Rôzne

Deformované a vlnité cesto - ako na to?

jakub89 - bez fotkyjakub89, 31. marca 2011

Ahojte, nevie niekto či existuje nejaký produkt na to, aby sa cesto nenafukovalo a nevlnilo.
Niečo ako opak kypr. prášku.. teda aby cesto nerástlo, ale ostalo rovné.
Viem že sa dajú urobiť dierky vidličkou, alebo priečne rezy.. ale pýtam sa skôr na niečo
alternatívne. Vďaka :)

@zareaguj


Diskusia k téme

gabi58
Videla som v telke, že na cesto dávali papier na pečenie, ktorý zasypali hrachom alebo fazuľou a tak dali upiecť. Cesto ostalo pekne rovné.
ancicka
...o aké cesto ide,o kysnúte,listkové,piškotové alebo aké.Neuviedol si presne...
babidka
a tu fazulu /hrach , ryzu/ potom nevyhadzuj, pouzijes ju este velakrat :-) Uz sa daju kupit aj specialne granulky-kamienky na pecenie takeho cesta a tie sa vraj daju pouzivat donekonecna ....Ja som ich sice videla v zahranici , ale mozno keby som "preklepla" nase obchody , tak by som ich nasla tiez:-)
jakub89
OK vďaka za rady, ide o niečo podobné ako piškótové cesto, avšak robím z toho okrúhle kolaciky s priemerom asi 10 cm.. tie sa vsak vselijako nafukuju.. skusim to s tym papierom na pecenie a fazulou.. no neviem si to velmi predstavit :D
jatanika
papier a fazuľky sa používajú na krehké cesto, keď sa predpeká ... asi takto:  varecha.pravda.sk/recepty/sviatocny-mandlovo-ovocny-kolac...

na tvoj prípad to asi nebude vhodné... pri piškótovom ceste - na torty napríklad, dosiahnem rovný povrch tak, že korpus jednoducho prevrátim ešte teplý hore nohami a nechám vychladnúť... ono sa trochu vyrovná ...potom obrátim späť...môžeš to skúsiť...
enerrgizer
piškótové cesto nezaťažuj...keď vychladne tak ho zvrchu orež ako potrebuješ a z odrezkov sprav napríklad kokosovo, rumové gule, budeš mať 2v1 :-)
sovka62
Pridám tri rady. Ak používaš prášok do pečiva, naozaj ho pred pridaním k tekutej časti cesta dobre premiešaj s múkou. Múku zapracuj do cesta metlou na šľahanie, nie lyžicou alebo varechou, tak ju v ceste rovnomerne rozmiešaš a nezničíš štruktúru vyšľahaného snehu. Keď cesto vyleješ na plech a vyrovnáš ho, dobre pobúchaj plechom a podložku, aby si z cesta odstránil prípadné bubliny. Mne sa takto darí piecť rovné piškótové koláče.
evanaaa
Už som sa aj ja čudovala, ako by som dala na vyliate cesto papier a zaťažila. To sa ozaj robí pri pevných cestách, ako je linecké, krehké a pod., hovorí sa tomu " slepé" pečenie, ktoré zabráni nafúknutiu cesta. Na liate pišk. je dobrá rada od Sovky.
hubata
kurník aj s takým cestom: hore nohami ho a po holom mu !!!!
gubics
Všetky dobré rady ste už dostali, tak už Vám neviem čo poradiť