakov. Meliem si sama podľa potreby, síce na elektrickom,ale dobre mi melie. Kúpila som aj pol kila bieleho, zvedavá som bola na jeho chuť, teraz neviem čo s ním. Presne zvažujem,ako @hubata píše, že do akého koláča ho dať,aby bolo vidieť, že ide o mak.
jozefj
Ja kupujem mak v Poľsku na trhoch ,ale len na jeseň.Zatial som spokojný.Čo neminiem dám zamraziť,Vydrží do novej úrody.
vlasatka
Úplne súhlasím so všetkými, že nie je nad domáci mak. Predvlani som si nasiala trocha maku,kolegyňa mi dala jednu makovicu. Bolo z toho síce iba na jeden závin, ale mak bol úžasný. Skúsim dať aj tento rok, ak na to nezabudnem. Tiež nechápem, prečo sú v maku arašidy (žeby preto, že aj v čiernom korení je napr. zeler, alebo sója????)
vlasatka
PS: neviem, kde je Jarná, som zo stredného Slovenska, nič mi ten názov nehovorí. Ale aj tuná pestujú mak, tak sa musím poobzerať u nás. Ale keďže ho asi takto nekúpim, musím hľadať niekde v obchode.
hahaias
jooj tothka si ma potesila tou mailovou adresou, zhanam biely mak
arasidka
tothka, máš pravdu, najlepší mak, aký som kedy jedla, som kúpila od Gabiky z cíferskej makovej farmy.Má čierny, modrý,biely,ružový. A ten biely bol fantastický. A že nekecám, prikladám do avataru Gabiku aj s jej chutným makom. A keby ste vedeli, akú fantastickú štrúdľu tá žena pečie!!!! Keď sme sa stretli v Orešanoch na jarných throch, ktoré poriadali miestne ženičky v kulturáku, Gabika priniesla štrúdľu "do pľacu", takú dobrú som jedla hádam ešte keď môj otec žil a upiekol nám ju nejedenkrát, keď prišla na ňu chuť. A orem toho, že pestuje mak, strojovo vyšíva aj vrecúška s peknými kvetinovými motívmi, nielen s makovými. Už sa teším na jarné trhy, možno tam Gabika príde a zase sa stretneme. Naposledy sme sa stretli na pezinskom vinobraní, kde mala svoj stánok. Inak - je aj na internete - cíferský mak je známy.